Radonjić i Simonović pred finale Zvezda - Budućnost
Foto: Nova.rs/Miloš Ljubisavljević

Dejan Radonjić, trener košarkaša Crvene zvezde, kaže da će imati vrlo težak posao da zaustave moćan napad podgoričke Budućnosti u finalu ABA lige.

Zvezda se u tri utakmice izborila sa Igokeom u polufinalu ABA lige, dok je Budućnost bila dominantna u crnogorskom derbiju protiv Mornara.

Radonjić je pred nedeljni duel (18.30) i reprizu prethodna dva finala regionalnog takmičenja otkrio i od koga preti najveća opasnost, kao i šta treba da urade igrači Zvezde da bi izašli kao pobednici.

PROČITAJTE JOŠ

„Došli smo do završnice ABA lige. Na kraju čini mi se da su u finalu dva tima koja su bila najbolja u čitavoj sezoni i mislim da se i u početku manje više očekivalo da tako bude. Bilo je jasno da je to izvesno i realno finale“, rekao je Radonjić.

Podsetio je i da je Budućnost u oba meča do sada pobedila Zvezdu, zbog čega će i on i igrači maksimalno morati da budu na oprezu.

„U finalnoj seriji za nas u ovom trenutku najvažnije je da naš fokus bude na prvoj utakmici i tako posmatram stvari. Tako smo se ponašali ovih nekoliko dana od završetka serije protiv Igokee i polufinala. Budućnost je oba puta bila bolja, savladala nas ovde u Pioniru, veoma nadigrala u Podgorici i pokazala da ima razloga da imaju puno optimizma pred početak serije. Ekipa koja ima kvalitet i igra jako dobro, uigrana. U dobroj formi, ovako vrlo kvalitetno prošla polufinale. Čak i superiorno i svesni smo naravno kao što je rekao Simonović, da nas čeka izazov u prvom duelu, a i kasnije“.

Dan pred meč Zvezdu muče određeni problemi sa kojima su se crveno-beli susretali tokom većeg dela sezone – povrede i izostanci igrača.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da Kori Volden, jedan od nosilaca igre, propušta prvi meč koji ocenjuju kao najbitniji.

KK Budućnost, KK Crvena zvezda
Foto:Filip Filipovic/STARSPORT

„Mi ulazimo u meč, ne onako kako bih ja želeo ili kako sam se nadao da će da bude. Problematika koja već traje četiri meseca i još neki dan je i dalje prisutna, imali smo jako mnogo problema u tom periodu, od povreda, situacija prva sa koronom, a onda i jedan žestoki udar, odsustvo igrača. Igranje utakmica sa malim brojem košarkaša u teškim serijama u Evroligi, gde je trebalo izneti žestok ritam. Ovo je samo neki nastavak svega toga. Jagodić-Kuridža neće igrati, a i Volden će verovatno propustiti ovaj meč. On do sada nije trenirao od utakmice s Igokeom i male su šanse da se nešto može ozbiljnije promeniti. Ta povreda se desila pred prvi meč s Igokeom i tokom poslednjeg meča to se pogoršalo“, objasnio je Radonjić.

Stoga tvrdi da je na ekipi da pruži više nego što je uobičajeno kako bi se nekako suzbili kvaliteti i napadačka potentnost Budućnosti. Radonjić je iz Zvezde otišao 2017. a nakon toga, u poslednjih nekoliko sezona, crveno-beli su protiv Budućnosti odigrali nekoliko plej-of serija „na nož“ i na terenu i van njega.

„Apsolutno sam skoncentrisan na ono što mi radimo na terenu i razmišljam samo u tom pravcu. Svesni smo da zbog stepena odgovornosti sve mora da se digne na još viši nivo i da individualnom i kolektivnom igrom jedan dobar napadački repertoar ekipe Budućnosti iskontrolišemo. Kadri su da daju veliki broj poena i tu će biti naš izazov. Igra koju dosta kreiraju Kobs i Ivanović. Međutim, ono što mislim o njima je da su bitni, ali ima još kvaliteta u timu i igrača koji mogu u ovakvim situacijama naprave razliku. Centarski su jaki, u unutrašnoj igri, ali i Luka Mitrović je u odličnoj formi u poslednje vreme i igra i daje timu nego što je bilo u ranijem periodu. Nikolić je uvek svojim šutem velika opasnost. Ne treba zaboraviti ni Popovića i Šehovića, Edžim takođe. Jako dubok roster i ima tu mogućnosti. Treba da budemo spremni pojedinačno i kolektivno da odgovorimo na to“, analizira Radonjić.

Trener crveno-belih se vratio na Mali Kalemegdan decembra prošle godine i od tada vratio trofej Kupa u svoje vitrine, a tokom meča u Podgorici bio je na udaru pojedinih prisutnih u „Morači“.

Foto: ABA Liga/Buducnost VOLI

„Mislim da je jako teško odgovoriti na to pitanje. Nisam učestvovao u tim stvarima, osetio sam ponešto u dešavanjima u Podgorici, ali se koncentrišem na dešavanja na terenu. Nadam se dobrom meču i igri“, jasan je Radonjić.

Ponovio je da će se prve analize praviti tek posle prvog meča, jer još nije izvesno kako je sezona opterećena povredama i koronom uticala na ekipu iz Beograda.

„Što se tiče analize odnosa i igranja u Evroligi i uticaja na kvalitet igre. Karakteristično za ovu sezonu je da ta problematika tokom ovih meseci je donela nešto što je posebno. Bili smo u situaciji da igramo u takvom rasporedu sa timom koji nije bio pun i bilo je momenata kad smo igrali bez pet, šest igrača, nekad i bez jednog. Teško je proceniti koliki može biti uticaj na ono što sad sledi i da li ima takvog uticaja. Ostaje da serija pokaže te stvari. Mi smo orjentisani i tako razmišljamo da nam je koncentracija na prvom duelu. Tako treba da se ponašamo. Ja barem, a nas nekoliko nismo prvi put u toj situaciji. Prilazimo meču s dovoljnom dozom osećanja potrebnih za ovakav duel i razmišljajući dalje kako će biti nakon toga, to treba da ostavimo za posle utakmice. Da pravimo analize, pripreme. Ponašaćemo se onako kako u tom trenutku bude zahtevalo“, zaključio je trener Zvezde.

Podsećamo, prva utakmica između Zvezde i Budućnosti igra se u nedelju od 18 sati i 30 minuta u hali „Aleksandar Nikolić“. Aktuelni šampion regiona je upravo Zvezda koja je poslednju titulu osvojila 2019, jer je lani sezona prekinuta i otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram