Košarkaška reprezentacija Turske
Košarkaška reprezentacija Turske; Foto:: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Košarkaška reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto je u Berlinu posle produžetka pobedila Tursku sa 87:86 (18:11, 25:24, 6:22, 28:20, 10:9).

Francusku je do pobede vodio Rudi Gober sa 20 poena i 17 skokova, po 13 poena su dodali Evan Furnije i Toma Ertel, dok su Timoti Luvavu-Kabaro i Geršon Jabusele utakmicu završili sa po devet poena.

PROČITAJTE JOŠ

Rudi Gober je promašio dva slobodna bacanja na 12 sekundi do kraja koji su mogli da donesu trijumf Francuskoj, ali umesto toga su Turci imali poslednji napad. Ipak, Furkan Korkmaz je pokušao da iscenira faul, izgubio je loptu, te je tako propala šansa Turske da napravi jedno od najvećih preokreta šampionata.

U timu Turske najbolji je bio Bugrahan Tundžer sa 22 poena, Furkan Korkmaz je ubacio 18, Sertač Šanli 12, a Čedi Osman 11 poena.

Francuska će u četvrtfinalu igrati sa pobednikom meča Srbija – Italija.

Francuska je mnogo bolje počela meč, već na startu prve deonice je povela sa 7:0, da bi posle četiri minuta igre u drugoj četvrti stigla i do maksimalnih plus 16 – 31:15.

Medjutim, Turska je prvo u samom finišu prvog poluvremena prišla na pet poena zaostatka (40:35), a potom je sjajnom trećom četvrtinom i predvodjena Tundžerom preokrenula rezultat i poslednju četvrtinu dočela sa vodjstvom od 57:49.

Francuzi su u trećoj deonici postigli samo šest poena, ali su poslednju četvrtinu počeli serijom 7:0, nakon čega je usledio „obačun“ trojkama koji je meč uveo u uzbudljivu završnicu.

Košarkaši Turske su bili u dobroj poziciji, imali su plus dva na 12 sekundi do kraja, dva slobodna bacanja i loptu sa strane posle nesportske lične greške Luvavua, ali to nisu iskoristili. Osman je promašio oba slobodna bacanja, nakon čega su Turci izgubili loptu i dozvolili Goberu da poenima dve i po sekunde pre kraja uvede meč u produžetak.

U dodatnih pet minuta bolje su se snašli Francuzi i slavili, iako je Turska ponovo imala šansu da reši meč u svoju korist, ali je u poslednjem napadu izgubila loptu, odnosno Teri Tarpi je ukrao loptu Korkmazu.

BONUS VIDEO Ergin Ataman besneo na konferenciji nakon poraza od Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar