Foto: ABA Liga/Buducnost VOLI

Crvena zvezda i Budućnost igraće treće finale plej-ofa ABA lige zaredom. Ako ne računamo prethodnu sezonu, u kojoj zbog koronavirusa doigravanje nije ni bilo,, ove dve ekipe iskristalisale su najveće rivalstvo u regionu u poslednjih nekoliko godina.

Iz godine u godinu igrali su se sve žešće dueli, a često su mečevi ove dve ekipe prerasli sportske okvire i prelazili na ratove saopštenjima i borbu za uticaj u samoj ligi.

Ipak, kada je košarka u pitanju i Crvena zvezda i Budućnost odigrali su mnogo sjajnih i neizvesnih mečeva, a pomenuta finala donele su i neke triler završnice.

Ekipe su podelile po jednu titulu prvaka, a zajedničko za obe serije kao i za ovu pred nama, jeste podatak da je Crvena zvezda u ligaškom delu uspela da izbori prednost domaćeg terena u sva tri navrata.

Budućnost je uspela u finalnoj seriji 2018. godine, da jednom pobedom u Beogradu preuzme tu prednost, dok je godinu dana kasnije Zvezda do titule došla u petoj utakmici.

Podgoričani su imali sjajnu šansu da sudbinu prvaka rešavaju sa prednošću domaćeg parketa, zahvaljući činjenici da su u oba ovosezonska duela savladali ekipu Crvene zvezde, ali su je neplanirani poraz od Mornara u Baru, omogućio Radonjićevoj ekipi da preuzme pol poziciju.

Budućnost dva puta nadigrala Zvezdu

Kada je reč o pomenutim mečevima, videli smo dva potpuno različita duela.

U prvom delu sezone, imali smo prilike da gledamo dramatičan meč sa malim brojem poena, koji je Budućnost dobila rezultatom 67:65 u Beogradu. Utakmica u kojoj su obe ekipe očajno šutirale za tri poena, i u kojem je najveće vođstvo jedne ekipe iznosilo osam poena, ipak teško da može da posluži kao reper za predstojeću finalnu seriju.

Foto: ABA Liga/Buducnost VOLI

Budućnost i Crvena zvezda su promenile trenere tokom sezone, a samim tim i koncepciju u određenoj meri. Podgoričani su doveli Dejana Milojevića, dok je ekipa iz Beograda ponovo vratila Dejana Radonjića.

Crveno-beli su pored trenera promenili i značajan deo igračkog kadra. Čak trojica igrača koji su u tom trenutku imali značajnu ulogu, više nisu u ekipi. Tejlor Ročesti je otišao posle neuspelog pokušaja Zvezde da reši probleme sa plejmejkerima, dok su Džoni Obrajant i Emanuel Teri potpuno podbacili u pokušaju da uspostave dominantnu igru u reketu. Njih trojica su tada postigli skoro trećinu poena.

Sa druge strane, velika prednost Budućnosti može da leži baš u činjenici da su ključni igrači iz tog perioda i dalje perjanice ekipe i da bi ta uigranost mogla da bude njihov adut.

U drugom okršaju, koji je odigran u Podgorici krajem marta, nije bilo previše neizvesnosti.

Budućnost je već u prvoj četvrtini stekla 12 poena prednosti, koja je samo rasla ,da bi početkom poslednjeg perioda došla +28. Na kraju, tim Dejana Milojevića uspeo je da slavi sa ubedljivih 83:63.

U tom duelu ekipe igrale sa snagama sa kojima će izaći jedni drugima na megdan u predstojećem finalu.

Obe ekipe su u tom trenutku igrale u Evropi, a Podgoričane može da raduje činjenica da su samo dva dana pred četvrtfinale sa Monakom uspeli da odigraju odličan meč.

Radonjićeva ekipa je posle toga vezala sedam uzastopnih pobeda u ABA ligi, sve do revanš meča polufinala plej-ofa protiv Igokee, i da podigne formu, dok je Budućnost doživela poraz u Baru u ligaškom delu koji je na kraju koštao prvog mesta.

Prednost domaćeg terena veliki faktor

KK Budućnost, KK Crvena zvezda
Foto:Filip Filipovic/STARSPORT

 

Prednost domaćeg parketa, posebno je značajna zbog podatka da Podgoričani ove sezone nisu doživeli poraz u svojoj dvorani u ABA ligi, a prosečna razlika u 13 ligaških mečeva je +14.5 poena. Sa druge strane, na gostovanjima su doživeli četiri poraza, a koš razlika po meču je bila tek nešto preko četiri poena u plusu u proseku.

Crveno-beli su takođe ubedljivi na svom terenu, i osim tesnog poraza u prvom delu sezone od predstojećeg rivala, nisu dozvolili protivnicima da trijumfuju, i ostvarili gotovo identiču koš razliku kao Budućnos. Tim Dejana Radonjića je bio odličan i na strani sa svega dva poraza i sa izvanrednom koš razlikom od 14.3 poena u plusu, što svedoči o ubedljivim nastupima.

U moru statističkih parametara, utakmica više na domaćem terenu bi mogla da bude velika prevaga u korist crveno-belih.

Statistika najavljuje potpunu dramu

Da je u pitanju izjednačen duel, govori i statistika, jer su obe ekipe izjednačene po pitanju gotov svih parametara

Kada govorimo o statističkim parametrima, obe ekipe su gotovo izjednačene kada je u pitanju broj poena koji postižu. Crvena zvezda je sa 86 poena po utakmici bila treći najefikasniji tim lige, dok je Budućnost bila tik iza, sa 85.7 poena po meču.

Ova dva tima su igrala i najbolju odbranu ove godine, s tim da je u tom segmentu Crvena zvezda ipak jasno u prednosti, jer je rivalima dozvoljavala 70.6 poena, a Budućnost 75.5.

Crveno-beli će kaoo najbolja trojkaška ekipa u ligi sa 41.4 posto imati prednost spolja sa skoro pet posto boljim učinkom u toj kategoriji, dok je Budućnost bolja u šutu za dva poena. Podgoričani su bili drugi tim lige sa 55.8 posto šuta, dok je Zvezda a šutirala tri posto slabije.

Foto: ABA Liga/Buducnost VOLI

U neizvesnim mečevima, slobodna bacanja bi mogla da budu značajan faktor. Budućnost je predvodila ligu sa 81.07 procenata naspram Zvezdinih 76.69, a Podgoričani su imali i više pokušaja, čak dva u proseku po utakmici.

Ekipe su gotovo izjednačene kada je u pitanju skok, jer je razlika tek 0.4 u korist crnogorske ekipe, dok Radonjićev tim ima 3 asistencije više i jednu izgubljenu loptu manje.

Kobs protiv Lojda

Kada su u pitanju pojedinačni učinci, lideri po broju poena u obe ekipe su Amerikanci. Kobs je sa 15.6 poena bio šesti strelac lige, dok je Lojd sa 15.2 na devetom mestu. Kobs u boljoj formi dočekuje finalnu seriju, jer je u poslednjih pet mečeva ubacivao u proseku 19.8 poena dok je Lojd u istom periodu na 14.2 poena i igra u promenljivoj formi.

Biće interesantno posmatrati i okršaj dvojice centara, Lendrija Noka i Vili Rida, koji će imati ogroman uticaj pre svega u skoku i odbrani. Rid ima 5.8 skokova i jednu blokadu, dok je Noko na 5.2 uhvaćene lopte i 0.8 blokada.

Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Od igrača čiji individualni učinak treba istaći jeste i kapiten Crvene zvezde, Branko Lazić koji je sa 54 posto drugi trojkaš ige, dok je Lojd drugi po broju ubačenih trojki.

Kada se pogledaju svi parametri i igre tokom sezone i rivalstvo koje se stvorilo prethodnih godina, jasno je da je pred nama jedna od najneizvesnijih finalnih serija u poslednjih nekoliko godina.

Iako su u međusobnim duelima, znali da odigraju mečeve koji su završavani ubedljivimpobedama, čini se da nikada izjednačeniji nisu bili nego u ovom trenutku.

Ako na sve to dodamo, da za razlliku od prethodna dva finalna obračuna, neće biti publike, pa ni prednost domaćeg parketa neće imati toliku težinu, ostaje samo da sačekamo početak i uživamo u vrhunkoj košarci.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram