Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey)

Dugo nismo videli ovoliko zvezda na jednom mestu

Košarkaši Srbije i Slovenije igraju od 20 sati i 15 minuta u „Stožicama“ pripremni meč pred kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i Evrobasket.

PROČITAJTE JOŠ:

Repriza finala Evropskog prvenstva iz 2017. finala i derbi koji svi ljubitelji košarke sa nestrpljenjem čekaju biće veoma važan za obe selekcije iz više razloga.

SVE OČI UPRTE U ZVEZDE

I Srbija i Slovenija u svojim sastavima imaju NBA zvezde, a najviše pažnje kako domaćih tako i stranih medija privući će bez sumnje Luka Dončić i Nikola Jokić.

Dončić je već odavno sa reprezentacijom, igrao je i u prethodnom prozoru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a bio je tu i na prijateljskom meču sa Italijom još krajem juna meseca.

Nesumnjivo je da je jedan od najboljih plejmejkera današnjice u odličnoj formi, a da dominira na terenu čak i kada igra „sa pola gasa“. Sada tih „pola gasa“ neće biti dovoljno, jer je ovo  prijateljski duel, ali od izuzetne važnosti za obe selekcije da vide gde se trenutno nalaze kada je forma u pitanju.

Što se Jokića tiče on je i u prvoj pripremnoj utakmici Srbije sa Crnom Gorom bio najefikasniji sa 16 poena, ali tada publika i novinari nisu mogli da vide kako izgleda na terenu i da li se baš oko njega bazira igra.

Foto: EPA-EFE/COSTFOTO CHINA

Meč sa Slovenijom biće prilika da Jokić zablista u dresu Srbiji i protiv jakog rivala, koji bi na Evropskom prvenstvu trebalo da bude glavni protivkandidat za medalju.

Jokić i Dončić su do sada odmerili snage samo u NBA ligi i to 11 puta. Slovenac je sa Dalasom slavio na šest mečeva, a najbolje individualne partije imali su u januaru 2021. godine kada su obojica ubacili po 38 poena.

Osim njih dvojice, oči će biti uprte i u Gorana Dragića i Vasilija Micića, koji će takođe igrati bitnu ulogu u svojim reprezentacijama. Micić je dobio ulogu (jedinog) plejmejkera u Srbiji nakon „otpisivanja“ Teodosića i od njega se očekuje da pruža partije slične onima u dresu Efesa.

Što se Dragića tiče on je prepustio ulogu lidera Dončiću i rekao je da će ga pratiti, baš kao što je i on njega pre pet godina u pohodu na zlato. Dragić jeste u poznim igračkim godinama, a naredni Evrobasket će mu biti ujedno i poslednji u dresu Slovenije, te će svaku utakmicu od sada pa nadalje pokušati da iskoristi na najbolji mogući način.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Nedavno je protiv Turske pogodio trojku za pobedu u produžetku i pokazao da „praćka i dalje radi“.

ENIGMA PEŠIĆ

Od okupljanja reprezentacije Srbije početkom avgusta nije odigrana nijedna utakmica na kojoj je selektor Svetislav Pešić morao da odredi 12 igrača. Protiv Slovenije je sjajna prilika da i javnost u Srbiji vidi na koga Pešić računa među 12 igrača, kao i ko će biti u prvoj petorci.

Nakon što je Teodosić razdužio opremu reprezentacije najviše polemike se vodilo oko toga ko će zauzeti mesto drugog plejmejkera iza Micića, kao i kakav će biti odnos visokih i niskih igrača u postavi.

DOKLE SMO STIGLI SA PRIPREMAMA?

Reprezentacija Srbije nikada ranije nije nastupala u ovakvom sastavu, a prema rečima Pešića utakmica sa Crnom Gorom poslužila je kao eksperiment u kojoj je selektor isprobavao različite vrste odbrana od pika, te različite zone, pa će biti pitanje šta će primenjivati na meču protiv Slovenaca.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kako je rekao Nemanja Nedović, svi igrači su se uželeli igre pred navijačima, gladni su pobeda i uspeha, a ovo će biti prva prava provera u kojoj će se videti da li Srbija zaista spada u favorite na Evrobasketu ili za takve priče još uvek nije vreme.

MISTERIJA MILUTINOV

Prethodnih dana vodila se polemika oko toga kakvo je stanje Nikole Milutinova, a iz KSS-a je za Novu.rs potvrđeno da je srpski centar spreman za naredne izazove i da su informacije o povredi pogrešne.

Sumnje su se pojavile kada je Milutinov izostao sa slike sa patrijarhom Porfirijem iz nepoznatih razloga, a onda su mnogi spekulisali o njegovoj povredi kolena, sa kojom je već ranije imao problema.

Dejan Davidovac, Nikola Milutinov i Vasilije Micić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na snimku sa treninga reprezentacije u Sloveniji vidi se da Milutinov trenira bez problema, tako da se očekuje da bude u timu, iako i dalje ostaje crv sumnje oko njegovog stanja.

Srpski gorostas učestvovao je u pobedi tima protiv Crne Gore sa 12 poena, a očekuje se da u narednom periodu bude druga opcija za Pešića na poziciji centra.

PREPUNA DVORANA

Balkanski derbi igraće se u dvorani „Stožice“ u Ljubljani, a prema informacijama iz Slovenije dvorana je rasprodata i očekuje se „paklena“ atmosfera.

U Sloveniji je poslednjih nekoliko goidna dodatno poraslo interesovanje za košarku, pre svega reprezentativnu zbog Dončića, a ovaj duel biće prava poslastica za sve gledaoce.

Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

SLOVENIJA NE SPUŠTA GAS

Slovenci su pre meča sa Srbijom odigrali četiri prijateljske utakmice i u svakoj su izašli kao pobednici. Najneizvesnije je bilo protiv Turske (104:103), dok je Crna Gora savladana sa 70:52. Nisu poraženi na poslednjih sedam utakmica, a poslednji neuspeh doživeli su još u februaru ove godine kada je Finska bila bolja sa 83:79.

Sa druge strane, Srbija je loše igrala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, ali tada je reprezentacija bila u znatno izmenjenom sastavu u odnosu na trenutnu situaciju. Bez obzira na to, „orlovima“ su pobede neophodne pre svega zbog samopouzdanja, jer se mečevi sa Grčkom i Turskom sve bliže, a vremena za spremanje i pripremu sve manje.

Prenos utakmice Srbije i Slovenije možete gledati na Sport klubu 1HD od 20.15 sati.

BONUS VIDEO Nikola Jokić na okupljanju reprezentacije Srbije 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar