Zauvek veliki gospodin.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Koliko je veliki gospodin pokazao je David Blat u Manili. Na treningu reprezentacije Kanade, u čijem timu je savetnik, bez problema je odvojio vreme za razgovor sa srpskim medijima.

Iako je zbog teške bolesti u kolicima, čak je na trenutak uspeo da se pridigne i pozdravi sa kolegom Bojanom na srpskom…

PROČITAJTE JOŠ

„Radim kao savetnik poslednje tri godine u timu Kanade, kako za vreme prozora, tako i za vreme turnira… Vrlo blisko sarađujem sa generalnim menadžerom Saveza, kao i sa stručnim štabom i igračima, vole šta mogu da čuju iz mog bogatog iskustva. Vodio sam Rusiju godinama kao što znate… Srećan sam i ponosan što je naš program doneo uspeh reprezentaciji Kanade, ne samo sada, verujem i narednih godina. Imamo fantastične, mlade igrače, kao i selektora Fernandeza, za koga mogu lično da kažem da radi sjajan posao. Verujem da ćemo ga viditi uskoro i kao glavnog trenera u NBA“.

Selektor Srbije Svetislav Pešić je rekao da se Kanada mnogo bolje prilagodila FIBA košarci nego SAD.

„Neki deo igrača ima evropsko iskustvo i verovatno je rekao istinu. Ali hoćemo da i dalje napredujemo, jer mnogo igrača nije iskusilo FIBA košarku. Verujem da će drugačiji tip košarke nam pomoći za mnoge godine pred nama, NBA je poseban, prelep svet, sa neverovatnim igračima i trenerima, ali je košarka mnogo, mnogo drugačija u ostalim delovima sveta. I kada to prihvatite, da su NBA i FIBA dva sveta, uvidećete posebne kvalitete i jednog i drugog. Možda nisam baš najobjektivniji, jer sam 30 godina radio u evropskoj košarci, samo nekoliko u NBA, lako je pretpostaviti koja košarka ima mesto u mom srcu“.

Nije štedeo reči hvale na račun selektora Đordija Fernandeza.

„Imamo mnogo sreće što nam je on selektor, ima iskustvo o pravilima, načinu i različitim stilovima evropske košarke, ali istovremenoo i ogromno iskustvo iz NBA. I taj miks je ono što smo dobili sa njim i funkcioniše fantastično. Pokazao je svetu svoje kvalitete i tek očekujem sjajne stvari od njega u budućnosti.

Otkrio nam je čuveni trener i kako je video Srbiju na Mundobasketu.

„Svi koji me znaju, znaju da sam veliki fan srpske košarke, i uvek sam bio. Uvek ste imali fenomenalne trenere i fantastične igrače koji su bili svuda po svetu. Što sam stariji, na različitim nivoima, ne samo Srbija, već ceo region, imaju zaista neverovatnu košarkašku istoriju. Zemlje kao što je Srbija nastavljaju opet s uspesima.

Pohvalio se i da zna nekoliko srpskih reči…

„Znam ih nekoliko, kao što je – dobro sam, ili – pardon, ali ne bih sada pričao šta još znam na srpskom“, uz osmeh je završio.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar