Mogla je Crna Gora da šokira Nemačku usred Berlina, malo je falilo, ali se domaćin plasirao u četvrtfinale Evrobasketa, uz "gurku" sudija.

Foto: Nova.rs

Mnogi košarkaši se žale na suđenje na ovom Evrobasketu, kažu da je osećaj kao da igraju i drugi sport, a pored očajnog prvog poluvremena, Crnogorce je koštalo i to što su igrali protiv domaćina šampionata.

Gubili su sa čak 27 razlike (51:24) koliko je bilo na početku drugog poluvremena, a onda prišli na minus tri (80:77) i tada su i sudije umešale prste da ne dođe do senzacije – Nemačka je slavila sa 85:79.

„Izuzetno loš početak koštao nas je pobede, mogu slobodno da kažem. Jako loše smo otvorili utakmicu, bili smo mnogo statični u napadu, bez pravih rešenja. Na to su se nadovezali padovi u odbrani, oni su otišli na 20 i nešto razlike (najviše je bilo +27 prim.aut) i to je izgledalo stvarno jako loše. Kada su svi mislili da smo potpuno slomljeni, smogli smo snage, odigrali smo jako dobro drugo poluvremenu, ostavili smo srce na terenu. Mogu samo da budem jako ponosan na saigrače za borbu koju smo pružili“, rekao je crnogorski bek Vladimir Mihailović (igrač Mornara) srpskim izveštačima.

Čudne su bile odluke sudija, nesportska je svirana Kendriku Periju na 80:77, ne i Denisu Šruderu neposredno pre toga… Nezadovoljstvo je isijavalo iz crnogorskih reprezentativaca.

„Od samog početka turnira dešavaju se takve neobjašnjive stvari, trudim se celu karijeru da ne komentarišem suđenje, ali ovo prvenstvo je gore nego ikad po tome. Došli smo u situaciju da zapretimo i pobedimo, na Dubljeviću je bio faul na tri razlike, i mene su gurali u leđa na onom polaganju… To su stvari koje se nama ne gledaju, njih su čašćavali velikim brojem penala i to je direktno odlučilo utakmicu“, ljut je bio Mihailović.

Selektor Belgije Dario Đerđa rekao je posle eliminacije od Slovenije da se plaši za suđenje Crnoj Gori, da u košarci nema ravnopravnosti i fer tretmana za sve.

Marko Simonović protiv Nemačke; Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Da se ne ponavljam… Ko iole prati, ne treba poseban komentar“, dodao je Mihailović.

Ni ostali njegovi saigrači nisu krili bes.

„Jednima gledaju faulove, drugima ne, kroz ceo turnir je suđenje katastrofalno. Desilo nam se protiv Turske, sad isto. Protiv Gruzije su hteli, nisu uspeli. I naše prvo poluvreme je dosta uticalo na konačni ishod“, podvukao je Dino Radončić.

Smatra da ovakva arbitraža ne zanima FIBA.

PROČITAJTE JOŠ

“Njih ne interesuje sve ovo. Najbolji treba da sude najboljim igračima. Žao mi je zato što se mnogo rada i truda ulaže celog leta da bi oni svirali kako hoće i otišli, dok ćemo mi o ovom da razmišljamo danima“, dodao je Radončić kome je bila vidljiva ogrebotina na ruci, pitamo da li je sviran faul:

“Verovatno nije“.

NBA centar Marko Simonović je u mirnijem tonu zaključio priču o eliminaciji

„Igramo na njihovom terenu, čudo bi bilo da su odluke drugačije. Ponosan sam na momke, odigrali smo fenomenalan turnir“, zaključio je centar Čikago Bulsa.

BONUS VIDEO Trening Srbije pred Italiju – u hali u kojoj neće igrati osminu finala

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar