"Kari Pešić je svakome od nas drugi otac, nosi toliko toga dobrog i pozitivnog i on je izuzetan košarkaški autoritet", priča za Nova.rs Samir Avdić, član čuvene šampionske generacije iz Bormija 1987, o novom selektoru Srbije.

Samir Avdić je nekadašnji kapiten Bosne i reprezentacije BIH. Rođen je 1967. godine u Sarajevu i bio je deo generacije koja je 1987. u italijanskom Bormiju postala juniorski svetski šampion uz pobede nad SAD.

PROČITAJTE JOŠ

Za reprezentaciju su tada, pored krilnog centra Avdića, igrali i velikani kao što su Vlade Divac, Aleksandar Đorđević Toni Kukoč, Dino Rađa, a na klupi je sedeo Svetislav Pešić. Legendarni stručnjak je opet na mestu selektora, nešto više od 30 godina nakon uspeha o kojem se i dalje priča.

„Našu generaciju vodio je pre svega vrhunski trener, vrhunski čovek i to dovoljno pokazuje jer još uvek traje. Ima velike košarkaške i ljudske kvalitete, ali sve nas koji smo još uvek zajedno i intenzivno se čujemo, držimo se zajedno, on je taj koji je, biću slobodan da kažem, svakome od nas drugi otac“, kaže Avdić za Nova.rs.

Nacionalni tim je poslednji put bio prvak Evrope i sveta pre 20 godina kada je takođe Svetislav Pešić bio selektor. Sada je opet na istom mestu, sa istim ciljem, ako neko može da odvede Srbiju na tron onda je to legendarni Kari.

„Iskreno verujem da može opet, jer Kari Pešić nosi toliko toga dobrog i pozitivnog i on je izuzetan košarkaški autoritet. Doživljavaju ga igrači kao nekoga s kim mogu i da se druže, ali on zna u svemu da napravi meru i da ima potrebnu granicu. Kao njegov učenik mogu samo da mu poželim dobro zdravlje i da uspe u svojim planovima koje je zacrtao sa reprezentacijom Srbije“.

Definitivno više nemamo takve asove kao u bivšoj državi, niti kao u skorijoj prošlosti, ali u zemlji košarke ambicije su uvek najviše. Pešić je došao da „odigra poslednji ples“ i da prenese tu snagu kada se brane boje države. A, upravo snaga tima iz ’87. oseća se i danas na više načina. Pomenuti asovi zauvek su promenili i evropsku, i NBA košarku, a u amanet novim generacijama ostavili su zajedništvo i putokaz kako treba raditi, ali se i ponašati van parketa.

Film o Ćiru Blaževiću za buduće generacije

Samir Avdić danas radi kao ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo, gde smo i razgovarali tokom boravka na Simposaru, na kojem je premijerno prikazan film o treneru svih trenera Miroslavu Blaževiću, „Ćiro – nikad ispričana priča“.

„Ovakvi dokumentarni filmovi, posebno na prostoru bivše države, treba da nose posebnu poruku. Mislim da ovakvi filmovi pokazuju put kako da postanete šampion. Radi se o ljudima koji su obeležili sport u SFRJ, što svedoči lik i delo Miroslava Ćire Blaževića. Mnogo je trenera i sportista koji su ostavili dubok trag, ne samo rezultatima, već ljudskošću, emocijom i pozitivnom energijom, i iskreno verujem da će nove generacije znati to da preuzmu, bar mali deo u ovom digitalnom vremenom. Simposar treba i dalje da živi, i danas u ulozi ministra kulture i sporta u kantonu Sarajevo u punom kapacitetu dajem podršku ovom projektu i svim onim koji vode računa o sportskoj kulturi sećanja i pamćenja“, kaže Avdić.

„Imamo zajedničku Viber grupu, to je jedna od prednosti tehnologija sa kojima danas moramo da živimo. Ova generacija je zajedno 30 i kusur godina, svi znamo jedni za druge i privatno i poslovno šta radimo. Radujemo se zajedno, čestitamo i sportske i životne uspehe, naravno, bude i manje lepih trenutaka. Što je navažnije, i dalje se držimo zajedno, što ponavljam još jednom za ove mlađe, u svakom momentu smo jedni drugima pri ruci, ako nismo fizički blizu, jesmo verujte barem porukom i uvek možemo vrlo brzo da reagujemo ako neko ima potrebu za tim“.

I više od 30 kasnije se priča o čuvenom uspehu u Bormiju, i svemu što je prethodilo penjanju na svetski vrh. Bukvalno penjanju, jer su „plavi“ tada imali pripreme na Igmanu, pa su treninzi podrazumevali i trčanje uz čuvenih 250 stepenika, o čemu je kasnije snimljen i dokumentarni film sa svim akterima zlatog podviga.

„Završne scene smo snimali na Igmanu, a Dino Rađa i ja smo se pod stare dane popeli do vrha. Napravljen je sjajan film i mislim da je pokrenuo lavinu dokumentarnih filmova kako bi se dao poseban značaj ljudima koji su ostavili dubok trag u sportu. Lepo sećanje nekome mnogo znači, nešto čime možete dirnuti ljude koji su se ostvarili kroz sport je zapravo jednostavnost“, završio je Avdić.

PROČITAJTE I:

Šta radi legenda Jugoslavije, otkud MVP NBA u dresu Bosne i žal za Sonjom

VIDEO Bolna ispovest Tucka za Nova.rs: Kad sam izgubio dete…

Savić i Tucak: Detalji velikog prijateljstva srpske i hrvatske legende

EKSKLUZIVNO Selektor Hrvatske Tucak: Radio bih u Srbiji, nemam problem s tim

Imao „dozvolu za ubijanje“, digao Piksija u vazduh, Deja nije dirao

Pidžama i taktika za kafanu: Savić i Tucak će vas nasmejati kao nikad VIDEO

Noć kada su legende plakale zbog Ćira: Sine, strefila me teška bolest

BONUS VIDEO Razija Mujanović: O kraju Sonje Vasić, Srbiji i otkud da MVP NBA igra za Bosnu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar