Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde i Budućnosti odigrali su ukupno 98 mečeva u svim takmičenjima, ali je rivalitet posebne grane dostigao u poslednje tri godine, otkako je Budućnost stvorila dovoljno kvalitetan tim da se crveno-belima suprotstavi kada je u pitanu prevlast na Jadranu.

#related-news_0

Gledajući samo ABA ligu, ove dve ekipe su odmerile snage 45 puta, a prednost u seriji ima Zvezda, koja je slavila na 23 susreta, dok je Budućnost zabeležila 22 pobede.

Očekivano, pojedini mečevi su u najmanju ruku bili neizvesni, dok su ljubiteljima košarke posebno u sećanju ostali oni koji su završavani pogocima ili promašajima za pobedu u poslednjim trenucima susreta.

Podsetićemo se nekih napetih mečeva, uoči starta finala ABA lige.

Prva utakmica igra se u nedelju od 18.30, Crvena zvezda je domaćin.

Podsećanja radi, Zvezda je eliminisala Igokeu sa 2-1, Budućnost je odigrala meč manje.

Podgoričani su u crnogorskom derbiju sa 2-0 izbacili Mornar iz Bara.

26. maj 2015, 19. kolo ABA lige 

Budućnost – Crvena zvezda 76:77

U maju 2015. godine Zvezda je gostovala Budućnosti u utakmici 19. kola kao do tog momenta neporaženi tim. Ipak, kada su Podgoričani sredinom treće četrvrtine stigli do 49:34, činilo se da će tradicija duga jedne decenije biti nastavljena, za Zvezda ostati bez trijumfa u Podgorici.

Predvođena Markusom Vilijamsom, Zvezda je napravila seriju 12-0, meč uvela u neizvesnu završnicu, ali je Budućnost bila znatno bliža pobedi, pošto je imala prednost od dva poena, šest sekundi pre kraja. Čedomir Vitkovac je poslao Vilijamsa na liniju za slobodna bacanja, Zvezdin Plej je pogodio prvo, promašio drugo, pa je Morača na trenutak eksplodirala od oduševljenja.

A onda se pod košem stvorio Nikola Kalinić. Skok u napadu, pogodak iz „odbojke“ i trijumf 77:76 kojim je Zvezda ostala neporažena i prekinula decenijski post.

15. oktobar 2017, 4. kolo ABA lige 

Crvena zvezda – Budućnost 75:79

Zvezda je u sezonu 2017/2018 ušla nakon pravog egzodusa, pošto je promenjen veliki deo postave, a izvršena je i izmena na klupi, gde je Dejana Radonjića zamenio Dušan Alimpijević. Nije briljirala Zvezda početkom sezone, a prvi ozbiljan „šamar“ dobila je u 4. koku, gde je Budućnost u Beogradu, nakon gotovo 39 minuta velike neizvesnosti i igre koš za koš, uspela da „slomi“ crveno-bele zahvaljujući izgubljenoj lopti Tejlora Ročestija koju je Nikola Ivanović pretvorio u dva poena za 74:70, a potom i promašenoj trojci Džejmsa Feldina.
Ovaj meč bio je samo uvod u krajnje haotičan nastavak sezone.

10. april 2018, druga utakmica finalne serije  ABA lige

Crvena zvezda – Budućnost 69:59

Nakon što je Budućnost dobila prvu utakmicu u Beogradu, crveno-beli su uzvratili zahvaljujući dobroj završnici. Ponovo je utakmica pretila da će biti odlučena u poslednjim sekundama, ali je Zvezda od rezultata 60:59 pogodila devet slobodnih bacanja, dok su Podgoričani propustili šansu da naprave i drugi brejk u Beogradu, pa je serija u Podgoricu otišla sa 1-1.

Iako rezultat govori drugačije, veliko je pitanje da li bi Zvezda uspela da slavi da Ivanović nije promašio šut za tri poena na ulasku u poslednji minut pri 65:59 za Zvezdu, ili da Suad Šehović nije napravio grešku u koracima posle skoka u napadu i crveno-belima dao šansu da potvrde trijumf.

14. april 2018, četvrta utakmica finalne serije 

Budućnost – Crvena zvezda 77:73

Nakon 1-1 iz Beograda, Budućnost je uspela da dobije i četvrti meč i dođe do titule zahvaljujući furioznoj završnici. Trojkom Dobrića Zvezda je okončala seriju 7-0 i od 68:63 na 1:43 došla do prekoreta.

Od tog trenutka Zvezda je ušla u kontra-ritam, Ročesti izgubio loptu, Davidovac bio neprecizan za tri porna na 75:70, Ivanović vezao četiri poena, Barović i Gibson pogodili sa penala, pa je Dobrić trojkom samo ublažio poraz svog tima. Na kraju, Budućnost je slavila, obezbedila titulu i došla do mesta u Evroligi.

13. april 2018, treća utakmica finalne serije

Budućnost – Crvena zvezda 78:77

No, ključna nije bila četvrta utakmica, iako je njom Budućnost došla do trijumfa. Trenutak koji je odlučio sudbinu ove serije dogodio se dan ranije.

Na 1:43 pre kraja Džejms Feldin je doneo poravnanje, 77:77, i tako meč u kom je prvo poluvreme pripalo Zvezdi, a treća četvrtina Budućnosti, uveo u neizvesnu završnicu. Gordić je bio jednom precizan sa penala za 78:77, Ivanović nakon skoka u napadu nije pogodio trojku, pa je Zvezda dobila šansu da dođe do pobede.

Feldin je prvo promašio šut za dva, a nakon što ni Gordić nije bio precizan, Beograđani su krenuli u poslednju akciju, za pobedu. Feldin je ostao sam na šutu za tri poena, nije bio dovoljno precizan, ali je do lopte stigao Matijas Lesor. No, za razliku od Kalinića sa početka teksta, Francuz nije uspeo loptu da sprovede u koš, pa je Budućnost došla do ispostavilo se odlučujuće pobede u borbi za titulu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram