Vasilije Micić, Miloš Teodosić
Vasilije Micić, Miloš Teodosić; Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Finala su bila izuzetno uzbudljiva, malo je falilo da imamo još Srba sa titulama

Srpski reprezentativci imali su težak i naporan kraj sezone, pošto je dobar deo njih igralo u finalima nacionalnih prvenstava za svoje klubove.

PROČITAJTE JOŠ:

Titulom su se, bar za sada, okitila dvojica srpskih igrača i jedan trener, dok su njih sedmorica ostali bez titula.

Nikola Milutinov, centar CSKA Moskve, bio je nadomak titule u VTB ligi, ali je bolji bio Zenit nakon velikog preokreta.

Vodio je CSKA sa 3:1 u seriji, ali je prokockao tri meč lopte i Zenit je sa tri vezane pobede slavio u seriji i podigao trofej šampiona.

Milutinov je bio najbolji igrač svog tima u skoro svim mečevima, tri puta je imao dabl-dabl učinak, a svaki put je bio dvocifren kada su poeni u pitanju. Ipak, ostali nisu bili na vrhuncu, pre svih igrači sa klupe, pa je CSKA završio praznih ruku.

Nakon finala spekulisalo se o tome da bi Milutinov mogao da napusti klub i pređe u Olimpijakos, ali je njegov agent sve demantovao i naglasio da centar ima još godinu dana ugovora sa ruskim klubom.

Uzbudljiva finalna serija viđena je i u italijanskoj ligi, gde je Armani sa 4:2 bio bolji od Virtusa. Ekipa iz Milana tri od četiri pobede zabeležila je ubedljivim rezultatom, iz čega se može zaključiti da je ključni meč bio prvi kada je Armani tesno stigao do pobede rezultatom 66:62 i to u Bolonji.

PROČITAJTE JOŠ:

Virtus nije uspeo da vrati brejk, te je Armani imao otvoren put ka tituli, što je i iskoristio. Miloš Teodosić igrao je u svakom meču, ali je samo dvaput bio dvocifren. Dobar je bio i u drugom meču kada je imao tri poena, ali i osam asistencija, te je doprineo pobedi svog tima.

Teodosić i saigrači nisu uspeli da odbrane titulu državnog prvaka, koju su osvojili u sezoni 2020/21. kada je na klupi bio srpski trener Aleksandar Đorđević.

Upravo je on ove sezone predvodio Fenerbahče, koji je osvojio titulu u Turskoj prvi put od 2018. godine.

Izabranici Saleta Đorđevića bili su bolji od Efesa sa 3:1 u seriji, a čak ni Vasilije Micić odličnim partijama nije mogao da im parira.

U ekipi Fenera, jedan od boljih bio je Marko Gudurić, koji je bio „x-faktor“ u finalu, dok su sa druge strane Micić i Filip Petrušev ostali bez titule.

Micić je imao briljantan drugi meč u seriji kada je postigao 29 poena u pobedi svog tima 103:92, ali je Fener u prvom i trećem duelu slavio dvocifrenom razlikom, kada srpski plejmejker nije bio toliko raspoložen. Filip Petrušev nije dobio priliku da zaigra i ovog leta će napustiti tim evropskog prvaka.

Bez medalje u Grčkoj ostao je Panatinaikos, a sa njim i Nemanja Nedović. Olimpijakos je od „večitog rivala“ bio bolji sa ubedljivih 3:0 u seriji, a Nedović je uglavnom tokom cele sezone bio predvodnik svog tima.

Foto: Frédéric Chambert / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Imao je srpski bek i 23 poena u poslednjem, trećem meču, protiv Olimpijakosa, ali su crveno-beli slavili sa ubedljivih 19 razlike i pokazali da su trenutno za klasu bolja ekipa od „zelenih“.

Što se tiče situacije u nemačkoj ligi, Alba je po treći put zaredom postala šampion, pošto je pobedila Bajern sa 3:1 u finalnoj seriji.

To nije bio povod za slavlje srpskih igrača Vladimira Lučića i Ognjena Jaramaza, koji su ponovo ostali bez trofeja (prethodno su izgubili i u četvrtfinalu Kupa).

Lučić je u finalu odigrao samo prvu utakmicu u kojoj se nije istakao, jer je upisao samo četiri poena za 28 minuta na parketu. Jaramaz nije bio u sastavu za prvi mel, ali je odigrao naredna tri, u kojima nije uspeo da pređe sedam poena.

Ognjen Jaramaz, detalj sa meča Bajerna i CSKA (arhiva) Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Jedan od onih koji je oduševio i obradovao košarkašku javnost u Srbiji je Nemanja Bjelica, koji je osvojio šampionski prsten u NBA ligi. Istina je da Bjelica nije imao veliku minutažu tokom cele sezone, ali je svoje minute koristio na najbolji mogući način i adekvatno odgovarao na zadatke, koji su mu se stavljali na sto.

U šest finalnih susreta upisao je ukupno devet poena i osam skokova, a jedan duel je ceo presedeo na klupi. Imao je zapaženu defanzivnu ulogu, kada je u nekoliko navrata sačuvao zvezdu Boston Seltiksa Džejsona Tejtuma, koji nije uspeo da pronađe rešenje za srpsko krilo.

Golden Stejt je slavio sa 4:2 u seriji, a Bjelica je postao četvrti Srbin sa NBA trofejom, posle Darka Miličića, Peđe Stojakovića i Ognjena Kuzmića.

Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelica; Foto: Screenshot Instagram nemanjabjelica8

Još jedan srpski trener i igrač su u konkurenciji za trofej u najjačim evropskim košarkaškim ligama. U pitanju su Saša Obradović i Danilo Anđušić, koji su u Monaku.

Oni sa svojim timom igraju u finalu francuske lige protiv Asvela, a rezultat u seriji je trenutno 1:1.

BONUS VIDEO Vasa Micić okupan na konferenciji, Petrušev predvodio igrače Efesa

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar