Foto: Tanjug / AP Photo/Jeff Chiu

Niko ne može da ih zaustavi

Golden Stejt Voriorsi pobedili su Boston Seltikse sa 4:2 u finalnoj seriji NBA lige i tako po sedmi put u klupskoj istoriji postali šampioni.

PROČITAJTE JOŠ:

Voriorsima je ovo četvrta titula u poslednjih osam godina, a u tom periodu igrali su u još dva finala. Ne treba zaboraviti da je tokom gotovo dve cele sezone bio povređen i Klej Tompson, koji se vratio tek pred ovogodišnji plej-of u kom je pokazao da nije „zarđao“.

Trener Stiv Ker oformio je tim koji košarkaški analitičari i javnost ne oslovljavaju sa „drim timom“ sastavljenim od gomile najvećih zvezda.

NIKO NEMA BOLJU HEMIJU

Postoji mnogo razloga zbog kojih je Golden Stejt dominantan prethodnih sezona, a jedan od njih je svakako hemija u ekipi.

Kako funkcioniše „mašina“ Voriorsa najbolje se može videti na terenu, gde su glavne figure Stef Kari, Klej Tompson i Drejmond Grin. Oni nikada nisu u sukobu, nema „zle krvi“, a svi ostali podređeni su upravo njima i niko se ne oseća kao da je u potpuno drugom planu, te da mu nije mesto u ekipi.

Potvrda dobre hemije je i način na koji se proslavljaju koševi svakog igrača. Atraktivna igra koju prikazuje Golden Stejt često rezultira dalekim trojkama, elegantnim polaganjima i tečnim progravanjima, te svi sa klupe poskoče bez obzira na to ko je napravio potez za divljenje.

Foto: AP Photo/Tony Avelar

Srpski košarkaš Nemanja Bjelica je nedavno u jednom intervjuu istakao kako je atmosfera u timu sjajna, da su Kari i Tompson često nasmejani i raspoloženi, te da se ne ponašaju kao da su samo oni zvezde. Potvrda toga stigla je i nakon osvojene titule, kada je osvanuo snimak iz svlačionice u kom Tompson snima Bjelicu i govori kako će doći u Beograd.

BEZ GREŠKE NA DRAFTU

Još jedan veoma bitan faktor zbog kog Golden Stejt pravi uspehe za pamćenje je dobar odabir mladih igrača na draftu unazad nekoliko godina. Na draftu prošle godine izabran je Džonatan Kumnga kao sedmi pik, dok je kao 14. stigao Mozes Mudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Kuminga igra na poziciji krinog centra, a neretko je bio i na poziciji petice. Pokazivao je da poseduje izuzetne fizičke predispozicije, zbog kojih je neretko prvi u kontri, te može atraktivno da zakuca. U svojoj ruki sezoni prosečno je beležio 9,3 poena uz 3,3 skoka za 17 minuta na parketu, što nije zanemarljiv učinak. U finalu skoro i da nije dobijao šansu, ali je stekao neophodno iskustvo, te se tek u narednim godinama očekuje njegovo najbolje izdanje.

Sa Mudijem je priča nešto drugačija, pošto nije imao mnogo prostora da igra, ali nikada nije isticao kako je nezadovoljan u timu. Od njega se, bar prema prikazanom, ne očekuje da postane velika zvezda, ali može biti dobra pomoć sa klupe i svakako da Voriorsi nisu pogrešili sa izborom.

Džejms Vajzmen izabran je na draftu 2020. godine kao drugi pik, ali je celu sezonu propustio zbog povrede. Američki centar nije uspeo da veže ni celu ruki sezonu, pošto je odigrao samo 39 utakmica, ali je na njima pokazao da može biti pravo oružje ispod koša. Beležio je 11,5 poena po meču uz 5,8 skokova i 0,9 blokada.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

I bez njega Voriorsi su našli put do trona, a Vajzmen može biti samo dodatno pojačanje za neke naredne pohode. Ukoliko ga zaobiđu povrede sigurno da može izrasti u veoma kvalitetnog i pouzdanog centra, koji može da odgovori na više zadataka na terenu.

Iako su pomenuta tri izbora na draftu bila izuzetno korisna, Voriorsi su najbolje prošli 2019. godine kada su birali tek sa 28. pozicije. Timu se tada priključio Džordan Pul, koji je doživeo procvat u šampionskoj sezoni.

Istakao je kandidaturu za „trećeg spleš brata“ svojim dalekometnim šutevima, a kada nije bilo Karija i Kleja u ekipi on je bi prvi izbor i prva „violina“. Rekord sezone bio mu je 38 poena i to u dva navrata, a čak 13 puta je prelazio „kotu 30“ (dvaput u plej-ofu). U 11 od tih 13 mečeva Voriorsi su odneli pobedu. Pul ima tek 22 godine, a mnogi ga vide kao (bar delimičnog) naslednika najboljih šutera svih vremena.

DEJAN MILOJEVIĆ I NJEGOV RAD

Srpski trener Dejan Milojević se prošlog avgusta priključio stručnom štabu Stiva Kera, a glavno zaduženje mu je bilo rad sa centrima.

Centarska linija je često u senci sjajnih šutera ekipe, ali je Milojević uradio veliki posao, pre svih sa Kevonom Lunijem.

Luni je odigrao najviše utakmica u sezoni, ukupno 104, a nije propustio nijedan meč. Bio je jedan od najboljih skakača ekipe, a zasluge za to idu upravo Milojeviću.

Prema statističkim podacima Luni je pokupio oko 20 odsto dostupnih skokova kada je na parketu u plej-ofu. Pružio je doprinos sa obe strane parketa, a nije trošio mnogo lopti.

Dejan Milojević KK Budućnost
Foto:Filip Filipovic/STARSPORT

„Lu je u ovoj sezoni postao elitni skakač, a mislim da je naš trener Deki odradio odličan posao u tom pogledu“, rekao je jednom prilikom Ker.

Milojević, koji je i sam bio sjajan skakač tokom igračke karijere, uticao je da navijači Golden Stejta u šali Kevona počnu da zovu „Mozes Meluni“, aludirajući na slavnog skakača Mozesa Melouna.

Lunijev rekord sezone u skokovima bio je 22 u šestoj utakmici protiv Memfisa u drugoj rundi plej-ofa.

„Ako gledate kako se lopta kreće, možete da anticipirate kako će se odbiti od koša. Da li je šut mekan, jak, slab… Možete da promenite poziciju dok lopta još leti“, priča Milojević i dodaje:

„Ako ste u kontaktu sa nekim, on ne može da skoči. Tako se treba boriti protiv igrača sa velikim odrazom. Skok predstavlja veštinu, baš kao i sve u košarci. Većina misli da se radi samo o trudu… Ništa ne može da se ostvari bez truda, ali ne bih rekao da je samo trud dovoljan. Luni je vredan i sluša savete, uvek pokušava da obavi šta god da se traži od njega. Zaista uživam da radim sa njim“.

I nije Milojević radio samo sa Lunijem, već i sa ostalim visokim igračima. Vajzmen je više puta snimljen kako „sparinguje“ sa srpskim trenerom, koji teži da od njega izvuče maksimum u narednim godinama. Tu je naravno i Kuminga, a svi oni dosta mogu da nauče i od Grina, koga mnogi smatraju najbitnijim igračem Voriorsa, jer je najzaslužniji za protok lopte u napadu.

BEZ MNOGO EKSPERIMENTISANJA I VERA U PROJEKAT

Osnovu tima iz San Franciska već deceniju čine Kari, Tompson i Grin. Dok su praktično svi ostali timovi promenili ključne igrače tokom prethodnih godina, „najbitniji ratnici“ ostali su na okupu, bez mnogo priča o potencijalnim trejdovima.

Nije se pomišljalo da se „super trojka“ rastavi ni kada je bilo problema sa povredama. Najduže se čekao povratak Kleja Tompsona, a ni Kari ni Grin nisu mogli sve vreme da budu u rotaciji.

Poslednja titula Voriorsa iz 2018, Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Sada su postali jedan od najboljih „trija“ u istoriji lige, pošto zajedno imaju više titula od: Džordana-Pipena-Rodmana, Medžika-Karima-Vortija i Birda-Mekhejla-Periša. Jedini koji imaju četiri titule zajedno pored pomenute „trojke“ su Tim Dankan, Manu Đinobili i Toni Parker.

Kari, Klej i Grin imaju najbolji procenat pobeda u istoriji NBA kada je plej-of u pitanju – Drejmond i Tompson po 70%, Stef 69,4 odsto.

Još jedan neverovatan podatak vezan za njih je taj da Golden Stej nije izgubio plej-of seriju kada su njih trojica počeli svaku utakmicu.

Voriorsi tokom prethodnih godina nisu imali mnogo trejdova, u čemu je takođe ključ uspeha. Nisu gomilali zvezde u timu, već su dovodili igrače sa sporednim, ali precizno određenim ulogama, koji su se prihvatali zadatka.

Najbolji primeri za to su Geri Pejton II, Oto Porter, Huan Toskano-Anderson i Nemanja Bjelica.

Kevin Durent se na kratko zadržao u ekipi, ali je ipak odlučio da se okuša u Bruklin Netsima. Daleko od toga da nije imao značajnu ulogu u osvajanju dve titule, ali njegov odlazak iz tima se nije preterano osetio, što se pokazalo ove sezone.

KO JE BOLJI – DŽORDANOVI BULSI ILI KARIJEVI VORIORSI?

Nakon svih uspeha postavlja se pitanje da li se ova franšiza može meriti sa Čikago Bulsima 90-ih, kada su bili predvođeni Majklom Džordanom?

Na treba zaboraviti da je Golden Stejt tokom sezone 2015/16. ostvario najbolji skor ikada u regularnom delu sezone. Voriorsi su tada imali 73 pobede i devet poraza, čime su nadmašili uspeh Čikaga iz sezone 1995/96. koji je iznosio 72-10.

Džordan je uspeo da postane prvak sa Čikagom šest puta u osam godina, a sličan uspeh su sada napravili i Voriorsi.

BONUS VIDEO Golden Stejt – Novi stari šampioni NBA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar