Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su ubedljiv poraz od Albe u Berlinu na zatvaranju sezone u Evroligi rezultatom 81:58.

Meč protiv Albe nije imao rezultatskog značaja za crveno-bele, pa je trener Dejan Radonjić imao priliku da vidi šta će još morati da popravi pred završne borbe u ABA ligi, a utisak je da će Zvezdi biti potrebno mnogo toga, jer sem prve četvrtine i dela druge Alba je čitavim tokom meča kontrolisala dešavanja na parketu.

PROČITAJTE JOŠ...

Zvezda je povela preko Lojda sa 3:0, ali su Berlinci ubrzo stigli do 6:3, potom i 15:7, ali je Zvezda uspela da preko Voldena, Davidovca smanji, a potom sa linije penala zahvaljujući Kuzmiću i Dobriću stigne do dva poena minusa na kraju prve četvrtine, 24:22.

Kada je Davidovac pogodio uz faul za 26:26 činilo se da će crveno-beli stići i do preokreta, ali je umesto toga promašaj penala označio i apsolutni pad u igri crveno-belih, pa je ubrzo razlika otišla na deset poena (36:26), a odličnom igrom i u napadu i u odbrani Alba je nakon 20 minuta igre imala 19 poena viška.

Drugo poluvreme donelo je nešto bolju energiju Zvezde koja je uspela da priđe i na 15 poena minusa, ali je Alba bez problema odbila nalet i na kraju slavila sa ubedljivih 81:58.

Siva sa 17, Fontekio sa 13 i Erikson sa 12 poena predvodili su Berlince, dok je kod Zvezde najbolji bio Simonović sa 12, a Lojd je dodao 10 poena.

Zvezdi je ovo bio 24. poraz u sezoni koju su završili sa skorom 10-24 na pretposlednjem mestu tabele Evrolige. Alba je plasirana dva mesta iznad sa dve pobede više.

Evroliga, 34. kolo:

Alba – Crvena zvezda 81:58 (24:22, 25:8, 17:16, 15:12)

Sudije: Rižik, Peres, Difala

Dvorana: „Mercedes-Benc“, Berlin

Alba: Siva 17, Gifaj 2, Delou 5, Erikson 12, Matisek 3, Šnajder 6, Fontekio 13, Kumađe 2, Timan 5, Grejndžer 2, Sikma 6, Lamers 8

Crvena zvezda: Hol, Volden 2, Lojd 10, Uskoković 5, Davidovac 7, Lazić, Radanov, Dobrić 8, Simonović 12, Jagodić-Kuridža 2, Kuzmić 5, Noko 7

Evroliga, 34. kolo

Četvrtak

CSKA – Asvel 88:70

Žalgiris – Panatinaikos 93:78

Fenerbahče – Real Madrid 67:93

Alba – Crvena zvezda 81:58

21.00 Valensija – Baskonija

Petak

Zenit – Makabi

Olimpijakos – Himki

Armani – Efes

Barselona – Bajern

40′ Trojka Dobrića

Pogodio je i levoruki šuter za tri poena, 81:58.

38′ Trojka Sive

Na Matiseka se nadovezao i Siva posle lošeg napada Zvezde, 79:55.

37′ Seriju promašaja Albe prekinuo Matisek

Vezali su tri promašaja u jednom napadu igrači Albe, potom su uspeli da se izbore za „mrtvu“ loptu koju su nakon skoka i osvojili, a Matisek je iskoristio malo prostora i pogodio trojku, 76:55.

35′ Trojka Uskokovića 

Uspela je Zvezda da smanji na manje od 20 poena, pošto njegovom trojkom razlika iznosi 19 poena u korist Albe. Nadovezao se i Lojd trojkom (71:55), a nakon dobre odbrane Noka Kamerunac nije uspeo da poentira, dok je Grejndžer podelio asistenciju a Delou bio precizan za dva, 73:55.

34′ Odličan potez Radanova

Probio je odbranu Albe, sjajno asistirao Noku koji je zakucao uz faul, potom bio precizan i sa penala.

32′ Promašaj Simonovića za tri poena, Kumađe vraća na 25 razlike

Izborio se Radanov za novi napad Zvezde, ali je Simonović sa vrha reketa promašio za tri, sa druge strane bio je precizan Kumađe sa poludistance, 71:46.

31′ Promašaj Lojda, faul Simonovića

Pokušao je Lojd prodorom ali je lopta „izašla“ iz obruča, potom je Simonović napravio faul, ali Alba nije uspela da dođe do poena. Šansu je dobio i Aleksa Radanov.

Počinje poslednja četvrtina

30′ Ponovo Simonović precizan iz ćoška

Nova trojka krila crveno-belih, pa je razlika ponovo na 22 poena, a na 20 poena razlike smanjio je Uskoković nakon kontre. Poslednji napad Albe završen je faulom Grejndžera u napadu nad Lojdom, ali nisu za pet sekundi uspeli da dođu do koša pošto Lojd nije bio svestan da je do kraja četvrtine ostalo malo vremena.

28′ Treća trojka Simonovića, uzvratio Timan

Nakon asistencije Noka bio je precizan Simonović iz ćoška, ali je Timan gotovo momentalno uzvratio uz dozu sreće i vratio razliku na 22 poena, a Erikson je novom trojkom povećao na 66:41.

27′ Alba prekinula nalet Zvezde, +22

Košarkaši tima iz Berlina uspeli su da odbiju nalet Zvezde, a dugom dvojkom Lamersa i trojkom Eriksona su stigli i do ogromnih +22, 60:38.

25′ Davodovac pogađa trojku, 53:38

Bolje igraju crveno-beli od početka drugog poluvremena, vezali su par dobrih napada, pa je Davidovac trojkom primakao svoj tim na 15 poena, uzvratio je Gifaj za dva.

24′ Sjajan koš Dobrića, Zvezda na -16

Dobio je prostor, probio i lepim polaganjem primakao Zvezdu na -16. Usledila je dobra odbrana, probao je Davidovac iz floutera, ali je promašio no on i Kuzmić su uspeli da se izbore za novi napad ali je Volden poslao previše jak pas ka Laziću koji je presečen, a Dobrić napravio faul kojim je Zvezda izašla iz bonusa.

22′ Kuzmić za dva, pogodio i Sikma

Odigrala je Zvezda dve dobre odbrane ali je postigla samo dva poenapreko Kuzmića pre svega zbog faula Voldena u napadu. Sa druge strane Sikma je prvi pogodio koš Zvezde, iskoristio je pad koncentracije i pored Davidovca i Kuzmića poentirao. Ubrzo potom napravio je treću ličnu, a Davidovac bio polovičan sa penala, 51:33.

Počela je treća četvrtina 

Šta kaže statistika?

Crveno-beli su na pauzu otišli sa šest pogođenih šuteva za dva poena od 21 pokušaja, uz tri pogođene trojke od 10 pokušaja, sa penala Zvezda ima 9/13. Od 18 skokova čak 10 je u napadu, četir iassitencije, pet ukradenih lopti i 11 izgubljenih.

Sa druge strane, Alba ima sjajnih 14/19 za dva, 6/16 za tri, 3/3 sa penala, 16 skokova (dva u napadu), uz šest ukradenih i tek sedam izgubljenih lopti.

Poluvreme 

Alba ima ogromnih +19 nakon 20 minuta igre.

19′ Problem za Zvezdu, treća lična greška Lojda

Prvo je nakon velikog promašaja Timana bez ikakvog razloga napravio prekršaj u trenutku kada je jedan od košarkaša Albe gotovo bio van granica terena, da bi potom u narednom napadu previše jako ušao u duel, pa je dosuđen prekršaj u napadu, te je Lojd već krajem druge deonice morao na klupu zbog tri faula.

17′ Loša partija Zvezde u drugoj deonici

Nakon što su u poslednjim trenucima prve četvrtine uspeli da smanje na -2, a potom preko Davidovca početkom druge dođu i do šanse da povedu, usledio je veliki pad tokom kog su domaći postigli 17, primili samo dva, pa je razlika ubrzo bila 15 poena, 41:26. Tada se razigrao Lendri Noko, prvo je nakon sjajne solo-akcije Lojda koju nije krunisao poenima nakon drugog skoka u napadu uspeo da loptu ubaci u koš, nakon čega je bio precizan i iz reketa.

15′ Faul Noka u napadu, Siva rešeta Zvezdin koš

Vezao je dve trojke Siva, stigao do svog 12. poena, a svojom drugom nakon greške Noka Albu je odveo na 10 poena prednosti, 36:26.

14′ Lojd prekinuo seriju loših napada Zvezde

Pogodio je najbolji strelac crveno-belih za dva poena i tako primakao crveno-bele na pet poena minusa, 31:26.

13′ Tajm-aut Radonjića

Kriza u igri Zvezde, vezali su crveno-beli nekoliko grešaka, pa je Radonjić nakon poena Grejndžera i +7 za rivala bio prinuđen da zatraži tajm-aut.

12′ Alba ponovo vodi

Prvo je Sikma bio precizan iz reketa, potom je Erikson pogodio trojku nakon greške u koracima Davidovca, 29:24.

11′ Davidovac uz faul, Zvezda izjednačila

Krenuo je Davidovac u prodor, Grejndžer zakasnio sa postavkom a košarkaš crveno-belih je pogodio uz prekršaj. Nije iskoristio dodatni penal ali je Kuzmić uhvatio loptu u napadu, no uputio je loš pas ka nekom od bekova, pa je Alba stigla do novog vođsta poenima Sikme.

Počela je druga četvrtina

10′ Sjajan potez Ognjena Dobrića, Zvezda na -2 posle 10 minuta

Kuzmić je nakon što je šut Uskokovića za dva izblokiran došao do skoka u napadu, tom prilikom je fauliran pa je dobio dva penala, pogodio oba. Nakon izvođenja lopte Dobrić je odreagovao fantastično, „pročitao“ nameru rivala, ukrao loptu, potom je i sam fauliran, pogodio jedno od dva penala pa Zvezda ima minus od sva poena nakon prvih 10 minuta igre.

10′ Druga trojka Simonovića

Nakon poena Sive Simonović je dobio loptu u ćošku, podigao se na šut za tri poena i bio precizan, pa je Zvezda prišla na 22:19.

8′ Trojka Simonovića, Volden sjajan u odbrani

Košarkaši Crvene zvezde igraju dobru odbranu od početka meča, pa su zahvaljujući jednoj sjajnoj reakciji Voldena u odbrani i poenima Amerikanca nakon floutera, kao i trojci Simonovića uspeli da smanje na sami tri poena minusa, 18:15.

5′ Fontekio pogađa trojku, uzvratio je Lojd

Ostao je sam u ćošku Fontekio i uspeo da pogodi za tri poena, sa druge strane Lojd je nakon prodora položio loptu u koš, a Alba je dobila šansu da sa penala dođe do novih poena pošto je Volden napravio loš faul a crveno-beli su prethodno ispunili bonus.

4′ Promašaj Hola za tri poena, raste vođstvo Albe

Promašio je Zvezdin plej otvorenu trojku, usledio je dobar napad Albe koji je Sikma okončao laganim polaganjem, pa su domaći došli do pet poena viška, 10:5.

3′ Brz preokret Albe, 6:3 za domaćina

Prvo je Erikson pogodio za tri poena, potom je Fontekio pogodio uz faul Lazića i sa penala doneo svom timu 6:3.

1′ Lojd trojkom otvorio meč

Utakmica je počela na najbolji mogući način, „namestio“ je ruku Amerikanac i doneo crveno-belima 3:0.

Dobro došli na prenos meča 34. kola Evrolige između Albe iz Berlina i Crvene zvezde na portalu Nova.rs!

Crveno-beli u večerašnjem meču predstavljaju novu garnituru dresova plave boje u kojima će nastupati na mečevima do kraja sezone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar