Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Košarkaši Slovenije igraju sa Poljskom od 20.30 poslednji meč četvrtfinala Evrobasketa.

Grafika: Slađana Đermanović

Poznat je prvi polufinalni par, to je Nemačka – Španija, dok branilac trona ide na najveće iznenađenje šampionata i pobednik će na boljeg iz duela Italija – Francuska (17.15).

Polufinala su u petak, subota je dan pauze, a finale i meč za 3. mesto u nedelju.

PROČITAJTE JOŠ

Slovenija je do kraja ostala bez Zorana Dragića, a i Luka Dončić je imao led oko zgloba na treningu, što može da bude problem protiv neugodnih Poljaka.

Oni su kao treći iz grupe D, u kojoj je bila i Srbija, išli na Ukrajinu i plasmanom u četvrtfinale nastavili bajku na EP.

Slovenci su se mučili sa Belgijom, ali su se sedmi put našli među osam najboljih, ali… Samo dva puta su prošli dalje, 2009. i 2017. kada su osvojili i istorijsku titulu koju brane.

Tada su deklasirali Letoniju sa 103:97, dok u prethodnih pet četvrtfinala na EP nikada nisu dali više od 67 poena.

Protiv Letonije su Goran Dragić i Luka Dončić postigli 26 odnosno 27 poena, što je bio jedini put da selekcija Slovenije ima dvojicu igrača sa 25 ili više poena na jednom meču Evrobasketa.

Jedna od glavnih uzdanica Poljske je Ej Džej Sloter kome nedostaje još 16 poena da stigne do ukupno 100 na ovom EP, što nije uradio nijedan poljski reprezentativac u 21. veku.

Poljacima je ovo treće četvrtfinale na evropskim prvenstvima, prethodna dva su izgubili. Poraženi su 1987. od Jugoslavije sa 128:81, što im je najteži poraz u istoriji na EP, a eliminisala ih je i Grčka 1997. godine rezultatom 72:62.

Jasno je da su Slovenci izraziti favoriti, ali je lepota košarke u tome što oni ne prolaze uvek, a to je bar na ovom turniru više puta dokazano.

BONUS VIDEO Italijan izbacio Srbiju i otkrio da je bio fudbaler – sad i nogom pogađa koš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar