Foto: Promo

Još jedna uspešna sezona Srba u NBA, a uzbuđenja tek dolaze

Borba za NBA prsten postaje sve uzbudljivija, Srbija je ostala na dva imena, a poznato je koja četiri tima će igrati u finalu konferencija. Na Istoku se sastaju Boston i Majami (1:0 za Hit u seriji), dok će na Zapadu veliko finale izboriti Golden Stejt ili Dalas.

PROČITAJTE JOŠ:

Finale Zapada biće nešto zanimljivije za ljude sa ovih prostora, pošto će u duelu Voriorsa i Maveriksa, snage odmeriti i srpski igrači Nemanja Bjelica i Boban Marjanović. Prvi meč te serije igra se u noći između srede i četvrtka od tri sata posle ponoći.

Voriorsi su bili ubedljivi u obe serije u plej-ofu. Najpre su izbacili Denver Nagetse, koji ni na krilima Nikole Jokića nisu mogli više od jedne pobede. Posle ekipe iz Kolorada pred ‘ratnicima’ su pali i Memfis Grizlisi, koji su ‘pokazali zube’, ali su bili oslabljeni neigranjem Dža Morenta na tri meča, te su izgubili sa 4:2 u seriji.

Stef Kari i Klej Tompson su u prepoznatljivoj šuterskoj formi, a zajedno su postigli 84 trojke tokom plej-ofa, obojica po 42. Drejmond Grin zadužen je za prljave poslove, odbranu i protok lopte u napadu, dok se „spleš braći“ priključio i Džordan Pul, koji je imao nekoliko izvrsnih partija, a šest puta je prelazio 20 poena.

Svoju rolu imao je i Kevon Luni, koji je upisao čak 22 skoka i pet asistencija u poslednjem meču serije sa Memfisom. Time je postao tek sedmi igrač u istoriji lige, koji je imao po 10 ili više ofanzivnih i defanzivnih skokova, ali i pet ili više asistencija na jednom plej-of meču. Pre njega to je polazilo za rukom Mozesu Melounu, Čarlsu Barkliju, Patriku Juingu, Dejvidu Robinsonu, Šakilu O’Nilu i Nikoli Jokiču.

Foto Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Uloga Nemanje Bjelice u ekipi često je nevidljiva kroz brojke, dešava se i da ne dobije šansu, ali on ipak beleži 3,6 poena uz 1,9 skokova za 11,4 minuta po meču.

Trener Voriorsa Stiv Ker ga je više puta hvalio tokom sezone, a u prvi plan isticao je njegovu inteligenciju, dobar šut za tri poena i sposobnost da igra odbranu. Bjelicu zbog toga ne treba otpisivati do kraja plej-ofa, jer bi lako mogao da se pojavi iz drugog plana i pruži ogroman doprinos.

Poznato je da se u šampionskim ekipama u velikim mečevima neretko pojavi takozvani „x-faktor“, pa zašto baš Bjelica ne bi mogao da bude taj igrač koji će da iskoči kad bude najpotrebnije. Iskustva mu ne manjka, a ukoliko uspe da dođe do titule postao bi tek četvrti Srbin u NBA ligi sa šampionskim naslovom. Darko Miličić je probio led iako gotovo da nije imao nikakvu ulogu tokom sezone 2003/04. u Detroitu, dok je posle njega to pošlo za rukom Peđi Stojakoviću 2011. godine. Poslednji šampion iz Srbije bio je Ognjen Kuzmić koji je 2015. stigao do prstena upravo sa Voriorsima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Ne treba zaboraviti da je u Golden Stejtu i trener Dejan Milojević, kome je ovo prva sezona „preko bare“, a već bi mogla biti šampionska.

Da bi uopšte zaigrali u finalu, Voriorsi će morati da nadigraju Dalas, koji je u prethodnoj rundi srušio Finiks Sanse nakon uzbudljivih sedam mečeva, uz brejk u gostima u poslednjem (123:90).

Marjanović je tokom serije sa Finiksom odigrao samo pet minuta (ukupno na dva meča), te upisao četiri poena i dva skoka. Trener Džejson Kid gotovo da mu ne pruža šansu, ali kada je dobije iskoristi je maksimalno. Golden Stejt nema izarazito kvalitetnu centarsku liniju, pa bi se moglo očekivati nešto više minuta za Bobija u finalu konferencije.

Boban Marjanović
Boban Marjanović; Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Strasen)

Onaj koji svakako pomera granice u NBA ligi je Luka Dončić, koji u plej-ofu ima nestvarnu statistiku – 31,5 poena, 10,1 skok i 6,6 asistencija po meču.

U seriji sa Finiksom pokazao je koliko je dominantan, te je imao više poena od Devina Bukera, više asistencija od Krisa Pola, više skokova od prvog centra Sansa Diandrea Ejtona, te više ukradneih lopti od Mikela Bridžisa.

Nesumnjivo će Dončić biti na visini zadatka i protiv Golden Stejta, a mnogo toga će zavisti od njegovih saigrača, pre svih Džejlena Bransona i Spensera Dinvidija.

Foto: AP Photo/Matt York

Branson igra košarku života u plej-ofu sa prosekom od 22,9 poena, koliko nikada pre nije beležio. Dinvidi igra po principu toplo-hladno, nekada ubaci 30 poena, ali pre toga podbaci i postigne četiri.

Teško je očekivati da će bez njihovog doprinosa Dalas uopšte i pobediti neku utakmicu, a ne treba zaboraviti da je Golden Stejt ekipa sa šampionskim mentalitetom i kada je u punom sastavu malo ko može da je iznenadi.

Voriorsi su sada apsolutni favoriti, ali je Dalas slavio u dva od tri poslednja međusobna duela, a sa ovakvim Dončićem ni NBA prsten nije daleko.

BONUS VIDEO Luka Dončić i Dalas prošli u finale Zapada NBA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar