Boban Marjanović, Alen Smailagić i Nemanja Bjelica
Boban Marjanović, Alen Smailagić i Nemanja Bjelica Foto: Mike Ehrmann / Getty images / EZRA SHAW / Getty images / USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Krenula je borba NBA klubova za potpise igrača u noći između ponedeljka i utorka i već smo videli neke rokade među srpskim igračima u najjačoj ligi na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo je i drugih zanimljivih poteza, pa su Finiks Sansi pljusnuli 120 miliona dolara Krisu Polu koji ima 36 godina, dok je Lonzo Bol, od kog se očekivalo svašta u NBA ligi, otišao u Čikago za Tomasa Satoranskog, Gereta Templa i pika druge runde drafta.

Dalas Maveriksi su rano pokazali da će uraditi apsolutno sve da zadrže Luku Dončića i da se on oseća kao kod svoje kuće.

Nije isključeno da je zadržavanje Bobana Marjanovića bar delimično potez da bi se odobrovoljio Slovenac koji i na Olimpijskim igrama rastura rivale, dok Slovenija krči put ka medalji.

Tim iz Teksasa okuplja Srbe, jer je ranije došao i Igor Kokoškov kao deo stručnog štaba i kao veza sa Dončićem iz reprezentacije Slovenije.

Marjanović je od svog tima dobio tri i po miliona dolara za treću sezonu u Dalasu, iako je poenterski prošlu sezonu odigrao najlošije od dolaska u najjaču košarkašku ligu na svetu.

Bobi je imao svega 4,7 poena po utakmici kao „bekap“ centar, a čak i u ruki sezoni (2015/2016) je bio efikasniji sa 5,5 poena.

Ipak, on je jedan od omiljenih saigrača u svlačionici i jedan od onih sa kojima se Dončić najbolje druži u Teksasu.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Zato ne treba da čudi kada Luka i Boban objavljuju snimke na kojima pevaju „narodnjake“ na treninzima, ili dok se spremaju za utakmice.

I dok je Boban svoje pitanje u NBA ligi rešio na bar još godinu dana, Alen Smailagić nije uspeo da ostane u istom takmičenju.

Bilo je mnogo pompe kada je izabran sa 39. mesta od strane Golden Stejt Voriorsa pre dve godine. Pričalo se tada da su „Ratnici“ namerno držali momka iz Koteža ispod radara da bi ga baš oni uzeli na draftu.

Ako je bilo zamišljeno da bude atletski krilni centar koji može da pogađa, skače i sve ostalo, ubrzo se plan kluba ispostavio nejasnim.

Foto: REUTERS/Cary Edmondson/Guliver

Smajli je imao svoje dobre momente, nekoliko dobrih zakucavanja od kojih Amerikancima obično polazi voda na usta, ali šetanje između Santa Kruz Voriorsa i Golden Stejta nije ukazivalo na to šta tačno „Ratnici“ nameravaju sa srpskim igračem.

Njegov razvojni put je išao tako da je dobio šansu u samo 29 mečeva, a 15 u ovoj sezoni kada je igrao „na kašičicu“. Tek oko pet, šest minuta.

U prvoj sezoni kada je odigrao 14 utakmica, Smailagić je ubacivao 4,2 poena, u drugoj svega 1,9. Očito je potrebno da oseti da ima ulogu.

Možda baš onakvu kakvu ima Aleksej Pokuševski u Oklahoma Siti Tanderu. Više minuta i gotovo odrešene ruke.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Ipak, Alen se nije našao u toj situaciji, mada je bezveze ne pružiti nekom šansu kad već znate da nećete pobeđivati, kao što Voriorsi nisu.

Lepo je što oni imaju tri titule od 2015. do 2018. i što su pokrenuli novu evoluciju košarke, ali su usput izranjavani povredama i jedan Smailagić je mogao samo da im koristi na duže staze.

Bilo kako bilo, sada se o njemu piše kao o čoveku koji se vraća u Evropu. Golden Stejt ne želi da mu produži ugovor posle šestog avgusta.

Spekulisalo se da će Smailagić u Partizan, što možda i ne bi bilo loše za njegov razvoj, ali je to za sada ostalo u domenu nagađanja.

Nemanja Bjelica Majami Detroit
Foto: Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio)

Kada je reč o Pokuševskom, verovali ili ne, on je pred ovaj prelazni period bio treći najplaćeniji igrač Tandera sa garantovanim ugovorom.

Šej Gildžes Aleksander je dobio ozbiljnu povišicu i petogodišnji ugovor vredan 172,6 miliona dolara i ostao stao rame uz rame sa Kembom Vokerom.

Pokuševski za sada deluje bezbedan u timu u kom prima 3,1 milion dolara za sezonu.

Devetnaestogodišnji momak koji je 2020. biran sa 17. mesta na draftu, ima opcije produžavanja ugovora do sezone 2023/2024 kada bi mogao da inkasira pet miliona za sezonu.

Kada se vratio iz G-lige zaigrao je jako dobro, upisao 45 utakmica u kojima je imao 8,2 poena u proseku, a bilo je i perioda kada se očekivalo da ubaci 20+ poena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Gash

Pritom, njemu se lepo poklopilo da ode u tim u reizgradnji, tako da Oklahoma za sada deluje kao „sigurna kuća“.

Košarkaška sudbina Nemanje Bjelice je sada poznata i u utorak je objavljeno da će on „zameniti“ Smailagića u Voriorsima jer je dobio jednogodišnji ugovor u Kaliforniji.

„Profesor“ je pre tri godine bio blizu povratka u Evropu, samo što su tada uleteli Sakramento Kingsi kao opcija. Ovog puta se to desilo sa Voriorsima.

Bjelica je 2018. otišao kod Vlada Divca i Bogdana Bogdanovića, potom se oprobao i u Majami Hitu kod Gorana Dragića i Džimija Batlera i do sada je bio slobodan igrač.

Ta činjenica ga je izgleda učinila prijemčivim, pre svega zbog dobrog šuta i iskustva, ali i veteranskog ugovora po kom bi mogao da dobije još neki milion, bez da zauzima mnogo prostora u seleri kepu.

Treba samo sačekati da se vidi kakva će mu biti uloga, ali sva je prilika da će biti do desetak, 15 minuta po meču. Podsećamo, prethodnih nedelja je i on povezivan s Partizanom, što je ostalo na nivou glasina.

Bogdan Bogdanović kreće u novu sezonu sa Atlanta Hoksima i on može da dobije samo povišicu, s obzirom na to šta je sve radio u drugom delu sezone.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Bogdan je bio jedan od ključnih saigrača Treja Janga, glavne zvezde, ubacivao je po dvadesetak poena posle povrede kolena, a Atlanta je stigla do finala istoka.

Nema razloga da se menja tim koji dobija i pobeđuje, tako da će Hoksi verovatno samo nadgraditi ekipu. Eto, Jang je dobio maksimalan ugovor (207 miliona dolara) već prve večeri tržišta slobodnih agenata.

Što se tiče najboljeg igrača planete, Nikole Jokića, tu su stvari prilično jasne i on je verovatno jedini sto odsto siguran u dresu Denvera i za narednu sezonu u kojoj će Nagetsi probati da poprave utisak i stignu bar do finala zapadne konferencije, što su već jednom pokazali da mogu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar