Foto: Starsport

Košarkaši Srbije pobedili su Meksiko 81:77 u poslednjem meču pred kvalifikacije za Olimpijske igre.

PROČITAJTE JOŠ:

Izabranici Igora Kokoškova tako su „položili“ i poslednji ispit i četvrtom pobedom, posle tri uzastopne na Akropolis kupu u Atini.

Ovog puta Meksiko je bio daleko tvrđi rival koji je tokom prvog poluvremena uglavnom vodio, dok je u drugom uspeo da se vrati serijom od 12 poena i tako totalno preseče nalet Srbije.

I dalje se vidi da igračima Srbije fale kontrolni mečevi da bi se bolji uigrali, mada vremena više nema, pa će u kvalifikacijama morati da računaju na domaći teren i „suvi“ kvalitet.

Boban Marjanović je dominirao sa 20 ubačenih poena i devet skokova i bio je jedini dvocifreni u ekipi Srbije. Još osmorica igrača Srbije su imala između pet i osam poena.

Bolji od ostalih bio je Stefan Jović koji je ubacio osam uz po šest skokova i asistencija. U timu Meksika prednjačio je Orlando Mendez sa 18 poena, Fabijan Haimes je imao 14, koliko i Pol Stol.

Srpski košarkaši su izašli na teren nešto ležernije nego što je to bio slučaj u Atini na Akropolis kupu, iako je Srbija bila jača za Miloša Teodosića i Nikolu Kalinića.

Prvo poluvreme su obeležile trojke Meksikanaca. Pre nego je isteklo 20 minuta već su ih imali dvocifren broj i to je donekle išlo na dušu naših igrača, ali i ritma u kom su gosti bili.

Neke su pogađali i preko ruku „orlova“, ali su Mendez, Ramos i Hiron uglavnom bili otvoreni.

Upravo zato je meč izgledao u početku drugačije nego onaj u Atini u kom je Srbija gradila prednost od prvog poluvremena i na kraju demolirala Meksiko sa 104:67.

Foto: Starsport

Gustavo Ajon i Francisko Kruz ispostavili su se kao vredan dodatak timu Meksika, ali Bobana Marjanovića Ajon nije mogao da čuva u reketu.

Zato su lopte neretko išle ka reketu Meksikanaca, a u igri Srbije se videlo da će morati još da se radi i „španuje“ do 29. juna i početka kvalifikacija.

Prvu osetniju prednost Meksiko je stekao već na početku druge deonice kada je Mendez pogodio dalekometni hitac za 27:19.

Nakon toga se Srbija postepeno vraćala, a Bjelica je trojkom primakao naš tim na 34:35.

Foto: Starsport

Ipak, čekalo se do pred poluvreme da „orlovi“ vežu sedam poena trojkom Dobrića, poenima Marjanovića uz faul i penalom Teodosića da bi na pauzu otišli u plusu – 45:43.

Čim su u nastavku trojke stale, a odbrana Srbije se malo stegla, Meksikanci su počeli da promašuju. Bjelica i Petrušev su ulazili u kontakte i pokušavali da idu na blokade kad god bi neko od gostiju krenuo na obruč.

Nije više bilo ni toliko otvorenih šuteva i prednost Srbije je posle trojki Bjelice, Dobrića i Lazića počela da raste.

Serija je bila čak 13:0 do sredine treće deonice za 60:45, a Meksiko je pet i po minuta bio bez postignutog poena.

Foto: Starsport

I baš kad se činilo da će se razlika povećavati do kraja treće četvrtine, Srbija je ušla u totalnu minus fazu.

Što je Meksiko radio u prvih pet, šest minuta treće četvrtine, igrači Igora Kokoškova su radili u drugih pet minuta.

Gosti su poentirali iz kontri, prodora i sa linije za slobodna bacanja i napravili su seriju 12:0 do 60:57.

Tu seriju je prekinuo Miloš Teodosić trojkom sa zvukom sirene, pa su „orlovi“ imali šest poena prednosti pred završnih deset minuta.

Foto: Starsport

U četvrtoj deonici Srbija se odlepila serijom od nekoliko trojki posle kojih je vratila dvocifrenu prednost, ali i mudrom kombinacijom šuteva spolja sa unutrašnjom igrom.

Tamo je briljirao Marjanović, koji je na kraju završio kao najefikasniji, mada će možda najveći izazov za igrače Srbije pred turnir u Beogradu biti da pojačaju odbranu.

Da podsetimo, kvalifikacioni turnir počinje 29. juna, trajaće do četvrtog jula i u igri su dve grupe. U našoj grupi su Filipini i Dominikanska Republika, a u onoj drugoj Italija, Portoriko i Senegal.

Srbija – Meksiko 81:77 (17:21, 28:22, 18:14, 18:20)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd; Gledalaca: Do 2.500; Sudija: Glišić

Srbija: Petrušev 7, Teodosić 4, Bjelica 6, Marinković, Kalinić 6, Milosavljević 7, Lazić 5, Jović 8, Davidovac 3, Dobrić 3, Anđušić 6, Ilić 2, Marjanović 20. Selektor: Igor Kokoškov.

Meksiko: Mendes 18, Haimes 14 (10sk), Štol 14, Ajon 9 (6sk, 3as), Ramos 9, Krus 8, Hiron 3, Amigo 2, Estrada, Rejna. Selektor: Omar Kintero

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Srbija uspeva da sačuva prednost i pobedi – 81:77

Tvrdo je bilo u poslednjih nekoliko minuta, mada se igralo koš za koš. Meksikanci su uspeli da smanje zaostatak i svedu na jednocifrenu brojku, ali nisu imali kvalitet da naprave čudo i preokrenu.

36′ Meksiko se drži u igri

Šest poena su nanizali igrači Omara Kintera dok su momci u belom postigli samo dva, pa je razlika opet jednocifrena – 79:70 u korist Srbije.

34′ Idu sada šutevi spolja Srbiji

Dvaput su naši momci bili precizni iz daljine, a nakon šuta Davidovca i koša Marjanovića iz reketa, srpski igrači imaju 77:64.

Foto: Starsport

32′ Tako je momci!

Koš Marjanovića iz reketa, onda trojka Milosavljevića, opet se malo odlepljuje Srbija – 69:62.

31′ Trojka Ramosa, Ajon se „šeta“

Niko ga ne zaustavlja na putu ka obruču, posle trojke Ramosa i poena Kalinića – 65:62.

Treća četvrtina:

30′ Teodosić sa zvukom sirene!

Trojka posle slobodnih bacanja Ajona! Prekinuta je napokon serija Meksika od 12 poena pa Srbija ide u poslednju četvrtinu sa 63:57.

29′ Orlovi u ozbiljnoj krizi!

Izgubljena lopta i kontra, lako zakucavanje i serija 10:0 za Meksiko koji prilazi na 60:55.

Foto: Starsport

28′ Nije dobro, nastavlja se serija gostiju

Stol pod faulom, 6:0 za Meksiko u seriji i 60:51 za Srbiju. Tu seriju Stol je produžio i na osam poena 60:53.

27′ Meksiko se pokrenuo…

Mendez ubacuje nove poene u prodoru po desnoj strani. Samo je naslonio loptu o tablu za mini-seriju Meksikanaca – 60:49. Kokoškov je tražio tajm-aut.

Foto: Starsport

26′ Prekinuta serija Srbije, Meksiko posle šest minuta ubacuje prve poene

Lep pas kroz noge za laganu egzekuciju Petruševa, serija Srbije je bila 13:0 do koša u kontri – 60:47.

24′ Treća uzastopna trojka, Srbija na +13

Lazić je u kontri ubacio treću uzastopnu trojku Srbije, pa je naš tim odmakao na +11. Branko nije ubacio i sledeću iz ugla, ali je Marjanović uhvatio ofanzivni skok – 58:45 za Srbiju.

Foto: Starsport

22′ Bjelicaaaaa!

Otvorio je Bjelica trojkom malo „dizne“ srpskog tima, pa je i Jović ubacio šut spolja za seriju od šest poena i 53:45.

21′ Srbija održava minimalnu prednost

Vrlo brzo su izjednačili Meksikanci posle faula, a Srbija nakon promašene trojke Bjelice, rešava sledeću akciju zahvaljujući Marjanoviću – 47:45 za Srbiju.

Druga četvrtina:

20′ Dobrić „cepa“, Bobi nezaustavljiv, Srbija vodi

Dobrić je u kontri prihvatio loptu u uglu gde je bio nebranjen. Kaznio je to trojkom, a Marjanović je u sledećoj akciji pogodio uz faul za vođstvo Srbije 45:41. Stol je smanjio minus na 45:43 koliko je ostalo na poluvremenu.

18′ I Hiron ubacuje spolja, Meksiko potpuno raspucan

Hiron je dobio pas za otvoren šut, Kalinić je na suprotnoj strani fauliran (41:38). Potom je na liniji penala završio i Miloš Teodosić, koji je promašio alej-up dodavanje za Petruševa – 41:39 za Meksiko.

16′ Dokle više te trojke…

Precizan je bio Ramos, Milosavljević je ubacio dvojku, a Nemanja Bjelica trojku za poen zaostatka Srbije 35:34. Pol Stol to vraća na četiri poena novom trojkom 38:34.

Foto: Starsport

14′ Marjanović može i sam!

Dobio je srpski centar loptu visoko, spustio se bez ičije pomoći, okrenuo se leđima ka košu i onda iz okreta i ćoška pogodio veoma efektno.

13′ Bravo Gagi! Trojka Milosavljevića

A Stefan Jović atraktivnim prodrom i polaganjem smanjuje prednost rivala na 31:27.

Foto: Starsport

12′ Četvrta trojka Mendeza, vraća Anđušić

Slabo čuvaju naši igrači pozicije Meksika u šutu spolja, sreća pa i Ramos nije pogodio. Zato Mendez jeste ubacio svoju četvrtu – 27:22 za Meksiko.

11′ Orlando Mendez ubacuje svoju treću trojku!

Igrač Meksika poentira iz okreta, Marjanović na drugoj strani lagano rešava iz reketa.

Prva četvrtina:

Foto: Starsport

10′ Ispravio se Teo sa dve asistencije, ali Meksiko vodi

Mendez cepa mrežicu trojkom posle dve dobre akcije i asistencije Teodosića. Kalinić je fauliran u reketu pa je pogodio dva slobodna bacanja 21:17 vodi Meksiko.

9′ Amigo lupa rampu Petruševu

Lepa asistencija Teodosića, ali Amigo blokira Petruševa na polaganju. Na drugoj strani Amigo asistira Marku Ramosu za trojku (18:11). Teodosić potom greši, ali to Meksikanci ne kažnjavaju.

Foto: Starsport

8′ Trojka Mendeza, koš Petruševa

Meksikanci imaju četiri poena prednosti posle koša Mendeza. Petrušev je poentirao iz reketa Meksika, ali su gosti lako došli do ofanzivnog skoka posle svog promašaja i to je nešto što ne valja za sada – 15:11 za Meksiko.

6′ Trojka na trojku!

Prvo Stol za Meksiko, onda Anđušić iz bloka za Srbiju. Marjanović je izblokirao igrača Meksika pod košem, pa je sprečio da gosti odu na tri poena prednosti – 9:8 za Meksiko.

Foto: Starsport

5′ Bobi zakucava

Koristi svoje dimenzije srpski centar. Stol na drugoj strani promašuje trojku. Marjanović ima pet poena posle zakucavanja, ali onda ne pogađa horog iz okreta – 6:5 za Meksiko.

4′ Serija promašaja na obe strane

Haimes je posle nekoliko loših odluka u napadu na obe strane bio precizan ispod koša u kontri za 6:3 u korist Meksika.

Foto: Starsport

2′ Kruz trojka, Meksikanci vode protiv „orlova“

Nova čvrsta odbrana Meksika i greška Marjanovića, Kruz na drugoj strani daje trojku za vođstvo gostiju – 3:2.

1′ Izgubljena lopta, ali onda prvi poeni Srbije

Meksikanci su promašili trojku, pogodili su prvi obruč, Marjanović je u kontri lagano rešio akciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare