Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey)

Promene neophodne, juri se titula sledeće godine

Denver Nagetsi i Dalas Maveriksi nisu uspeli da se domognu titule u NBA ligi, pa su odlučili da ovog leta promešaju karte i promene neke bitne igrače u svojim timovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Nikola Jokić i Luka Dončić su nesumnjivo među najboljim igračima u ligi, nosili su svoje ekipe do plej-ofa i u njemu, ali nisu mogli da pariraju Golden Stejtu, kasnijim šampionima.

Denver je izgubio u prvoj rundi plej-ofa sa 4:1, a istim rezultatom poražen je i Dalas u finalu konferencije. Jokić i Dončić bili su vodeći u skoro svim kategorijama u svojim timovima, ali nisu mogli sami da iznesu čitav teret i naprave čudo.

Već po ispadanju obe ekipe postalo je jasno da su promene neophodne i da će ovo leto neki novi momci stići u Kolorado, odnosno Teksas, kako bi pomogli Srbinu i Slovencu da sledeće sezone povedu timove do same završnice gde bi bilo još više konkurentni nego prethodnih sezona.

Kada je reč o Nagetsima, oni su gotovo čitavu sezonu igrali bez Džamala Mareja i Majkla Porta Džuniora, te im je posao bio dodatno otežan. Uprkos dugoj pauzi za obojicu, čelnici su odlučili da ih zadrže u timu, te se njihov povratak očekuje na startu naredne sezone.

Jokić bi uskoro i zvanično trebalo da potpiše novi „supermaks“ ugovor, što bi značilo da će Denveru sledeća sezona realno pokazati gde je u odnosu na ostale „drim timove“.

Nagetsi nisu bili aktivni u prethodnim trejd rokovima, ali su ovaj letnji rano otvorili. Najpre je klub napustio Tim Koneli, a na njegovo mesto seo je Kalvin But, koji ima zadatak da Denveru priključi baš one neophodne igrače, koji nisu zvezde, ali mogu biti takozvani „x-faktori“.

PROČITAJTE JOŠ:

Veteran Džamajkl Grin napustio je nedavno ekipu, a sa njim je otišao i zaštićeni pik prve runde na draftu 2017. godine. Oni su poslati put Oklahome, dok su u suprtonom smeru otišli 30. pik prve runde sa ovogodišnjeg drafta, kao i dodatna dva ika prve runde.

Pored toga ne treba zaboraviti da Denver ima pravo na 21. pika ove godine, što jasno ukazuje na to da u klubu žele da najvećim zvezdana (Jokiću, Mareju i Porteru) priključe još mlade krvi, koja može doneti neophodnu energiju na obe strane terena.

Dobar potez napravljen je prošle godine kada je na draftu izabran Nešon Hajland, koji se pokazao kao jedan od lidera druge petorke i neko ko neretko može da „eksplodira“ kada su poeni u pitanju i digne publiku na noge.

Mete na „pijaci“ biće uglavnom bekovi ili krila, a jedno ime koje se posebno spominje je Nikola Jović, koji je već trenirao sa Nagetsima, a prednost mu je i to što ima sličan put kao Nikola Jokić, te je već iskusio kako je igrati u ABA i domaćoj ligi.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jović se najbolje snalazi na poziciji trojke (ali i dvojke), a najveće oružje mu je šut za tri poena, s tim da mu je napadački arsenal zaista širok. Njemu se predviđa izbor između 15. i 30. pozicije na draftu, te bi baš Denver mogao da ga „zgrabi“.

Jedan od igrača koji bi mogli da napuste tim je Monte Moris, koji se nije loše pokazao protekle sezone, u mnogim utakmicama je bio desna ruka Jokiću, ali bi trejdovanjem njega bio oslobođen dobar deo u „seleri kepu“.

Moris je imao 12,6 poena u proseku, uz 39,5 odsto šuta za tri poena, ali bi sledeće sezone dobar deo njegovih minuta preuzeo Marej, koji bi ga samim tim dosta ograničio.

Od potencijalnih dolazak najviše pažnje privlači pominjanje Bogdana i Bojana Bogdanovića. Srpski bek mogao bi da bude sjajno rešenje za Nagetse pre sveg zbog pomoći Jokiću, hemije sa njim i dobrog šuta za tri poena.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

On bi pomogao u širenju reketa, što bi posebno značilo Jokiću, koji bi imao više opcija kada napada iz reketa, te bolja rešenja.

Bogdanović se oporavlja od povrede i operacija kolena, verovatno neće moći da igra za Srbiju na Evropskom prvenstvu, ali to ne znači da neće promeniit tim, pošto se pokazalo da ni Atlanta nije kalibar za šampionski prsten.

Što se tiče hrvatskog reprezentativca Bogdanovića, njegov ostanak u Juti je već dugo neizvestan. Bojan obično igra na poziciji krila, a njegovih 20-ak poena u rukama bi za Denver bilo suvo zlato.

Od pojačanja za Nagetse iz Evrope spominje se Vasilije Micić, koji je sa Efesom pokorio Evropu dve godine zaredom, te se već mesecima priča o njegovom odlasku „preko bare“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Micić bi bio odlično rešenje na poziciji plejmejkera, mogao bi da zameni pomenutog Morisa, a nesumnjivo je da bipomogao ekipu i sa poenima i sa asistencijama. Uz to mogao bi da ubrza igru, kako to neretko radi u Efesu, ali postoji i problem kad je njegov trejd u pitanju.

Prava na njega ima Oklahoma, koja nije pokazala želju da ga zadrži, ali je pitanje „za koliko ili bolje reći za koga bi ga dala“.

Od ostalih potencijalnih pojačanja pominju se Dilon Bruks, Kentavijus Kaldvel-Poup, Kem Redi, DeAndre Hanter, Odži Anunobi i Geri Trent Džunior.

Što se Dalasa tiče on je već trejdovao Bobana Marjanovića i time rastavio tandem Bobi-Dončić, koji je najviše bio zadužen za atmosferu u svlačionici i van terena.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Pored njega otišli su i Trejk Burk, Markiz Kris, Sterling Braun, kao i 26. pik na draftu ove godine. Umesto njih stigao je Kris Vud iz Hjuston Roketsa, koji je beležio 17,9 poena uz 10,1 skok po meču, te se očekuje da zameni Kristapsa Porzingisa, koji je sredinom sezone otišao u Vašington.

Za Porzingisa Dalas je dobio Spensera Dinvidija i Davisa Bertansa, koji ne mogu biti prva rešenja u napadu, ali mogu biti ključni igrači u rotaciji i predvodnici druge petorke.

Ukoliko žele prsten Maveriksi će morati da se potrude da u svoje redove privole neku zvezdu, koja bi Dončiću mogla da olakša posao u ključnim momentima utakmica.

Dalas ne može da se osloni na ovogodišnji draft, a nema mnogo toga da ponudi od igrača (misleći na one koji važe za najviši nivo), te se nalazi u nešto lošijoj situaciji nego Denver.

Svi sem Dončića dolaze u obzir da budu trejdovani, a sigurno je da će čelnici spremiti i neku ponudu za nekog slobodnog agenta, među kojima će se naći Zek Lavin, Diandre Ejton, Viktor Oladipo, Peti Mils i Kolin Sekston.

BONUS VIDEO Nikola Jokić MVP – doček u Somboru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar