Ajmo, momci, u finale

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Petak, 10.45 po srpskom vremenu (16.45 po lokalnom), Srbija – Kanada, za finale Mundobasketa. Raste tenzija u Manili, kako se bliži utakmica, tako se sve više oseća važnost oko „MOA arene“.

Srbija će treći put igrati u polufinalu Mundobasketa, posle 2010. i 2104. godine, što je najviše učešća zajedno sa SAD (takođe tri) gledajući poslednja četiri svetska prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ

Kanada je tri utakmice na Mundobasketu dobila kada je postizala 100+ poena, a ukupno gledano je slavila na devet od deset utakmica kada je postizala najmanje 80 poena u 21. veku, uključujući i pet mečeva na ovom šampionatu. Ipak, izgubila je svih 11 duela kada je bila zaustavljena na ispod 80 poena.

Nema sumnje da u taboru „orlova“ znaju šta im je činiti po tom pitanju u borbi za finale.

Jer, Srbija je po dva parametra neprikosnovena na ovom Mundobasketu. Na svaku izgubljenu loptu pravi 2,43 asistencije i beleži svega 9,8 izgubljenih lopti na 100 poseda, po čemu niko nije ispred naših košarkaša.

Prosečno gledano, „orlovi“ imaju 26,2 asistencije po meču, čak 23 bilo je protiv Litvanije u četvrtfinalu, odnosno 30 pre toga protiv Dominikane. Samo je Španija ispred sa 27,8 u proseku po meču, ali je i završila učešće.

Foto: FIBA

Kapiten Bogdan Bogdanović postiže 20+ poena na devet uzastopnih mečeva računajući od starta Mundobasketa 2019. godine, a nijedan igrač nije imao takav niz duži od sedam mečeva. Ako i u polufinalu postigne najmanje jednu trojku, produžiće trojkaški niz na 24 vezane utakmice u poslednjih 30 godina, čime će i definitivno preteći rekorda Kirka Penija koji je stao na 23.

Dakle pred njim su produžetak jednog rekorda i osamostaljivanje na vrhu po pitanju drugog.

„Spremni smo i za tu ‘tuču’, znamo da će to isto probati sa Bogdanom (da ga isprovociraju kao Luku Dončića, prim.aut), moramo da odgovorimo na to i da pomognemo njemu. Svi moramo da odgovorimo na njihovu agresivnost. Moramo da mu pomognemo jačim blokovima, da njemu damo više prostora za igru i da neki drugi igrači preuzmu odgovornost kada se on umori. Mislim da nećemo ući u rasprave, samo smo fokusirani na nas i našu igru“, istakao je srpski centar Nikola Milutinov.

Sigurno će novi-stari igrač Olimpijakosa voditi bitke u reketu sa Kelijem Olinikom.

„Očigledno da je veoma jak, skače, dominira… Pravi ‘old skul’ igrač kakve ne viđate u poslednje vreme. Igra sjajno na Svetskom prvenstvu pri FIBA pravilima, ali morate da odgovorite snagom, skokovima, da raširite igru. Probaću da ga nateram da radi za tim, nadam se da će oni imati više problema sa našom odbranom i sa kontrama. Imate i Bogdanovića, neverovatan je, igra na veoma, veoma visokom nivou. On može da radi mnogo toga, da pogađa na različitim nivoima… Imate i dobru klupu, ovo je veoma dobar tim i ne bi bio u polufinalu da nije tako“, objasnio je Olinik.

Ovu generaciju čeka veliki ispit u petak i dve šanse u tri dana da osvoje svetsku medalju. Oni to mogu.

„Orlovi“ su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar