Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Luka Dončić je zaludeo košarkašku Evropu preko noći, a onda u svom stilu vrlo brzo oduševio i sve "preko bare". U čemu je, zapravo, tajna ovog mladića?

Retko koji profesionalni košarkaš doživi ovakvu popularnost kakvu već sada, nakon samo dve godine u NBA ligi ima ovaj Slovenac. Ne čini vam se da je obožavan u SAD kao što je u Evropi? Bolji dokaz za to ne postoji od broja glasova koje je dobio od navijača za Ol-star prošle godine, ukupno 6.111.735 glasova!

Više od njega je dobio samo Lebron Džejms koji je gotovo dve čitave decenije u NBA ligi (6.275.459), toliko je plejmejker obožavan, a sada na momente izgleda kao nekada rok zvezde jer ga svuda dočekuje armija navijača. Maksi Kleber je profitirao od toga jer se sada slabije upoznati navijači slikaju sa njim misleći da je on Dončić zbog fizičke sličnosti (doduše ne prevelike), pa je to predmet šale njih dvojice.

PROČITAJTE JOŠ

Imamo čitavu armiju navijača koji se nadaju da će Dončić da oboriti sve moguće rekorde u NBA ligi, a Slovenac se ove sezone već pretplatio na tripl-dabl učinke. I najdivnije od svega je što je prosto uživanje gledati ovog momka na terenu. Radi to sa lakoćom, sa neverovatnom promenom brzine, a njegova „step bek“ trojka (sa korakom unazad) je postala zaštitni znak.

Upravo to čini vrhunske igrače različite od dobrih, upravo taj jedan potez koji deluje nezaustavljivo. Slovenački plejmejker je do ludila dovodio i igrače u Evropi, ko se ne seća one čuvene trojke protiv Crvene zvezde, a u Americi je dodatno produžio daljinu sa koje pogađa te neuhvatljive trojke…

Dončić je pravi primer modernog kosmopolite jer ga mnogi svojataju kao svog, pa je tako ekspresno postao globalni i svetski fenomen. Mnogi će u našoj zemlji apostrofirati da je za njegove igre veoma bitno i srpsko poreklo i izraziti žaljenje što ne igra za našu selekciju (pogotovo nakon EP 2017. godine), u Sloveniji je popularniji od bilo kog drugog sportiste, pa su zbog njega i Gorana Dragića i televizije u ovoj zemlji počele da prenose NBA, u Španiji ga gledaju kao dete Real Madrida i čoveka koji je doneo velike uspehe klubu. Uostalom, leto pre odlaska u NBA je pokupio sve individualne nagrade u španskoj i evropskoj košarci.

Uspeh, šarm, kvalitet, spontanost – sve ovo krasi Slovenca.

I ne zaboravimo da je nakon ere namrgođenog Kevina Durenta ili Tima Dankana izgubljenog pogleda dok ne zaigra, došao vragolasti klinac čiji je osmeh na prečac osvojio sve. Uvek nasmejan, spreman za šalu, ali i pesmu. Koliko smo puta gledali kako on i Boban Marjanović zapevaju neku našu pesmu, a Amerikanci su tražili u nekoliko navrata da im Dončić sastavi listu pesama koje sluša. Uz strane hitove su bile i pesme Seke Aleksić, Džeja Ramadanovskog, Tošeta Proeskog…

U ligi u kojoj dominiraju Afroamerikanci je Dončić pokupio simpatije i zbog bele puti. Naravno, ključna stvar je što je on vrhunski košarkaš, ali ima i druge kvalitete koji ga čine marketinškim fenomenom u rangu Rodžera Federera. Uostalom, trenutno se veruje da bolje naplaćuje uspehe nego što je to radio Švajcarac na početku… U južnom delu SAD koja je uvek bila poznata kao najblaže rečeno blagonaklonija prema belcima, Dončić je postao simbol toga da i belci znaju da skaču (nasuprot nazivu kultnog filma).

Okupio je i novu gardu navijača koji su sada počeli da gledaju Dončića kao igrača koji će obeležiti sledeću deceniju u NBA ligi, kao predvodnika novog talasa u kom dolaze i Dža Morant, Trej Jang i Zajon Vilijamson…

Da bi čitava slika bila kompletna treba uzeti u obzir i privatni život i u tom smislu je ideal kome streme svi sportisti. Sa samo 21 godinom bi mogao da bude uzor ponašanja kako na terenu, tako i van njega.

Sa Anamariom Goltes je 2017. objavio vezu planeti upravo poljupcem na pomenutom Evropskom prvenstvu. Po njegovom odlasku u SAD, ona se kao manekanka preselila u Teksas. Ona i dalje tvrdi da joj se više dopada Evropa, a veruje se da su od 2016. godine zajedno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANAMARIA (@anamariagoltes)

I za kraj, da li znate nekog kome Dončić nije barem simpatičan? E, to je tajna ovog asa, uz sav talenat je vredno radio i postao vrhunski košarkaš, ali van terena poseduje ono što bi u Americi nazvali „ličnost“ („personality“). I upravo zbog toga ko zna gde su granice harizmatičnog Slovenca, neko će reći Srbina ili Španca, ukoliko uopšte i postoje…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare