Foto: EPA/TANNEN MAURY
Foto: EPA/TANNEN MAURY

Ulaznica za jedan od najvećih sportskih događaja ili stan u Beogradu, šta biste pre izabrali?

Ovogodišnje cene ulaznica za Superboul oborile su dosadašnji rekord, ali i šokirale mnogobrojne NFL fanove širom sveta.

PROČITAJTE JOŠ:

Najjefitinija karta za „Superboul“ košta 5.822 dolara, dok je cena najskupljeg mesta u loži čak 81.000 dolara, preneli su nedavno američki mediji.

Prosečna cena karte je 10.427 dolara, što je za gotovo 2.000 dolara više nego što je iznosio dosadašnji rekord.

U 56. po redu „Superboulu“ u Los Anđelesu će se sastati domaći Remsi i Sinsinati Bengalsi, a meč je na programu u noći između 13. i 14. februara od 00.30 po srednjeevropskom vremenu.

Kao što je već poznato, tokom pauze na poluvremenu, nastupaju najveće svetske muzičke zvezde. Ovoga puta u pitanju će biti Eminem, Snup Dog, Doktor Dre, Kendrik i Meri Džej Blajdž.

Osim ovogodišnjeg, po najskupljim kartama, što se „Superboula“ tiče, ostaće upamćeni dueli Baltimor Rejvensa i San Franciska 49ersa 2013. godine i susret Karolina Pantersa i Denver Bronkosa 2016. godine. Najskuplje karte za oba duela prelazile su i cenu od 200.000 dolara.

FOTO: EPA/CJ GUNTHER
FOTO: EPA/CJ GUNTHER

Verovali ili ne, brojke koje vidite gore nisu najveće u istoriji sporta.

Najskuplje karte u istoriji, prema podacima sa sajta „The richest“, bile su za finale najpoznatije bejzbol lige na svetu, takozvane „Major League Baseball“. Tada su u se u finalu sastali Čikago Kjubsi i Klivlend Indiansi. Najskuplja karta koštala je neverovatnih 1.170.000 dolara (jedna kvalitetna vila na Dedinju), dok je prosečna cena bila oko 2.200 dolara.

Od najskupljih sportskih događaja izdvajaju se i NBA finala. Najskuplje karte bile su za sedmu utakmicu finala 2010. godine kada su igrali „večiti rivali“ Los Anđeles Lejkersi i Boston Seltiksi, kao i za četvrti meč finala 2019. godine između Golden Stejt Voriorsa i Toronto Reptorsa. Sedma utakmica 2010. godine igrala se u legendarnom „Stejpls centru“, a ulaznica je koštala rekordnih 57.950 dolara za mesto pored terena. Voriorsi su 2019. godine prodali kartu po ceni od 50.507 dolara.

U prvom pomenutom finalu slavili su Lejkersi, dok su u drugom bolji bili Toronto Reptorsi nakon šest mečeva.

Što se fudbala tiče, najskuplje finale u istoriji bilo je na Mundijalu 2014. godine u Brazilu, gde su se sastali Argentina i Nemačka. Prosečna cena karte za mesto na „Marakani“ bila je oko 3.000 dolara, dok je najskuplje dostigla cenu od 39.224 dolara. Nemci su slavili nakon produžetaka sa 1:0, golom Marija Gecea u 113. minutu.

Ove godine nas očekuje Mundijal u Kataru, a najskuplje karte za finale 18. decembra na stadionu Lusail koštaće 1.607 dolara. To je za 46 odsto skuplje nego što je bilo za finale u Rusiji (1.100 dolara).

Ulaznice druge kategorije za finale skuplje su za 41 odsto, dok će one iz treće kategorije za strane navijače koštati 604 dolara, za trećinu skuplje u odnosu na prethodno finale. Domaći navijači kupovaće za finale ulaznice četvrte kategorije koje će koštati 206 dolara, u odnosu na one iz Rusije koje su koštale 110 dolara.

Foto: PA-EFE/STR

Što se tiče borilačkih sportova, najviše novca bilo je potrebno izdvojiti za okršaje Flojda Mejvedera i Konora Mekgregora 2017. godine, odnosno Mejvedera i Manu Pakjaa.

Za prvi duel cena ulaznice je prema nekim informacijama dostigla i 150.000 dolara, a slavio je Amerikanac nakon deset rundi. Borba Manu Pakjaa i Mejvedera bila je najavljivana kao „borba veka“, ali nije u potpunosti opravdala očekivanja. Slavio je Amerikanac nakon 12 rundi odlukom sudija, a za cena ulaznice dostigla je i 204.746 dolara.

Još jedan od najskupljih sportskih događaja bio je Masters u golfu 2013. godine, gde je cena prešla 4.000 dolara. Što se Formue 1 tiče najskuplje karte su za trku u Abu Dabiju, gde cene idu i preko 2.000 evra.

BONUS VIDEO Gol Aleksandra Mitrovića koji je Srbiji doneo plasman na Mundijal

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar