Foto: Starsport

Da se priča o igračima koji su Srbiju doveli do finala...

Foto:Nova.rs

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Selektor Srbije Svetislav Pešić analizirao je plasman svog tima u finale Mundobasketa, nakon pobede nad Kanadom rezultatom 95:86.

Upitan je šta je rekao ekipi kada je Nikola Jokić odlučio da ne igra.

„Odgovoriću vam na kraju konferencije… Ne znam da li je pravi momenat da pričamo o Jokiću, ali mogu da kažem samo jedno – Jokić će uvek biti deo ovog tima, on je najbolji igrač na svetu u ovom trenutku i sjajan čovek. Ali sada ne treba da pričamo o njemu, već o igračima koji su ovde“, rekao je Pešić.

PROČITAJTE JOŠ:

Prokomentarisao je igre Nikole jovića, koji je potpuno otkrovenje ovog Prvenstva.

„Nikola Jović je jedan od najtalentovanijih evorpskih igrača, to se ne dovodi u pitanju. Igrao je i u kvalifikacijama za ovaj Mundobasket, tada je debitovao, on je neko ko mnogo napreduje, ne samo zato što ima 20 godina. On je veliki projekat Majamija, može da igra na različitim pozicijama na obe strane terena, ali mu je potrebno da igra. Veoma je talentovan, pokušavam da mu pomognem koliko je važno da poštuje saigrače, kao što su Stefan Jović, Gudurić, Bogdan, on se bori i konačno je uspeo u tome. Ako želiš da budeš bitan deo reprezentacije, to je bitno“.

Jedan od novinara podsetio je Pešića na uspeh iz 2002. godine, ali sada je sve drugačije.

„Ovde sam u Manili u potpuno drugoj situaciji, sve je skroz novo za mene. Nema mnogo sličnih utakmica, niti takmičenja. Mnogo sam srećan zbog svega što smo uradili, ali i miran, jer znam da su igrači spremni za finale, ako SAD pobede“.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

Analizirao je detalje sa utakmice.

„Mnogo sam ponosan na igrače, na celu ekipu, sjajna pobeda. Šta je razlog što smo ponovili to kao protiv Litvanije? Za mene je to što smo najbolja defanzivna ekipa. Ali smo još jednom pokazali da umemo da igramo kontre. Vrlo važno u pripremi utakmice bilo je da im oduzmemo poene iz tranzicije, to je ključ. Drugo, veoma dobra odbrana jedan na jedan, posebno na Šeju, jedan od najboljih igrača koje sam gledao u karijeri. Mlad je, ali mu treba iskustvo. Mislim da smo napravili sjajan posao.

I drugo poluvreme je bilo veoma dobro za „orlove“, pa je prednost sačuvana do kraja.

„Treća četvrtina je nova utakmica i protiv ekipe kao što je Kanada nije bilo loše, ali moramo da naučimo. Finale je finale, nebitno ko će nam biti rival, moramo da se pripremimo za njega. Ali ono što je u trećoj četvrtini bilo važno su skokovi, moramo to da popravimo, kao i u poslednjoj, to smo kontrolisali iako nismo igrali odlično u napadu. Ipak, timskom odbranom smo uspeli da završimo utakmicu“.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar