Košarka, Crvena Zvezda, Partizan, Aba liga, finale
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Dešavanja u srpskoj košarci su ove sezone bila i više nego uzbudljiva

Srpski košarkaški klubovi okončali su još jednu sezonu najpre u ABA ligi, a potom i u domaćem prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Najzadovoljnija je Crvena zvezda, koja je osvojila triplu krunu, jer je trijumfovala u Kupu Radivoja Koraća, ABA ligi i KLS-u.

Zvezda je u Kupu bila dominantna, a redom su padali Radnički Kragujevac, Mega i Partizan u finalu sa 85:68.

Crveno-beli su regularni deo ABA lige završili kao prvi sa samo dva poraza (od Partizana i Igokee), čime su osigurali prednost domaćeg terena u plej-ofu, što je bilo od, ispostaviće se, ključne važnosti.

Cedevita je savladana nakon tri meča, a u finalu je usledio derbi protiv Partizana. Nažalost, u centru pažnje nije bila samo košarka već i neredi na tribinama, zbog kojih su oba kluba kažnjena, što novčano, što (polu)praznim tribinama.

Nakon dva meča činilo se da će ekipa sa Malog Kalemgdana lako do nove titule u regionalnoj ligi, ali su crno-beli odgovorili, pokazali „zube“, „zakuvali“ seriju i izborili majstoricu.

Najviše haosa sa navijačima viđeno je u četvrtom i petom meču, kada je bilo i dužih prekida, te su se i sudije i igrači povlačili u svlačionice. U majstorici je traženo da se navijači povuku, pa je dvorana „Aleksandar Nikolić“ bila ispražnjena kako bi se meč nastavio. Zvezda se i u takvom ambijentu bolje snašla, slavila sa 80:77, te odbranila titulu u ABA ligi, što joj je bila treća kruna zaredom.

PROČITAJTE JOŠ:

Usledio je i izazov u domaćem prvenstvu, a pošto je Partizan odustao od njega u finale je direktno prošao FMP, dok je Zvezda morala na megdan Megi.

Podmlađena, ali izuzetno talentovana Mega izgubila je prvi meč sa ubedljivih 114:78, ali je u drugom slavila i pomalo neočkivano izborila majstoricu. Ipak, izabranici Dejana Radonjića pokazali su zašto su trenutno najbolji u Srbiji, te su pred svojim navijačima pobedili sa 88:66 i obezbedili novo finale.

FMP nije pružio otpor u prvoj utakmici, kada su crveno-beli slavili sa 110:71, ali je u Železniku pokazao da ga nikada ne treba otpisivati.

Zvezda je ipak uspela da slavi na terenu „pantera“ sa 71:59 i time ispiše istoriju Košarkaške lige Srbije. Naime, crveno-beli su osvojili 22. pehar šampiona Srbije, dok je iza njih ostao Partizan koji je 21. put ponavljao takav uspeh. Partizan je poslednji put prvak bio 2014. godine.

Pitanje koje se postavlja je kako obuzdati navijače, kako ne bi dolazilo do nemilih scena u ABA ligi, zbog kojih je, bar kako kažu ih Humske, Partizan i odustao od igranja nacionalnog prvenstva ove godine.

Crno-beli su još jednu sezonu okončali bez trofeja, iako su po prvi put od 2013. godine igrali u finalu ABA lige.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Bila je ekipa Željka Obradovića među prvim favoritima u Evrokupu, ali se Bursa isprečila već u osmini finala. Zvezda je bila ubedljiva u Kupu, dok je Partizan istupio iz KLS-a, što je izazvalo mnogo polemike među navijačima.

Ovo je bila druga uzastopna sezona u kojoj je Partizan ostao bez trofeja, a očekuje se da apetiti u budućnosti samo porastu.

Povratak Obradovića izazvao je oduševljene svih navijača, a svi iz crnog-belog tabora se nadaju da će ta saradnja narednih sezona doneti i titule.

Ono što Partizan može smatrati najvećim uspehom u sezoni je povratak u Evroligu, zbog suspenzije ruskih timova CSKA Moskve i Zenita. Specijalne pozivnice dobili su Partizan i Valensija, pa bi naredna sezona mogla da donese čak 18 večitih derbija. Osim toga, Srbija će po prvi put od 2014. godine imati dva predstavnika u eliti, a po prvi put biće igran evropski večiti derbi.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Još jedan od glavnih pečata ove sezone ostavila je ekipa FMP-a i njen trener Nenad Stefanović. „Panteri“ su regularni deo sezone u ABA ligi završili kao šesti, što im je donelo plasman u plej-of.

Tamo ih je sačekala Budućnosti, koja je uz velike poteškoće slavla u dva meča i otišla u polufinale. Bez obzira na to FMP je pokazao da je veoma konkurentna ekipa na Jadranu, a trener Stefanović odlično je vodio tim kraj aut linije, uz dobitnu kombinaciju stranaca i domaćih igrača.

Pokušao je FMP da skine skalp i Zvezdi i Partizanu ove sezone, bio je blizu u nekoliko navrata, ali to se još uvek nije desilo. Stefanović je po prvi put stigao kao trener do ranga ABA lige i pokazao se kao neko na koga srpska košarka računa u narednim godinama ili bolje reći decenijama.

„Panteri“ imaju razloga za slavlje i pored toga što nisu osvojili nijedan trofej, jer će sledeće sezone igrati u Evropi.

„Aplikacija KK FMP za takmičenje u Ligi šampiona je usvojena od strane FIBA. To znači da će se u sezoni 2022/2023 klub takmičiti u ovom prestižnom evropskom takmičenju“, poručili su nedavno iz Železnika.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Iako su očekivanja mnogih u ovoj sezoni nadmašena, FMP funkcioniše teži da svake naredne sezone napravi novi iskorak. Pored afirmacije mladih igrača, kojih je tokom ove sezone na naš ponos bilo mnogo i mladog stručnog štaba, klub je pokazao da rezultati u tim okolnostima ne moraju da ispaštaju. Naše ambicije su takve da uvek želimo korak više. Sledeći korak jeste Evropa“, dodaju iz FMP-a.

Klub koji je već godinama zadužen za „pravljenje“ mladih igrača i njihov razvoj je Mega.

Iako nije uspela da izbori plasman u plej-of ABA lige, kao ni finale KLS-a, Mega je uspela da evropskoj, ali i američkoj košarci predstavi neke nove mlade nade.

Najviše se istakao Nikola Jović, koji će biti na NBA draftu, a postoje naznake da će ga birati Denver Nagetsi. Jović je proglašen za najboljeg mladog igrača ABA lige, a ne treba zaboraviti da je to priznanje svojevremeno poneo i Nikola Jokić.

Pored njega, „preko bare“ se otisnuo i Karlo Matković, ali je i dalje neizvesno gde će on igrati naredne godine.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Odličnu sezonu imao je i Rus Samson Ružencev, koji je i bio najzaslužniji za pobedu nad Zvezdom, pošto je u drugom meču polufinalne serije u KLS-u ubacio 23 poena. Ubrzo nakon toga nagrađen je i potpisom za CSKA iz Moskve uz ugovor na dve plus dve godine.

Srpski tim koji je imao sezonu za pamćenje je Zlatibor, ali u njegovom taboru ne mogu da budu najsrećniji. Zlatibor je osvojio ABA 2 ligu, pobedivši u finalu MZT Skoplje, ali nije izborio promociju u ABA 1 ligu.

Krivac je za to je pravilo ABA lige koje kaže da u elitnom rangu ne može biti pet timova iz iste zemlje. Zbog toga se ekipa Splita spasla ispadanja, a Borac iz Čačka je pobedio Zlatibor u dva meča baraža i tako osigurao opstanak.

Postojala je priča i da će Zlatibor igrati u Ligi šampiona naredne godine, ali su iz kluba poručili da se to ipak neće dogoditi, te da trenutno ne mogu da igraju na tri fronta.

Foto: ABA 2 liga

Zlatibor je bez obzira na sve pokazao da ima kvalitet i da bi ABA pravila mogla da se promene narednih godina, kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija, gde ekipa koja rezultatski zasluži promociju u ABA 1 ligu ostane bez nastupa u njoj.

Borac iz Čačka nije imao briljantnu sezonu, ali je ipak opstao u ABA ligi, a nedavno je dobio i reprezentativca Srbije. Aleksa Novaković dobio je poziv selektora Svetislava Pešića i biće u konkurenciji za tim u kvalifikacijama za Mundobasket.

Ono što takođe može biti pozitivno ove sezone za Borac i srpsku košarku je značajna uloga za Marka Pecarskog, koji je ove sezone prosečno beležio 12,2 poena uz šest skokova za nešto više od 24 minuta po meču.

I mladi trener Marko Marinović pokazao je da veruje u svoje momke, te ne bi bilo iznenađenje da u narednim sezonama napravi i neki veći uspeh sa čačanskim timom.

Marko Marinović hvali FMP
Foto: Đorđe Kostić/STARSPORT

Jedan od glavnih junaka iz ove sezone je svakako Nikola Kalinić, koji se na početku sezone vratio u Crvenu zvezdu,  a sada se za njega interesuje i Barselona.

Kalinić je imao 11,3 poena prosečno u ABA ligi, bio je na visini zadatka i u Evroligi i KLS-u, a doprinos je bio vidljiv sa obe strane terena. Možda nije konstantno bio lider u brojkama, ali je lopta bila u njegovim rukama u mnogim neizvesnim završnicama. „Povlačio“ je ekipu baš onda kada je trebalo i svojim iskustvom i kvalitetom doprineo osvajanju triple krune. Nije imao nijedan veći pad u igri tokom sezone, a imao je zaduženja i na poziciji krila i krilnog centra.

Proglašen je za MVP-a ABA lige, što dovoljno govori o tome kakvu je sezonu imao.

Na kraju, Srbija je dobila neke nove reprezentativce i možda buduće lidere. Nikola Jović i Nikola Đurišić dobili su Pešićevo povrenje, baš kao i Alen Smailagić, Uroš Trifunović i Balša Koprivica. Aleksa Avramović imao je više nego dobru sezonu, te je potvrdio svoje mesto u reprezentaciji, ali i Partizanu, dok se na poslednjem spisku za kvalifikacije za Mundobasket našao i Aleksa Uskoković iz Mege.

BONUS VIDEO Pionir u crveno-belim zastavama, navijanje pred finale Zvezda – FMP

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar