Ljubitelji košarke odlično znaju ko je Frederik Vajs - bivši francuski centar preko koga je Vins Karter izveo najčuvenije zakucavanje, i to baš na današnji dan pre 22 godine.

Vajs inače ima jaku vezu sa srpskom košarkom, obožava Božidara Maljkovića, igrao je sa Milanom Gurovićem, dva puta zaredom je osvojio FIBA Kup Koraća…

Bivši francuski košarkaš igrao je za Limož, kratko PAOK, Unikahu, Bilbao, Menorku, i to je onaj čovek preko kojeg je Vins Karter izveo čuveno zakucavanje na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju, na meču između SAD i Francuske.

PROČITAJTE JOŠ

Sreli smo Vajsa nedavno tokom polufinala Evrobasketa između Francuske i Poljske. Takvu gromadu od 218cm nije bilo teško uočiti, sedeo je na pozicijama za TV komentatore i sačekali smo kraj meča da bismo popričali.

„Za to zakucavanje Kartera pitali su me, pa, sigurno milion i 297 hiljada puta (smeh). Mnogo puta, baš mnogo…“, uz osmeh je rekao Vajs.

Sa Francuskom je tada osvojio olimpijsko srebro, ima i bronzu sa Evrobasketa 2005. u Srbiji.

„To je moj život. Mi smo osvojili medalju, ne obazirem se previše, jer je od tada prošlo 22 godine, vidite me kako izgledam, sigurno ne kao košarkaš“, opet je uz osmeh prokomentarisao čuveno zakucavanje izvedeno na današnji dan, 25. septembra 2000. godine.

Danas radi kao stručni konsultant, sada na TV W9 u Francuskoj, ali i na BeinSportu, i kaže da živi za košarku i dalje. Šta je još Vajs rekao čeka vas u opširnom intervjuu za Nova.rs.

BONUS VIDEO Ispovest Poceka: Dobar dan, kako ste – zašto sam grlio srpske košarkaše, žena me nije zvala za karticu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram