Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn

Završen osmi dan Evropskog prvenstva u košarci.

Grafika: Slađana Đermanović

Utakmicama osmine finala u Berlinu započela je eliminaciona faza Evrobasketa, a odigrana su prva četiri susreta. 

Srbija svoj meč igra u nedelju, ali je dobila potencijalnog rivala u četvrtfinalu. Francuzi su nakon neviđene drame slavili sa 87:86. U poslednjh 15 sekundi je Rudi Gober promašio oba slobodna bacanja, a onda je Furkan Korkmaz izgubio loptu u poslednjem napadu. Želeo je da iscenira faul, a umesto toga je izgubio loptu.

U drugoj utakmici dana Slovenija je, nakon nešto muke, uspela da savlada Belgiju. Držali su se Belgijanci sve do završnih deset minuta, kada su Slovenci predvođeni Lukom Dončićem stigli do viška od 16 poena i ubedljive pobede.

U trećem meču subotnjeg programa Nemačka je nakon drame zamalo ispustila višak od 24 poena protiv Crne Gore, ali će trijumf od 85:79 ostati u senci krajnje čudne sudijske odluke na pola minuta pre kraja utakmice.

Program su zatvorile ekipe Španije i Litvanije u meču koji je sa razlogom nosio epitet derbija dana. Litvanci su vodili, Španci preokrenuli u samoj završnici, a košarkaši baltičke zemlje uspeli da pogotkom uz zvuk sirene poravnaju na 83:83 i izbore produžetak u kom je viđena prava ludnica, a Španija furioznom završnicom stigla do 102:94.

Osmina finala Evropskog prvenstva: