Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Neverovatan učinak dvojice bekova "iz senke"

Golden Stejt Voriorsi osvojili su četvrtu titulu u NBA ligi u poslednjih osam godina, a za MVP-ja finala je bez dileme proglašen Stef Kari.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od najboljih šutera svih vremena po prvi put u karijeri poneo je titulu MVP-ja finala, ali zasluge za to ima apsolutno ceo tim.

Timska hemija je nešto što odlikuje Voriorse, ali kako to biva u odlučujućim mečevima u sezoni, pobede neretko donose igrači iz senke ili takozvani „x-faktori“.

Od Karija, Kleja Tompsona i Drejmonda Grina se i očekivalo da budu na najvišem nivou, ali oni koji su iskočili i nadmašili očekivanja, ne samo u finalu, već i tokom celog plej-ofa, su Endrju Vigins i Džordan Pul.

Mnoge je iznenadilo što je Vigins tokom sezone bio izabran u startnu petorku na ol-staru, a mnogi su smatrali da to nije zaslužio svojim paritjama. Kanađanin, koji je poznat po odličnim fizičkim predispozicijama i atraktivnim zakucavanjima, ih je sve razuverio.

Jedina slaba partija Stefa Karija viđena je u petom meču finala, a upravo je u njemu dominirao Vigins dabl-dabl učinkom od 26 poena i 13 skokova.

Vodio je svoj tim do verovatno i najbitnijeg trijumfa, koji je definitivno prelomio seriju u korist Golden Stejta. Odličnu statistiku imao je i u šestom meču, kada je upisao 18 poena, šest skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte i tri blokade uz četiri pogođene trojke. Nije igrač pre njega nije imao ovakve brojke u NBA finalu.

Ono što najbolje pokazuje koliko je Vigins bio bitan igrač za Golden Stejt je činjenica da je imao najbolji +/- indeks u celom plej-ofu od svih igrača – +140.

Kada se sve sabere, Vigins je u ovoj sezoni postao NBA šampion, ol-star starter, drugi najbolji igrač u svom timu (čak i kad je Klej bio tu), bio vodeći skakač i najbolji defanzivac u finalu (čak 16 skokova u četvrtom meču).

Sveo je Džejsona Tejtuma na 37,5 odsto šuta oz igre, što je takođe odličan učinak. Viginsa su na početku sezone mnogi otpisivali kao nedovoljno dobrog za Voriorse, pričalo se o tome kako se ne uklapa u tim i „nema“ šut sa distance, ali je on ipak pronašao svoju ulogu i premašio sva očekivanja.

Onaj koji je napravio sličan uspeh je Džordan Pul, koji je istakao kandidaturu za „trećeg spleš brata“. Voriorsi su ga 2019. godine birali sa 28. pozicije na draftu i sada se vidi da su ulovili „džek pot“. Pul se odlično uklopio u sistem igre Stiva Kera, sa brzim kretnjama, tečnim protokom lopte, i šutevima sa distance, pa je u odsustvu Tompsona bio desna ruka Kariju.

Rekord sezone bio mu je 38 poena i to u dva navrata, a čak 13 puta je prelazio „kotu 30“ (dvaput u plej-ofu). U 11 od tih 13 mečeva Voriorsi su odneli pobedu. Pul ima tek 22 godine, a mnogi ga vide kao (bar delimičnog) naslednika najboljih šutera svih vremena.

Postigao je 15 trojki u finalnoj seriji, čime je postao drugi najbolji u istoriji po tom parametru, kada su igrači sa klupe u pitanju.

U pet od šest finalnih utakmica prelazio je dvocifreni poenterski učinak, a umeo je da „raspali“ publiku dalekometnim trojkama, ak i u poslendjim sekundama četvrtina.

Njegova uloga najviše je dolazila do izražaja u serijama protiv Denvera i Memfisa, kada Klej još uvek nije dostigao prepoznatljivu „radnu temperaturu“.

Protiv Denvera je u prva tri meča zaređao 30, 29 i 27 poena, da bi protiv Memfisa u prvom i trećemm meču dominirao sa 31, odnosno 27 poena.

Što se tiče ukupnog proseka tokom sezone imao je 18,5 poena uz četiri asistencije i 3,4 skoka po meču. Dosta je „porastao“ u igračkom smislu pored Karija i Kleja, a pokazao je da mu je napadački arsenal zaista raznovrstan.

Pored njih dvojice, ne treba zaboraviti ni Kevona Lunija, koji je odradio veliki posao kao prvi centar ekipe, a zasluge za to nosi i Dejan Milojević, koji je tokom cele sezone radio kako bi unapredio njegovu igru pod obručem, te izgradio osećaj za skok.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA ol star meč u Klivlendu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar