Foto: EPA-EFE/JAMES GOURLEY

Nije bilo ni realno da se evropske prvakinje nađu u polufinalu Mundobasketa.

Košarkašice Srbije očekivano su poražene od reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Sidneju sa 88:55. Na kraju je tih 33 razlike možda i previše, jer su naše lavice zaista parirale koliko su mogle, naročito u prvom poluvremenu.

Nažalost, teže nije moglo, iako su evropske prvakinje bile treće u B grupi, ali ih je žreb odveo na SAD, prvoplasirane iz A grupe, što je bilo prilično nepravedno.

PROČITAJTE JOŠ

Jasno je bilo i da bi trijumf Srbije za polufinale Mundobasketa predstavljao nezapamćenu senzaciju, ali do nje nažalost nije došlo. Previše su Amerikanke dominantne da bi ih zaustavila podmlađena četa Marine Maljković uz smenu generacije.

Ipak, hrabro, otersito, srčano – tako su naše lavice izašle na parket, svesne da ih čeka relativno nemoguća misija.

Istina, u sportu je sve moguće, ali je mnogo, mnogo teško parirati Amerikankama i dobiti ih, pogotovo u meču koji znači da li ćete potom igrati za medalju ili ne.

Amerikanke godinama nisu izgubile na svetskim prvenstvima, brane tron iz turnura u turnir, pa su dominaciju još jednom surovo potvrdile.

Foto: EPA-EFE/JAMES GOURLEY

Odlično su izabranice Marine Maljković odigrale najveći deo prvog poluvremena. Borile su se u svom stilu, često i vodile na krilima Jovane Nogić i Ivon Anderson, i prikazale partiju za ponos u prvoj deonici. U tom ritmu nažalost nisu mogle do kraja, pa je utakmica rešena krajem druge i početkom treće četvrtine, kada su upale u „crnu rupu“.

Računajući obe deonice, više od osam minuta su bile bez koša, što je kažnjivo i protiv daleko slabijih rivalki.

Ništa nisu mogle da pogode u tim trenucima, pa su Amerikanke od rezultata 38:33 najpre prvi put stekle dvocifrenu prednost, a onda i napravile ogromnu seriju 20-0 za 58:33 i time rešile borbu za polufinale.

Najbolje u reprezentaciji Srbije bile su upravo Anderson sa 14 (5 skokova, 7 asistencija) i Nogić sa 11 poena, pratila ih je veoma dobra Ivana Raca sa devet. Sve Amerikanke su se upisale u strelce, a prednjačile su Kelsi Plam sa 17 i Aja Vilson sa 15 poena, dok je Ališa Tomas imala dabl-dabl sa 13 poena i 14 skokova.

Foto: EPA-EFE/JAMES GOURLEY

Srbija – SAD 55:88 (23:25, 10:25, 7:16, 15:22)

Hala: Superdom. Sudije: Salins (Letonija), Beker (Australija), Liška (Poljska).

Srbija: Raca 9, Čađo 4, Jovanović 2, Anderson 14, Stanković 4, Nogić 11, Topuzović 1, Škorić, Krajišnik 2, Katanić, Zec, Đorđević 8.

SAD: Etkins 7, Ostin 2, Koper 2, Grej 8, Jonesku 7, Džons 4, Lani 3, Lojd 8, Plam 17, Stjuart 2, Tomas 13, Vilson 15.

ČETVRTFINALE SVETSKOG PRVENSTVA

Srbija – SAD 55:88

Kanada – Portoriko 79:60

Kina – Francuska 85:71

Australija – Belgija 86:69

Srbija - SAD 55:88

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar