Košarkašice Srbije savladale su Australiju rezultatom 78:71, čime su izborile plasman na Svetsko prvenstvo ove godine.

Meč je bio pun preokreta, ali je Srbija u poslednja tri minuta uspela da prelomi meč u svoju korist.

PROČITAJTE JOŠ:

Apsolutni heroj dana bila je Ivon Anderson koja je postigla čak 30 poena uz šest skokova.

Adekvatnu pomoć imala je od Aleksandre Crvendakić koja je postigla 12, odnosno Tine Krajišnik koja je ubacila 11 poena.

Najbolja kod Australijanki bila je Vitkomb sa 18 poena i šest asistencija, dok je Alen imala 15 uz osam skokova i šest asistencija.

Srbija je ovom pobedom obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo koje se održava ove godine u Australiji.

Od samog starta utakmice igralo se brzo, a obe selekcije su razmenile po dva koša na startu.

Igralo se koš za koš, a za Srbiju su uglavnom poentirale Anderson i Crvendakić. Ćađo je pogodila trojku nakon pasa koji je primila praktično na zemlji, nadovezala se Ivon sa prodorom, ali je Alen uzvratila na drugoj strani za 12:10.

Imala je Srbija nekoliko statičnih napada, ali je Crvendakić pogodila uz zvuk sirene za 16:12.

Od tog trenutka, Srbija je krenula da gubi lopte kao na traci, Australijanke su imale dve lako realizovane kontre i za tili čas je bilo 18:18.

Na kraju prvog dela Raca je probila i atraktivno asistirala za 24:20 za Srbiju.

Australija je u drugom periodu počela da pogađa za tri poena. Prva u nizu pogodila je Garbin, a kasnije se nadovezala Vitkomb.

Anderson je po drugi put iznudila tri penala, ali je oba puta pogodila dva od tri slobodna bacanja.

Najzanimljivi momenat u prvom poluvremenu dogodio se u 18. minutu utakmice, kada je Talbo udarila laktom Jovanu Nogić u glavu. Sudije su pregledale snimak i Australijanka je isključena.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Srbija je napravila seriju 4:0, ali je Australija i dalje imala prednost – 37:36.

U poslednja dva minuta prvog dela, Džordž je pogodila jedno slobodno bacanje, Vitkomb je poentirala iz prodora, a Crvendakić nakon rolinga za 40:38 za Australiju.

Treći period Australija je otvorila poenima Alen i trojkom Medžen. Priključila se i Vitkomb, koja je nekoliko puta tokom meča trčala od koša do koša.

Crvendakić nije dozvolila da se Australijanke odvoje, pošto je pogodila trojku za 49:49.

Australija je vezala četiri poena, a Srbija se mučila u napadu sve do kraja treće deonice. Australijanke su imale prednost od 56:53 pred završnih deset minuta.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

U poslednjoj četvrtini Srbija je „zategla“ odbranu, Anderson je pogađala iz svih pozicija, a navijači su to osetili i svi u dvorani su bili na nogama.

Nogić je preuzela odgovornost na tri minuta do kraja, a izborila je tri penala od kojih je pogodila dva za 65:62.

Verovatno i odlučujući koš je postigla Čađo, kada je na oko dva minuta do kraja pogodila trojku. Od toga se Australijanke nisu oporavile, iako je u završna dva minuta bilo mnogo uzbuđenja.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Najpre je Australijanka pogodila uz faul, a nadovezala se Vitkomb trojkom. Krajišnik je bila precizna za dva, a Anderson se nakon promašaja Australijanki „ušunjala“ i uhvatila defanzivni skok. Krajišnik je faulirana, a sa linije penala je bila polovična.

Australija je nakon dobrog protoka lopte pogodila za tri, ali je usledila tehnička greška, zbog smetnji pri izvođenju lote. Čađo je najpre pogodila jedan, a onda još dva penala i sve je bilo gotovo.

Na kraju je Srbija slavila sa 78:71, dok je u drugom meču grupe Koreja bila bolja od Brazila sa 76:74.

Srbija – Australija 78:71 (24:20, 14:20, 15:16, 25:15)

Dvorana: Ranko Žeravica (Beograd);

Srbija: Raca 2, Čađo 9, Mandić 2, Crvendakić 12, Anderson 30, Nogić 6, Topuzović, Škorić 4, Krajišnik 11, Katanić, Ðorđević 2. Trener: Marina Maljković

Australija: Alen 15, Tolo 8, Vitkomb 18, Smit, Garbin 7, Džordž 5, Blicavs 4, Hil, Talbo 6, Medžen 6, Roki 2, Valas. Trener: Brondelo Sendi.

Četvrta deonica:

KRAAAJ! Srbija slavila 78:71! Srbija je obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo!

38′ Srbija vodi, Čađo pogađa kad je najpotrebnije – 70:62

Čađo je pogodila za tri poena kada je najpotrebnije, Garbin nije uspela da vrati. Anderson je bila strpljiva i pogodila preko ruke za dva.

37′ Cela hala je na nogama – 65:62 za Srbiju

Alen je poklnila loptu Srbiji, ali Anderson nije uspela da pogodi na drugoj strani. Alen je promašila za tri, a Nogić je iznudila tri bacanja, pošto je hrabro preuzela odgovornost na sebe. Pogodila je dva od tri puta. Srbija je odigrala sjajnu odbranu, a istakla se Ivon Anderson i Nogić, koja je uhvatila skok.

35′ Anderson je nezaustavljiva – 62:62

Pogodila je Ivon uz faul, imaće i dodatni penal nakon pauze zbog tajm-auta.

35′ Rasplamsava se borba – 62:60 za Australiju

Anderson je odlčno probila i poentirala. Vitkomb je hladnokrvno naskočila i pogodila trojku. Srbija je odigrala dobru odbranu, a Krajišnik je odlično proigrala Škorić za lake poene. Usledila je još jedna odlična odbrana, Ivon se zaletela i iznudila faul. Pogodila je samo jednom.

33′ Tajm-aut zove Marina Maljković – 59:55

Vitkomb je ponovo pokazala brzinu, iznudila je faul za dva bacanja, ali je pogodila jedno. Nogić je odlično prošla, ali nije imala snage da završi kako treba.

32′ Dobra odbrana Srbije – 58:55 za Australiju

Krajišnik je ukrala loptu, ali je promašila zicer u kontri. Škorić je uradila isto, ali je pogodila iz kontre.  Srtpljive su bile Australijanke i poentirale u poslendjim sekundama napada.

Treća četvrtina:

30′ Australija u prednosti, Srbija se muči u napadu – 56:53

Crvendakić je promašila, Škorić uhvatila ofanzivan skok, ali je Anderson promašila trojku. Australija je izgubila loptu u napadu, a nakon nekoliko napada Srbija je izjednačila preko Crvendakić. Tolo je iznudila dva penala, ali je samo jednom bila precizna. Blicavs je nakon finte šuta naskočila na penal i pogodila.

27′ Ključni momenti u trećoj deonici

Australija je izgubila loptu, a Maljković je tražila tajm-aut.

27′ Crvendakić je nezgodno pala prilikom borbe za loptu

26′ Srbija ne može ništa da odbrani – 53:51 za Australiju

Alen je u svom stilu poentirala iz prodora i to preko Krajišnik.  Anderson je dobila loptu u korneru i pogodila dugu dvojku. Lepa akcija Australijanki je krunisana lakim pogotkom Garbin.

24′ Crvendakiiiić – 49:49

Anderson je pogodila iz prodora, ali je Tolo bila precizna sa penala. Crvendakić je pogodila vrlo bitnu trojku i Srbija je u egalu.

22′  Srbija opet izgubila loptu – 47:44 za Australiju

Alen je poentirala nakon samo nekoliko sekundi, a Srbija je izgubila još jednu loptu. Vitkomb je još jednom istrčala od koša do koša i poentirala. Krajišnik se probudila i pogodila iz prodora, ali je Medžen pogodila za tri iz brzog napada.

Druga četvrtina:

20′ Australija vodi, dobar tempo na kraju prvog poluvremena – 40:38

Džordž je pogodila samo jedno bacanje, usledio je skok u napadu, ali i izgubljena lopta. Crvendakić je pogodila nakon atraktivnog rolinga, ali je Vitkomb trkom do koša uzvratila. U poslednjim napadima promašile su obe selekcije.

18′ Serija 4:0 za Srbiju – 37:36 za Australiju

Nogić je pogodila dva bacanja, Anderson je iskoristila nesmotrenost odbrane i lako prošla do koša za lake poene. Brondelo mora da traži tajm-aut.

18′ Talbo je zaslužila isključenje zbog udaranje Nogić laktom u glavu. Sudija je nakon pregledanja snimka odlučio da isključi Australijanku.

17′ Anderson drži Srbiju u igri – 37:32 za Australiju 

Nogić je imala otvorenu poziciju iz izgrađenog napada, ali je promašila. Džordž je bila dominantna u reketu, ali je Ivon prekinula seriju Australijanki. Albo se spetljala i izgubila loptu na svojoj polovini. Anderson je još jednom iznudila faul za tri bacanja, ali je dvaput bila precizna.

16′ Loši minuti za Srbiju – 35:28

Statičan napad Srbije se završio faulom u napadu Tine Krajišnik. Vitkomb je brzo naskočila iz drublinga i pogodila trojku u ranom napadu. Crvendakić je lepo okrenula roling, ali nije imala snage za završnicu, dok je na drugoj strani Alen pogodila za dva.

15′ Prvi tajmaut na meču, Australija povela 30:28

14′ Australija počela da pogađa za tri – 28:28

Srbija je ponovo izgubila loptu, ali su Australijanke promašile zicer u kontri. Izgledalo je da Anderson nema dobro rešenje u napadu, ali je iznudila tri penala u poslednjoj sekundi. Pogodila je dva od tri penala. Garbin je uzvratila trojkom nakon dobrog protoka lopte.

12′ Australija vreba, Srbija drži prednost – 26:25

Medžen je pogodila za tri poena. Mandić je nakon prodora poentirala uz zvuk sirene, uz vrlo mekan izbačaj.

Prva četvrtina:

10′ Previše izgubljenih lopti, moglo je ubedljivije – 24:20 za Srbiju

Talbo je pogodila dugu dvojku nakon dobre kretnje. Anderson je izgubila još jednu loptu, ali je Roki promašila u kontri. Ivon je pametno iznudila faul i lako pogodila dva poena. Đorđević je presekla loptu, a kasnije uhvatila i ofanzivan skok. Nogić je to iskoristila i pogodila dva penala iz istog napada. Raca je imala atraktivnu asistenciju i Srbija je lako poentirala na obruču.

8′ Australija se vratila  – 18:18

Sevnule su dve kontre Australijanki za seriju 4:0 i izjednačenje. Srbija je opet izgubila loptu, ali je Tolo promašila čist zicer. Roki je bila precizna sa linije penala, ali je Anderson nastavila sa majstorijama i pogodila preko ruke.

6′ Srbija vodi, Crvendakić sve pogađa – 16:12

Krajišnik je otišla na prodor, faulirana je i pogodila je dva penala. Izgubila je Srbija loptu, a Australijanke su lagano poentirale iz kontre. Izgledao je beznadežno napad Srbije, ali je Crvendakić pogodila uz zvuk sirene za dva poena.

4′ Ubrzala se igra – 12:10 za Srbiju

Poentirale su Anderson i Crvendakić nakon prodora, ali je i Australija bila precizna na sličan način. Crvendakić je iznudila faul, ali je pogodila samo jedno bacanje. Džordž je iz vrlo teške situacije pogodila sa jedne noge. Čađo je pogodila trojku preko ruke. Anderson je pogodila iz prodora, ali je Alen uzvratila.

2′ Vodi Australija  – 4:2

Razmenile su selekcije po dva poena. Srbija je bila nespretna u odbrani i Australija je to iskoristila za vođstvo.

Dragana Stanković nije spremna za ovu utakmicu, pa će Srbija nastupiti sa 11 igračica.

Jelena Bruks i Sonja Vasić dobile su dresove i poklone pre meča, pošto im je priređen svečani oproštaj od reprezentacije. Proslavljene košarkašice su poslednje mečeve za našu selekciju odigrale prošlog leta protiv Francuske u duelu za bronzu na Olimpijskim igrama.

BONUS VIDEO Tina Krajišnik: Mi smo padale od umora, a Francuskinje na plaži – znala sam da ih dobijamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar