Foto: Marko Djokovic/Starsport

Svi su šokirani odlukama o plej-ofu, besmislenom baražu, laureatima...

Podeljena su individualna priznanja ABA lige, a mišljenja o nagrađenima su sa jednim izuzetkom podeljena. Javnost se ne slaže sa svima koji su postali laureati ove godine. To nije jedina odluka koja je bila problematična, a pravila očigledno nisu do kraja razrađena, pa se upada u problem.

PROČITAJTE JOŠ...

Jedina nagrada koju niko nije osporio je da je Nikola Jović najbolji mladi igrač ABA lige u sezoni 2021/2022. Mladi centar Mege debitovao je i u reprezentaciji Srbije ove sezone, a Megu je doveo do skora od 10 pobeda i 16 poraza. Jović je prosečno beležio 11,7 poena, 4,4 skoka i 3,4 asistencije.

Možda se najviše sumnja u odluku da Branko Lazić bude proglašen za najboljeg defanzivca lige jer po mišljenju navijača nije ni najbolji u Crvenoj zvezdi. Utisak je da je nagrada dodeljena po automatizmu, kao da to niko ne bi mogao da ospori ili na osnovu nekih starih zasluga.

Daleko od toga da je Lazić loš defanzivac, ali prosto bilo je mnogo onih koji su polagali pravo na ovo zvanje.

Branko Lazić i Tomas Ertel u duelu; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Veliku buru izazvala je i odluka da Željka Obradovića proglase za najboljeg stratega na Jadranu. Trener Partizana je doveo tim do 2. mesta ligaškog dela sezone, u derbijima sa Zvezdom ima skor 1-1, a utisak je da je ovaj skupi tim „parnog valjka“ možda mogao i više. Obradović je osvojio 41,5 odsto glasova, daleko više od Dejana Radonjića i Nenada Stefanovića, trenera FMP.

Ipak, navijači se ne slažu sa odlukom koja je doneta nakon što su u glasanju sa 50 odsto učestvovali treneri, 30 odsto novinari i 20 odsto navijači.

Najviše glasova za idealnu petorku ABA lige dobio je Nikola Kalinić iz Zvezde (13,9 odsto), drugo mesto zauzeo je Jaka Blažič (12,1), dok zatim slede dva košarkaša Partizana Kevin Panter sa 10,7, te Zek Ledej sa 9,1 odsto. Najveće iznenađenje je što su navijači izabrali Kenana Kamenjaša u petorku sa 7,4 odsto glasova.

Kalinić je proglašen i za MVP takmičenja sa 39,7 odsto glasova. Drugo mesto zauzeo je Jaka Blažič iz Cedevita Olimpije sa 16,6 odsto glasova, dok je treći Džastin Kobs koji je osvojio 10,9 odsto glasova.

Kenan Kamenjaš; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

I to nije jedina komplikacija. Zbunjujuća i diskutabilna pravila regionalnog takmičenja gde jedna država ne može da ima više od pet predstavnika u ABA ligi stvorila su pravu konfuziju o kojoj se danima pričalo.

Kao poslednja ekipa u ABA 1 završila je Krka, koja će definitivno morati da se preseli u niži rang. Sa druge strane, Split koji je pretposlednji izbeći će baraž, odnosno doigravanje, upravo zbog pobede Zlatibora nad MZT-om.

MZT će uprkos porazu igrati u ABA 1 ligi umesto Krke, dok će Zlatibor kao osvajač ABA 2 morati da igra baraž, ali ne sa Splitom, već sa najslabije rangiranim srpskim timom, odnosno Borcem iz Čačka. Borac je sezonu u ABA 1 završio kao 11. na tabeli sa skorom 9-17 i tako bio najslabije plasiran klub iz Srbije.

Hipotetička situacija u kojoj bi nakon baraža usledio plej-of ABA 1 lige, u kojoj bi potencijalno najslabije rangirani srpski tim iz ligaškog dela mogao da zaigra u finalu i osvoji titulu u ABA 1.

To bi u hipotetičnom slučaju značilo da ili je šampion ABA 1 bespotrebno igrao baraž, ukoliko bi se on igrao pre plej-ofa, ili bi se četvrtoplasirani srpski tim posle borbe u plej-ofu ili čak potencijalnom finalu ABA 1 okrenuo baražu sa srpskim šampionom iz ABA 2.

I kao da ovo nije bilo dovoljno komplikovano, oglasila se i Zvezda.

„Kako bi razjasnili situaciju srpskoj košarkaškoj javnosti navešćemo činjenice zbog kojih smatramo da liga mora hitno da reaguje i otkaže predstojeće mečeve Borca i Zlatibora jer su nepotrebni.
KK Crvena zvezda podseća da je trenutno maksimalan broj klubova po jednoj državi – pet. Međutim, taj broj je definisan društvenim ugovorom i propozicijama takmičenja, ali za ovu (aktuelnu) sezonu 2021/2022.
Zato javno postavljamo pitanje, zbog čega dva srpska kluba, od kojih jedan (Borac) nije pretposlednji na tabeli prve regionalne lige, i drugi (Zlatibor) koji je osvojio drugu regionalnu ligu, moraju da razigravaju kada propozicije takmičenja za narednu sezonu još uvek nisu donete?!“, stajalo je u saopštenju.

Zatim su crveni-beli najavili i kako će se menjati stvari.

„Ta promena je neminovna i dogodiće se tokom leta, što znači da klubovi imaju mogućnost da izglasaju dve promene: ili regionalna liga sa 14 klubova uz maksimalno 6 klubova iz jedne države, ili više neće biti nikakvog ograničenja (nacionalnog ključa)“

Ostaje pitanje da li će taj baraž između Borca i Zlatibora biti odigran 30. aprila ili će od tada biti promenjena pravila ABA lige.

Ipak, ovakvo fleksibilno određivanje pravila i dodeljivanje nagrada ne idu u prilog nikom jer ostaje velika mogućnost za različita tumačenja i subjektivna premiranja.

Učinak najbolje petorke ABA lige

Kevin Panter (Partizan) – 11,5 poena, 3,1 asistencija i 2,6 skokova po utakmici.

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija) – 14,6 poena, pet skokova i 2,5 asistencija.

Nikola Kalinić (Crvena zvezda) – 11,3 poena, 3,4 skokova i 3,3 asistencije.

Zek Ledej (Partizan) – 11,9 poena, 5,7 skokova i 2,5 asistencije.

Kenan Kamenjaš (Studentski centar) – 14,3 poena, 8,4 skokva, dve asistencije.

BONUS VIDEO Niko kao Nikola Jokić – Još jedna MVP sezona za pamćenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar