Janis Sferopulos
FotO: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Trener Makabija Janis Sferopulos za Nova.rs govori kako je preporodio "Ponos Izraela", šta misli od Deniju Avdiji, ali i o Nikoli Milutinovu koga je doveo u Olimpijakos.

autori: Đorđe Matić i Nebojša Todorović

Mnogo trenera prodefilovalo je Tel Avivom, ali se malo njih dovoljno dugo zadržalo da vrati šestostrukog prvaka Evrope na pravi put. Zato se čini da bi Janis Sferopulos mogao da bude taj koji će nastaviti putem legendi poput Pinija Geršona i Dejvida Blata.

Nedavno je sa Makabijem gostovao Crvenoj zvezdi u okviru duple nedelje Evrolige, što je bio povod da govori za Nova.rs. Stručnjak rodom iz Soluna preuzeo je Makabi u novembru 2018. i za relativno kratko vreme stvorio tim – ekipu sa pobedničkim mentalitetom. Usadio je Makabiju sve ono što igrači do njegovog dolaska nisu imali.

Solun protiv Atine

Sferopulos je 21. marta 1967. rođen u Solunu, koji je svojevremeno bio centar grčke košarke, ali se situacija promenila i primat je preuzela Atina.

„PAOK, Aris i Iraklis, veliki solunski klubovi, beležili su sjajne rezultate 90-ih godina prošlog veka. I dalje su članovi Prve lige, ali je njihov problem što su prestali da napreduju, najpre u smislu organizacije. Problemi su i finansijske krize, jer znate kakva je kriza bila pogodila Grčku, i nije bilo dovoljno investicija u ova tri kluba. Dalje, problem je što su dugo živeli od istorije, a nisu radili na građenju budućnosti i to je najveći problem. Nadam se da će se košarka u Solunu vratiti na slavne staze, jer imamo mnogo sjajnih trenera“, objasnio je Sferopulos.

„Kada sam došao u Makabi, znao sam da je prvo što treba da uradim da promenim psihologiju ekipe posle negativnih rezultata. I da što napornije radimo na treninzima. Onda sam uveo određena pravila u napadu i odbrani, koja su sa mojim idejama, mojom filozofijom, pomogla da igramo bolje. Počeli smo zajedno da radimo i da, malo po malo, menjamo situaciju klubu. Prošle sezone smo napravili bazu i sada je bilo lakše uklopiti talentovane novajlije, jer smo zadržali kostur ekipe. Počeo sam mnogo da radim i pričam sa njima, a samo dobar trening gradi pobedničku psihologiju. Kao trener insistiram, poput brojnih kolegda, da je ključno da izvučem ono najbolje iz igrača“, kaže Sferopulos za Nova.rs.

Grčki stručnjak trenutno je zadužen za jednog od najvećih bisera evropske i svetske košarke – Denija Avdiju. Čudesno krilo napunilo je 19 godina početkom 2020. i kao sin nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde, Zufera Avdije, predodređen je za uspeh. Vodio je U20 selekciju Izraela do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, na kojem je bio i MVP.

Sve o razvoju momka kome se predviđa blistava NBA karijera čuli smo iz prve ruke.

„Uvek sam u karijeri voleo da radim sa mladim talentima, u svakom klubu sam ‘lansirao’ jednog, dvojicu ili trojicu u prvi tim. U Makabiju imam Denija, prošle sezone je bio junior, i nisam ga imao sve vreme na raspolaganju, trenirao je ponekad sa nama i igrao neke utakmice, ali od letos je u prvom timu. Mislim da će napredovati mnogo više nego prošle sezone. Vrlo je talentovan i sigurno će otići u NBA, i mislim da će biti visoko plasiran na Draftu. Kako je trenirati njega? Moram da razumem da on ima 18 godina i tek se razvija, uči i stiče iskustvo. Sa druge strane, on je deo tima, mora da se pridržava pravila i da bude disciplinovan kao deo sistema“, ističe Sferopulos i dodaje šta je ključno:

 

Deni Avdija
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

„Deni je vrlo pametan i moji saradnici i ja pomažemo mu oko svih distrakcija koje okružuju košarku. Najteže mu je da se nosi sa pritiskom medija u Izraelu, pritiskom da je pod prismotrom NBA timova i da mora da pruža dobre partije koje prate rezultati i individualni, i timski. Za mene je vrlo važno da se odlično nosi sa svime što ga okružuje, sluša naše savete, odličan je učenik i uz naše smernice, a imamo odnos otac-sin, držimo ga na pravom putu“.

Potvrda činjenice da je Sferopulos uvek bio radio sa mladim igračima stiže i povratkom u blisku prošlost. Trener Olimpijakosa bio je od 2014. do 2018. godine i u Atinu je posle svoje prve sezone doveo Nikolu Milutinova kao 21-godišnjaka iz Partizana.

„Iskreno, kada sam doveo Milutinova u Olimpijakos, trpeo sam strašne kritike. Bio je vrlo mlad i, možda, nespreman za Evroligu prema mišljenju navijača i medija. Ali, znao sam da je vrlo talentovan i izvanredan igrač, koji može da bude vrhunski evroligaški i NBA centar. Mnogo smo radili sa njim, ne samo ja, već i ostali treneri i svi u klubu. On je sjajan momak, veliki radnik sa izrazitim karakterom. Mislim da je toliko napredovao i pitanje je što već nije u NBA. Ne možete tako lako da nađete centre sa takvom ‘glavom’ i takvim veštinama. Može da doda, šutira, skače, vrlo je dobar sa loptom… Mislim da može da igra u NBA i na top nivou u Evroligi, i sada je na njemu da odluči. Za mene je on igrač za NBA“, jasan je Sferopulos.

 

Nikola Milutinov
Nikola Milutinov Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Period u grčkoj prestonici obeležio mu je i rad sa Milanom Tomićem, koji mu je bio jedan od pomoćnika tokom četvorogodišnjeg mandata. Upravo iz Olimpijakosa se srpski trener otisnuo put Beograda i Malog Kalemegdana, pa razgovor nije mogao da protekne bez njegovog viđenja Crvene zvezde pod Tomićem.

„Pre svega, Milan je moj prijatelj, pored toga što smo radili zajedno u Olimpijakosu i što smo kolege. On je sjajan trener, vrlo talentovan. Zna kako da vodi ekipu tokom utakmice, ali i kako da je trenira. Imao je neverovatnu sezonu u Zvezdi, vratio joj je trofej ABA lige i izborio plasman u Evroligu. Dobro je počeo i ovu sezonu, ali ne znam stvarno šta se dogodilo, ne znam detalje razlaza sa Zvezdom. Verujem da će naći dobar tim, jer je pred njim stvarno svetla budućnost“.

Pre Makabija i Olimpijakosa, Sferopulos je proveo i sezonu kao pomoćni trener u stručnom štabu CSKA iz Moskve. Rad u tri velika evroligaša prilično ga je oblikovao, kao i to što je 2012. imao priliku da radi u Hjustonu.

Milan Tomić, Janis Sferopulos
Foto: EPA-EFE/ADRIAN RUIZ DE HIERRO

PROČITAJTE JOŠ

„Ono što je isto za sva tri kluba je pritisak da se ostvare rezultati. Druga sličnost je da su to sve veliki evroligaški klubovi, sa bogatom istorijom i brojnim titulama. Zajedničko im je i da imaju sjajnu organizaciju, što je situacija sada u Makabiju, kao i u prethodna dva kluba u kojima sam bio. Šta god želimo, to i imamo. Svi oko nas se trude u Makabiju da radimo u najboljim uslovima i da mislimo samo na košarku, odnosno da izgledamo najbolje moguće na terenu“.

Sferopulos je jedan od članova „Sindikata trenera“, zajedno sa Željkom Obradovićem, Pablom Lasom, Dimitrisom Itudisom i brojnim drugim stručnjacima. Kako kaže, tu su više da pomognu naslednicima, nego što će sebi pomoći.

„Ponosan sam što smo prošlog leta formirali ‘Sindikat trenera Evrolige’. Svi smo veoma srećni zbog toga, jer želimo da pomognemo mladim trenerima na polju znanja i veština, da uče od nas i da iskoriste naše znanje i iskustvo. Mislim da je to vrlo značajno za budućnost košarke, jer su košarci potrebni dobri treneri koji odlično poznaju igru i koji znaju kako da vode svoje timove. Mislim da je ‘Sindikat trenera’ veoma značajan za svakog mladog trenera koji je spreman da uči i da napreduje. Sa druge strane, spremni smo da pomognemo, jer znam da u prošlosti treneri baš i nisu hteli da dele svoje znanje, što je sada potpuno suprotno. Otvoreno smo i želimo da pokažemo svima kako da treneri budu pobednici“, završio je Sferopulos intervju za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram