Foto: Starsport

Košarkaši Partizana pobedili su FMP 86:80 (24:18, 22:22, 16:24, 18:22) u meču 20. kola regionalne ABA lige kao gosti u Železniku.

Pobednik je rešen u napetoj završnici četvrte četvrtine u kojoj su se ekipe smenjivale u vođstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Više faulova nago lepe igre viđeno je u tom delu igre u kom je Dalas Mur isključivo šutevima za dva poena rešavao akcije Partizana, a Marko Radonjić napade FMP-a.

FMP je u završnici ostao bez dvojice igrača, jer su zbog po pet faulova isključeni Ebuka Izundu i Marko Pavićević, što je olakšalo posao igračima crno-belih i otvorilo reket „pantera“.

Otud je došlo i najviše poena pobednika kada se meč lomio, pa je domaći tim iz Železnika produžio svoju seriju mečeva na šest poraza.

Velike zasluge za pobedu idu i Urošu Trifunoviću i Balši Koprivici, prvom zato što je pogađao trojke kada je trebalo Partizanu, a drugi zato što je zategao njegovu odbranu u važnim momentima.

Najefikasniji su kod pobednika bili spomenuti Mur sa 21 poenom, Kevin Panter je dodao 17, a Trifunović 16. Dvocifreni su bili i Matijas Lesor i Zek Ledej sa 11, odnosno deset poena. Koprivica je imao devet poena, ali i 11 skokova, od čega osam u napadu.

U timu FMP-a je briljirao Brajs Džons sa deset poena i 14 asistencija. Danilo Tasić je imao 16 poena, Marko Radonjić 13, Nenad Nerandžić 11, a Marko Pavićević deset poena.

Prvih dvadeset minuta je proteklo u konstantnom vođstvu tima iz Železnika. Partizan nije mogao da pogodi trojku, Brajs Džons je igrao kao „na struju“, a skokovi su crno-belima bili ograničeni.

Kada se tome doda realizacija Tasića, Nerandžića, Pavićevića i ostalih u šutu za dva, te njihovom dvotrećinskom preciznošću, jasno je zašto se Partizan mučio u prvom poluvremenu.

Džons je već do isteka 20. minuta imao devet asistencija. Prodirao je iz driblinga, probacivao rivalima lopte kroz noge i time „hranio“ saigrače.

Generalno, FMP je pronalazio bolja rešenja, a njegovi igrači su nešto češće dolazili u „čiste“ situacije za poene.

Foto: Starsport

U ofanzivnom skoku su bili veoma dobri, pod svojim košem su se dobro gradili i Partizanu je to stvaralo probleme sa samopouzdanjem sa svakim novim promašajem.

FMP je u meč ušao serijom od pet poena posle trojke Nenada Nerandžića i koša Ebuke Izundua. Partizan se vrlo brzo vratio u egal trojkom Trifunovića i pogotkom Koprivice.

Od tog trenutka se igralo tvrdo do sredine prve deonice, kada se FMP odlepio na 17:9, pogocima Marka Pavićevića, Nikole Šaranovića i teškim horogom sa distance Danila Tasića.

Tokom druge četvrtine FMP je opet došao do osam poena prednosti trojkom Tasića za 46:38, mada je Partizan sve vreme bio u igri.

Foto: Starsport

Dalas Mur nije mogao da pogodi nijednu od četiri trojke, pa je samo Trifunović do poluvremena nešto mogao da „ubode“ spolja.

Zato je FMP uspevao da sačuva prednost do isteka 20. minuta, posle druge četvrtinee završene bez pobednika 22:22.

Treća četvrtina počela je lepom slikom, pošto se Brajs Džons našao opet na parketu. Izundu je izveo moćan putbek, Koprivica je zakucao na drugoj strani i Partizan se održavao na dva poseda zaostatka posle četiri minuta.

Mur i Panter se u tom periodu nisu proslavili sa linije za slobodna bacanja, ali je Trifunović četvrtom trojkom poravnao rezultat na 55:55 u 26. minutu.

Foto: Starsport

Koprivica je bio glavni faktor kontrole skoka i reketa Partizana, upisao je tri blokade za kratko vreme, kao i sedam skokova u napadu, posle kojih su crno-beli poentirali.

Šutem Madara iz okreta, Partizan je sa 64:62 ušao u poslednju četvrtinu. U njoj je nastavljena drama.

Igralo se praktično poen za poen sve do samog kraja. Mur je pogađao, potpuno se razigrao i pravio veliku razliku na terenu, pre svega energetski.

Sa deset poena u poslednja četiri minuta on je bio taj koji je rešio meč i doneo Partizanu novu pobedu. Crno-beli su ostali lideri na tabeli sa 16 pobeda i tri poraza, dok je FMP šesti sa deset pobeda i osam poraza.

ABA liga, 20. kolo:

Igokea – Mornar 70:57

FMP – Partizan 80:86

Nedelja:

Budućnost – Mega

Crvena zvezda – Zadar

Ponedeljak:

Borac – Studentski centar

Petak:

Krka – Cibona 52:87

Split – Cedevita Olimpija 79:83

Standings provided by SofaScore LiveScore

FMP – Partizan 80:86 (24:18, 22:22, 16:24, 18:22)

Hala: Dvorana FMP-a; Sudije: Koljenšić, Obrknežević, Kardum

FMP: Izundu, Radonjić, Tasić, Nerandžić, Džons, Pavićević, Vujičić, Šaranović, Stepanović, Manojlović, Lakić, Simović; Trener: Nenad Stefanović.

Partizan: Panter, Kurucs, Vukčević, Ledej, Zagorac, Koprivica, Dangubić, Mur, Glas, Lesor, Trifunović, Madar; Trener: Željko Obradović.

Četvrta četvrtina:

40′ Strašna rola Mura, pobeda Partizana

Neverovatno se razigrao bek Partizana, koji je bez ijedne trojke ostao do kraja, a došao do 21 poena i rešio meč u korist svog tima – 86:80 za Partizan.

37′ Kontra Mura, Partizan opet vodi!

Luda završnica meča u Železniku, FMP promašuje trojku, Mur istrčava kontru za dva poena u tranziciji na obruču. Pre njega je Trifunović iskoristio dva slobodna bacanja – 74:72 za Partizan.

36′ Au kakav potez Džonsa, kroz trojicu do poena!

Prodor pleja FMP-a i atletska završnica na obruču, veoma lepo je to izveo Brajs Džons (70:69 za FMP). Na drugoj strani je Pavićević nepropisno zaustavio Lesora za dva slobodna bacanja, a Trifunović je na liniju poslao Izundua  – 72:70 za FMP.

34′ Početnička greška Pantera, pa onda trojka

Ne može da veruje Obradović kako je Panter izgubio loptu i dozvolio poene FMP-a. Već u sledećem napadu je ubacio trojku i kaznio odbranu domaćina iz Železnika – 69:68 za Partizan.

32′ Mini-serija FMP-a za novo vođstvo

Radonjić i Tasić poentiraju za FMP, a domaćin dolazi do prednosti. Koprivica hvata loptu u napadu i promašuje sa pet metara otvoren šut, a Izundu pravi četvrti faul u napadu – 66:64 za FMP.

Treća četvrtina:

Foto: Starsport

30′ Trojka Radonjića za egal, pa fantastičan potez Madara

Pridružio se Radonjić trojkom Tasiću, Mur je pogodio za dva poena, a Brajs Džons je vratio egal posle faula (62:62). Madar je ipak do kraja povratio prednost Partizana, šutem iz okreta – 64:62 za crno-bele.

28′ Vodi Partizan!

Trojka Trifunovića, pa onda i Pantera, Nerandžić je lepo uspeo da se snađe pod košem za dva poena, ali ne treba zaboraviti ni doprinos Koprivice koji je za kratko vreme imao dve blokade – 58:57 za Partizan.

26′ Partizan ređa promašaje slobodnih bacanja, zategao odbranu

Panter je iznudio faul za tri slobodna bacanja i realizovao je dva, koliko je iskoristio i Nerandžić posle faula na niskom postu (55:50). Panter je iz pik end rola napravio prednost i završio akciju poenima na obruču uz faul – 55:52 za FMP.

Foto: Starsport

24′ Dva promašena penala Mura, trojka Tasića

FMP na drugoj strani ne može da pogodi ništa, jer trojke skoro uopšte ne idu, a Partizan je značajno zategao odbranu u reketu. Da nije promšaja Mura sa slobodnih bacanja i njegovog faula u napadu, Partizan bi imao povoljniji rezultat od 53:46 posle trojke Tasića.

22′ Vratio se Brajs Džons, dva moćna kucanja

Nije delovalo dobro na kraju prvog poluvremena kada je iznet sa terena zbog povrede kolena, sada se vratio u petorku FMP-a. Izundu je prikucao loptu „putbekom“ u koš Partizana, crno-beli su uzvratili poenima Ledeja i kucanjem Koprivice – 50:44 za FMP, posle slobodnih bacanja Šaranovića.

Druga četvrtina:

Foto: Starsport

20′ Džons ima 9 asistencija, brine što se povredio. FMP bolji na poluvremenu

Novi pogodak Pavićevića, flouter posle koša Mura. Koprivica je u sledećem napadu Partizana fauliran (43:38). Džons u mismeču sa Balšom ne pogađa dvojku, što ne čini ni Trifunović. Danilo Tasić je devetim poenom i prvom trojkom doneo FMP-u +8 (46:38).

Do kraja su po grešku napravili i jedni i drugi, a Partizan je poentirao za 46:40 u korist FMP-a. Brine povreda Džonsa koji je na kraju ostao na parketu i držao se za koleno, a sa terena je izašao uz pomoć saigrača.

18′ Gore-dole ide Partizan

Crno-beli su prišli posle akcije Pantera, a zatim i njegove asistencije za treću trojku Trifunovića. Partizan je prišao na poen zaostatka, a onda je FMP uzvratio serijom od pet poena za 41:35. Posebno treba istaći težak koš Pavićevića uz kontakt.

16′ Sada se već vidi nervoza u igri Partizana

Džons pravi dar-mar u odbrani, pogađa za dva, pa kroz noge Mura asistira za Izundua, koji zakucava. Panter i ostali za to vreme promašuju trojke za Partizan i ispaljuju ih olako i brzo – 34:27 za FMP. Umanjio je to Mur prodorom do obruča uz faul Izundua – 34:30.

14′ FMP mogao do +8

Nerandžić, pa Džons, FMP na +7! Dobro igraju domaći igrači u Železniku, Partizan smanjuje penalima Kevina Pantera – 30:25. Stepanović je imao otvorenu trojku za osam razlike i nije je pogodio.

12′ Panterova trojka, baš kad treba Partizanu

Ofanzivni skok posle promašenog šuta spolja, ono što nije uspeo da uradi Zagorac van linije 6,75 metara, uspeo je Kevin Panter (24:21). Džons je stepbekom vratio pet poena prednosti za FMP, a Lesor je to opet smanjio slobodnim bacanjima – 26:23 za FMP.

Prva četvrtina:

Foto: Starsport

10′ FMP bolji posle deset minuta

Pavićević i Simović daju tri poena za FMP, sada i jedni i drugi ređaju greške. Kurucs pravi faul u napadu, Vujičić je poslao užasan pas na tribine, a Lesor je proturio jednu od dve lopte kroz obruč sa slobodnih bacanja – 24:18 za FMP.

8′ Trifunović trojkama vadi crno-bele

Tasić je bez skoka bacio poluhorog sa velike udaljenosti i pogodio dvojku. Panter i Mur su promašili tri trojke, a tek je Ledej iz reketa probio led svojim košem.

Pavićević je ofanzivnim skokom posle promašaja Džonsa rešio napad poenima „pantera“, Lesor je potom uz faul dao dvojku (19:14). Trifunović je još jednom bio siguran u šutu za tri, a Radonjić je iz ofanzivnog skoka poentirao za dva – 21:17.

6′ Izgubljene lopte muče Partizan

Već četiri ih imaju igrači u crno-belim dresovima. Džons za to vreme proigrava saigrače, pa je posle pogotka Ledeja iz driblinga, Džons asistirao za lagano polaganja Šaranovića i Pavićevića, 15:9 za FMP.

Foto: Starsport

4′ Partizan je izjednačio, FMP dobar u odbrani

Crno-beli su izjednačili na 5:5 košem Koprivice, Izundu je opet bio precizan za dva, a Ledej sa linije penala, da bi Džons promešao odbranu Partizana i asistirao Izunduu za zakucavanje – 9:7 za FMP.

2′ Bolji početak FMP-a

„Panteri“ su serijom od pet poena otvorili meč, prvo je posle ukradene lopte Šaranovića, trojku ubacio Nerandžić, a onda je Izundu bio precizan za dva poena (5:0). Prvi koš Partizana je ubrzo ubacio i Uroš Trifunović, koji je pogodio za tri poena – 5:3 za FMP.

BONUS VIDEO: Košarkaši i navijači Partizana slave pobedu nad Andorom i prolaz u Top 16 fazu Evrokupa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar