Ben Simons, Džejms Harden i Nikola Jokić
Ben Simons, Džejms Harden i Nikola Jokić Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/SHAWN THEW/USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Rok za trejdove u NBA ligi okončan je 10. februara, a njegov kraj doneo je i velike promene kada je u pitanju borba za šampionsku titulu NBA lige.

1. Bruklin Nets

Pre poslednjeg dana u kom su klubovi mogli da razmenjuju igrače prvi favorit za trofej Lerija O’Brajana bio je tim Bruklin Netsa, a upravo je klub iz Njujorka i zadržao status favorita.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, prema pisanju brojnjih analitičara koji prate NBA, Netsi su ostali na vrhu iako su izgubili Džejmsa Hardena i Pola Milsapa poslednjeg dana za transfere.

Umesto njih u klub su stigli, u okviru trejda sa Filadelfija Seventisiksersima, Set Kari, Andre Dramond, kao i doskorašnja zvezda „tima iz bratske ljubavi“, Ben Simons.

Upravo je trio Kevin Durent, Kajri Irving, Simons razlog iz kog su Netsi prvi, pošto bi Australijanac trebalo da donese dodatan kvalitet u odbrani, uz znatno manji pritisak nego u Filadelfiji, pošto neće imati status prve zvezde tima, niti će odgovornost biti najvećim delom na njemu. No, pre svega, na Netsima je da se izbore za mesto u doigravanju, pošto se trenutno nalaze u seriji od deset vezanih poraza.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

2. Golden Stejt Voriors

Drugi favoriti prema analitičarima su Golden Stejt Voriorsi našeg Nemanje Bjelice. Nisu Ratnici iz San Franciska bili uopšte aktivni kada su trejdovi u pitanju, odlučili su da zadrže postojeći igrački kadar. I, kad se pogleda tim kojim raspolaže Stiv Ker, čini se da je to bila prava odluka, jer teško da su mogli da, po iole normalnijoj ceni, dobiju nekoga ko bi doneo osetan boljitak.

Tako će Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Gri, uz (pre)iskusnog Andrea Igudalu i Endrjua Viginsa imati ulogu glavnog konkurenta Netsima na putu ka tituli.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

3. Finiks Sans

Ni Finiks Sansi, treći favoriti za titulu, nisu ništa menjali kada su trejdovi u pitanju. Zadržali su postojeći igrački kadar, što i ne iznenađuje, s obzirom na to da iz utakmice u utakmicu pokazuju da funckionišu gotovo savršeno kao tim.

To su pokazali i u dosadašnjem toku sezone, pošto imaju skor 45-10, po čemu su najbolji u ligi.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

4. Filadelfija Seventisiksers

I sada dolazimo do prvog velikog skoka. Filadelfija Seventisiksersi su pre početka sezone svrstavani oko desetog mesta među favoritima što kod analitičara, što kod kladionica, ali je trejd u kom su ostali bez Simonsa, Dramonda, Karija i dva pika prve runde na draftovima koji slede zapravo znatno popravio njihove šanse da dođu do titule. Za sve je zaslužna čuvena „Brada“, Džejms Harden.

Doskorašnji košarkaš Netsa stigao je u Filadelfiju nakon što je od Bruklina tražio prelazak isključivo u „grad bratske ljubavi“, a s obzirom na to da je stigao tamo gde je želeo, od Hardena mnogi očekuju da konačno zaigra onako kako ume. Ukoliko se to dogodi, u kombinaciji sa Džoelom Embidom Siksersi postaju prava sila koju nikako ne bi trebalo zamenariti, pa i ne iznenađuje to što se nalaze na četvrtom mestu favorita.

Džejms Harden tokom Ol-star utakmice; Foto: EPA-EFE/BUTCH DILL

5. Milvoki Baks

I Baksi su bili mirni, nisu napraivli nijednu promenu u timu od početka sezone putem trejdova, nije stigao niko, nije otišao niko. Rešili su da se oslone na postojeće snage, koje su ekipu dosad dovele do četvrte pozicije na Istoku sa 35 pobeda i 22 poraza. No, Baksi tek hvataju zalet, pa bi najbolje partije od Janisa Adetokumba i ekipe trebalo očekivati kako sezona bude odmicala.

FOTO: EPA-EFE/TANNEN MAURY
FOTO: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Iako nisu među top pet ekipa, ne bi trebalo otpisivati ni Majami, odnosno Los Anđeles Lejkerse – „jezerdžije“ ipak u svom sastavu imaju nekoliko zaista prevelikih zvezda i šampiona da bi tek tako bili otpisani iz borbe za prsten.

Kada su košarkaši iz Srbije u pitanju, posle Bjelice najbolje se kotira Denver Nikole Jokića. Nagetsi se nalaze oko desete pozicije, pa ih ljubitelji šampionata svrstavaju u red ekipa koje bi, ukoliko se „kockice poklope“, mogle da iznenade. Sa druge strane, pitanje je da li tim iz Kolorada ima dovolju širinu u rosteru kako bi napravili iskorak, ali kakvo-takvo poverenje u Nagetse postoji. Pogotovo ukoliko uspeju da se u nastavku sezone sačuvaju od povreda.

Nikola Jokić Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Odmah iza Denvera nalazi se tim Dalas Maveriksa. Doduše, „mamuze“ se kotiraju nešto slabije nego ranije zbog odlaska Kristapsa Porzingisa, koji je prosleđen u Vašington Vizardse. U suprotnom smeru stigao je Davis Bertans. Utisak je da su Mavsi ovime dosta izgubili, i smanjili svoje šanse da se domognu borbe za titulu.

Na sredini se nalazi Atlanta Bogdana Bogdanovića, koju očekuje borba za plasman u doigravanje. Houksi nisu ostavili preterano dobar utisak ove sezone, nisu se preterano ni pojačali, pa će i u nastavku sezone biti tim kom mnogi predviđaju eventualan prolaz u dogiravanje, ali ne nešto više od toga.

Za kraj, Oklahoma Siti Tander Alekseja Pokuševskog nalazi se na samom dnu, što i ne iznenađuje, pošto se nalaze na samom začelju Zapada sa samo 17 pobeda uz 38 poraza.

BONUS VIDEO Reprezentivka Srbije dobila žestok udarac laktom protiv Australije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar