Foto:FIBA; Pedja Milosavljevic/STARSPORT; shutterstock

Postoje igrači kod kojih se igranje za reprezentaciju ne dovodi u pitanje, kakve god da su okolnosti. I dok čekamo spisak Svetislava Pešića (16.00) ostaje da se podsetimo šta su radili neki drugi igrači zbog ljubavi prema otadžbini.

Neko će reći da su besmislene te kvalifikacije u okviru „prozora“, neko da je potrebno da se FIBA i Evroliga konačno pomire za opšte dobro košarke, a neko ko se zove Tornike Šengelija ili Valter Tavares rešio je da pokaže kako je sve – moguće.

PROČITAJTE JOŠ

I da se igra za klub, i da se igra za reprezentaciju u trenucima kada se kalendari preklapaju, a ne kada se igra prvenstvo van svih klupskih obaveza.

I da nema te sile koja će da ih spreči, makar se ona zvala i klub koji te plaća. Ljubav prema nacionalnom timu, barem u slučaju njih dvojice, jača je od svega.

Pa da se zbog toga u četiri dana odigraju tri utakmice na dva kontinenta, kao u slučaju Tavaresa, nezaustavljivog diva Reala i Zelenortskih ostrva.

Snažni centar je svojoj zemlji doneo prvi, istorijski plasman na Svetsko prvenstvo u košarci. S druge strane, Toko Šengelija je takođe Gruziju vodio do debija na Mundobasketu, iako je i on igrao tri meča u četiri dana.

I ne samo da je igrao, već je bio fenomenalan na parketu, u oba dresa. Promenio je pet aviona, prešao ukupno 16.200 kilometara na relacijama Bolonja-Holandija-Bolonja-Gruzija-Bolonja.

Vodio je Gruziju do trijumfa u Holandiji (88:80), da bi dan kasnije sa 12 poena, četiri skoka i tri asistencije za 18 minuta doprineo evroligaškoj pobedi Virtusa nad Baskonijom sa 88:83.

Usledilo je novo putovanje, ovaj put kući, pa je protiv Islanda isporučio 20 poena za reprezentaciju i pored poraza 77:80 odveo Gruziju na istorijski Svetski kup.

I posle nešto ne može? Pokazao je Šengelija da sve može, a ako je njegov primer nedovoljan, tu je i Tavares.

Ekipa Zelenortskih Ostrva, čija je glavna zvezda as Real Madrida, pobedila je Obalu Slonovače sa 79:64 i završila kao najbolja trećeplasirana ekipa u svojim kvalifikacijama. Dovoljno da prođe na Mundobasket zajedno sa prvoplasiranom Obalom Slonovače i drugoplasiranom Angolom.

Zelenortska Ostrva su ujedno i najmanja nacija koja će svoju reprezentaciju gledati na smotri najjačih selekcija sveta, sa samo 572.000 stanovnika nadmašila je Crnu Goru koja je 2019. bila najmanja nacija na svetskim prvenstvima.

Prethodno je njegov Real u četvrtak demolirao Žalgiris u Evroligi sa 96:69 tokom februara ove godine, a Tavares je dominirao sa 16 poena i tri skoka za svega 16 minuta.

Posle toga tuširanje, pakovanje, i pravo na avion do Angole, i to privatni koji je sam platio da bi stigao na poprište tri ključne utakmice za Mundobasket.

Kako savez njegove domovine ima ograničen budžet, Tavares nije hteo dodatno da ga optereti, već je u svojoj režiji platio nimalo kratak let.

Nije mogao da pomogne odmah u petak protiv Gvineje koju su dobili rezultatom 78:70, a u subotu su njegova Zelenortska ostrva izgubila od Angole (80:67), iako je zvezda Reala odigrala čak 33 minuta i upisala dabl-dabl od 11 poena i 15 skokova.

Usledio je odlučujući okršaj, u kojem je 221 centimetar visoki div sa 13 poena, pet skokova i tri asistencije pogurao svoju reprezentaciju do pomenutog trijumfa nad Obalom Slonovače.

I kada vam sutra neko opet bude rekao da nešto ne može, da ne stiže da igra za državu, da mu klub nije dozvolio, setite se ove priče.

Do tada, ne zaboravite da je Mundobasket na programu od 25. avgusta do 10. septembra u Indoneziji, Filipinima i Japanu.

BONUS VIDEO Jokić na trci konja u Somboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare