Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs; Pedja Milosavljevic/STARSPORT; Johannes Zimmermann/STARSPORT

Dva velika transfera srpskih košarkaša su ozvaničena, još nekoliko njih je na čekanju i nije isključno da uskoro budu stavljeni potpisi.

Klupska sezona je završena, s nestrpljenjem se čeka okupljanje reprezentacije Srbije i pripreme za Mundobasket (25. avgust – 10. septembar), a do tada brojne selidbe igrača širom Evrope. Nadamo se i sveta, s naglaskom na NBA.

Nadamo se i da će svi „orlovi“ biti zdravi, i da će u kompletnom sastavu na Svetsko prvenstvo, predvođeni Nikolom Jokićem i Bogdanom Bogdanovićem. I dok vodeći srpski tandem nema dileme oko klupske karijere, brojni srpski košarkaši su trenutno u centru pažnje.

Od Vasilija Micića preko Ognjena Dobrića, Vanje Marinkovića do Nikole Milutinova i Dušana Ristića, neki već zvanično imaju nove klubove, drugi bi uskoro mogli.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je počelo povratkom Milutinova u Olimpijakos i sigurno da je njegova selidba prilično odjeknula na evroligaškoj sceni. Srpskom reprezentativnom centru istekao je ugovor sa CSKA iz Moskve i odlučio se da opet obuče crveno-beli dres slavnog kluba iz Pireja.

„Pre tri godine dao sam reč i sad sam to ispunio. Moje srce ovde pripada, tu su mi prijatelji i porodica. Vratio sam se kući“, napisao je Milutinov na društvenim mrežama povodom povratka u Olimpijakos.

Tako će, posle pauze zbog zabrane ruskim klubovima, opet igrati Evroligu, a grčkom velikanu se obavezao na dve godine.

Još jedan centar je rešio brige oko nastavka klupske karijere – Dušan Ristić (28, 214cm) je prešao u Tenerife, sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor, uz opciju produžetka saradnje na još godinu dana.

On je u redove kluba na „rajskom ostrvu“ stigao iz Galatasaraja i drugi put će igrati na Pirinejskom poluostrvu. Prethodno je nastupao za Fuelnabradu, a igrao je još i za FMP, Crenu zvezdu, Astanu, Brešu i Avtodor.

Dok je sezonu i po branio boje španske Fuenlabrade, Ristić je prosečno beležio 15,7 poena i 6,2 skokova, dok je prošle godine za Galatasaraj postizao 10,7 poena u FIBA Ligi šampiona.

Srpsku košarku u španskoj Endesi predstavljaće (i dalje) i Stefan Jović, iskusni plejmejker produžio je saradnju sa Saragosom.

Ipak, daleko je više onih koji tek treba da reše klupski status za novu sezonu…

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Što se tiče ostalih reprezentativaca, potencijalnih i već viđenih u avionu za Filipine, možda najviše pažnje privlači Vasilije Micić. Prvi plejmejker Srbije otputovao je sredinom juna u Ameriku sa željom da se oproba u NBA ligi.

„Pratimo dešavanja nakon drafta. Mićić jako želi da ode u NBA. On ima opciju na ugovoru do 20. jula, ne znam da li će tražiti još jedan zahtev. Za sada čekamo njega“, rekao je generalni menadžer Efesa Alper Jilmaz za „beinSports“.

Filadelfija je 2014. godine na draftu izabrala Micića, ali ga je kasnije prosledila Oklahomi u jednom od trejdova, sa čijim čelnicima će razgovarati o mogućem ugovoru. Deluje da je u Istanbulu došao do „plafona“ i da u evropskoj košarci nema više taj motiv koji bi imao u najjačoj ligi na svetu.

U NBA je miran i Bogdan Bogdanović, još proletos je rešio da ostane u Atlanti, sa Hoksima je potpisao četvorogodišnji ugovor za skoro 70 miliona dolara, a poslednja godina je opciona za klub.

I Nikola Jović i Aleksej Pokuševski su donekle sigurno u NBA do sledećeg leta, u Majamiju odnosno Oklahomi, ali nije isključno da neko od njih promeni sredinu.

Na evropskom tlu, Marko Gudurić je produžio vernost Fenerbahčeu do leta 2026. godine i otklonio sve dileme oko klupske budućnosti, bar na neko vreme.

Zato, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac, i te kako se tiču večitih rivala…

Foto: Djordje Kostic/ STARSPORT

Davidovac je sve bliži povratku u Crvenu zvezdu posle prve inostrane sezone, a kako je Mozzart nedavno nezvanično preneo, srpski prvak nudi igraču moskovskog CSKA trogodišnji ugovor. Jasno je i da bi rođeni Zrenjaninac pristao na znatno smanjenje plate ako započne drugi mandat na Malom Kalemegdanu.

Davidovac i CSKA imaju mogućnost izlaska iz ugovora, odnosno da ne iskoriste opciju produžetka na godinu dana u ugovoru, zbog čega sve ide u smeru da ponovo zaduži crveno-beli dres.

Ognjen Dobrić bi posle decenije u Zvezdi trebalo da se preseli u Virtus iz Bolonje, što bi mu bio prvi inostrani izlet. Navodno, dogovorio je dvogodišnju saradnju sa italijanskim velikanom u vrednosti od oko 1.600.000 evra i čeka se „samo“ ozvaničenje, iako mu je Zvezda ponudila novi ugovor, kao i Luki Mitroviću.

Sigurno da Zvezdu čeka veliki remont tima, u sklopu kojeg se (opet) pominjao dolazak Miloša Teodosića. Magični, 36-godišnji plejmejker je slobodan u izboru nove sredine, ali je Virtus izgleda voljan da ga zadrži.

Što se tiče Partizana, zvanično jedini slobodan srpski igrač je Aleksa Avramović, ali nekako deluje da su veće šanse da ostane deo čete Željka Obradovića, nego da napusti Humsku.

Iako je sjajne partije pružao i Alen Smailagić, izvesno je da i on ostaje crno-beli. U taboru novog ABA šampiona voleli bi da vide i Vanju Marinkovića, izraziti šuter je potreban posle velikih promena koje su već počele.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ipak, srpski reprezentativac je sam najavio da ostaje u Baskoniji, tako da ništa od povratka bivšeg kapitena Partizana koji je pod ugovorom u španskom klubu. Gotovo preslikana situacija je i sa Ognjenom Jaramazom koji izvesno ostaje u Bajernu sa kojim ima ugovor do 2024.

Plan da ostane u Španiji ima i Nikola Kalinić, pod ugovorom je sa Barselonom još sledeće sezone, a ni najavljeno smanjenje klupskog budžeta izgleda neće uticati na njegovu sudbinu, iako postoje priče o promeni sredine.

Da li će srpska evroligaška kolonija dobiti pojačanje ili će Boban Marjanović ostati u NBA, i to bi moglo da bude relativno uskoro poznato. Gorostasni centar je neograničeno slobodan agent po isteku ugovora sa Hjustonom i nema prepreka da pređe u neki drugi klub.