Foto ilustracija: Printscreen Nova / Youtube

NBA nepravda prema Toniju Kukoču konačno je ispravljena prijemom u Kuću slavnih, a legendarni hrvatski košarkaš biranim rečima je za Nova.rs pričao o Nikoli Jokiću.

Ekipa Nova.rs imala je ekskluzivno pravo prisustva video obraćanju Tonija Kukoča posredstvom Čikago Bulsa.

PROČITAJTE JOŠ:

Slavni as pričao je skoro pola sata o istorijskom priznanju, a za Nova.rs otkrio je i šta misli o svemu što Nikola Jokić radi ove sezone u NBA.

„Jokić je kompletan igrač, na svakoj utakmici pokazuje da je lider u pravom smislu. Neverovatan je način na koji pogađa, skače, asistira… Igra sjajno, zabavan je za gledanje i sve to deluje kao igra za njega. Uživa da se takmiči na tom nivou i to je upravo lepota košarke, da sve što radite na treninzima i što drugi ne mogu da vide, postane vidljivo kada kročite na teren“, rekao je Kukoč na pitanje Nova.rs.

Trostruki osvajač NBA prstena (1996-1998) svestan je koliko je srpski centar i zvezda Denvera drugačiji od drugih u najjačoj ligi na svetu.

„Takođe čini da su drugi igrači bolji pored njega i uspevaju da ga prate. Jokić nije najbrži na svetu, nije fizički najspremniji, ali njegova vizija na terenu i to što vidi sekundu ili dve pre svih ostalih ga čini čudesnim igračem“, poručio je Kukoč za Nova.rs.

Pored tri NBA titule, Kukoč je bio i najbolji „šesti igrač“ lige 1996, a dve godine ranije bio je uvršten u drugu idealnu petorku rukija, pa je odlično upućen u tranziciju prilikom prelaska iz Evrope.

Foto: Reuters/Scott Olson/Guliver

„Svakako nije bilo lako, jer se prevashodno nije mnogo znalo o evropskim igračima u NBA. Ali drago mi je što sam sada kod kuće u Splitu, gde je sve počelo. Takođe, mnogo je lepo videti sve reakcije oko prijema u Kuću slavnih, baš je dobro biti ja ovih dana. Naravno da sam srećan, svi su mi čestitali širom sveta, ne znam ni odakle im broj telefona, ali sam dobio mnogo poziva i poruka“.

Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoć, Dino Rađa otvorili su vrata košarkašima sa naših prostora da budu daleko prepoznatljiviji u NBA.

„Mi smo tada bili prilično nepoznati. Divac i Dražen, Rađa, ja, litvanski velikani, u NBA nisu znali kako smo dobri osim nekoliko skauta. Sada, 20-30 godina kasnije svaki igrač sa 12-13 godina, kao što su Jokić, Dončić, Bogdanović, Šarić, i te kako su poznati pre odlaska u NBA. To je sjajna stvar, fenomenalna, što nekolicina njih zapravo i može da bude MVP“.

Foto: Sue Ogrocki/Reuters/Guliver

Slavni hrvatski as pričao je i o bogatom iskustvu igranja u Italiji, biranim rečima govorio je o Benetonu i Trevizu i kako su ga svi dočekali raširenih ruku. U NBA je pored Bulsa igrao još i za Filadelfiju, Atlantu i Milvoki.

„Pričamo o tome da te Majkl Džordan ili Skoti Pipen čuvaju… Zaista sam uzbuđen što sam bio na tom nivou košarke i što sam pripadao jednoj takvoj ekipi, što sam mogao da podelim sa svim tim momcima kakav sam košarkaš. Pipen me je izazivao na svakom treningu da pokažem sve što mogu i upravo je i to jedan od razloga što sam na kraju dospeo u Kuću slavnih“.

Imao je i jasan savet za sve buduće NBA nade.

Foto: EPA/TANNEN MAURY

„Sve te momke smo nekada gledali u tri, četiri sata ujutru i onda shvatite da tamo pripadate. Igrao sam protiv Bostona, Niksa, i ostalih velikana sa 19, 20 godina i ako dajete sve od sebe na svakom koraku, onda ćete dobiti i šansu da uspete u NBA“.

Za kraj se još jednom osvrnuo na svoj odlazak „preko bare“ i sa čime se sve susreo.

„Supruga mi je bila trudna i porodila se samo dan kasnije, a i rat je bio ovde u Hrvatskoj, pa me je sve nekako udaljilo od prve utakmice. Bilo mi je izazovno da se spremim za sezonu, to je bila prekretnica kada sam sebi rekao da ma šta oni mislili ja sam spreman i pokazaću im da sam sjajan i da vredim“, u sjajnom stilu je završio Kukoč.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare