Nažalost, mit o Mikiju Vukoviću i „igraj Razo“ i dalje živi

Košarka 16. jan. 202110:38
Podeli:
Foto: youtube.com

Legendarni košarkaški trener Mihajlo Miki Vuković preminuo je u 76. godini u Valensiji, od njega se emotivno oprostila Razija Mujanović, koja i dalje ne može da pobegne od jedne vulgarne legende.

PROČITAJTE JOŠ

„Nije se desilo“ priča danas ima na internetu na pretek, društvene mreže su postale idealna podloga za izjave i priče koje su samo plod mašte, a nekada je kafana bila baza za priče koje nemaju nikakvu osnovu u realnosti.

Jedan od najtrofejnih trenera sa prostora bivše Jugoslavije, rođeni Kraljevčanin ostaće upamćen kao trener Jedinstva iz Tuzle sa kojim je postao šampion Evrope 1989. godine, čovek koji je otkrio legendarnu košarkašicu Raziju Mujanović.

Pored toga, Miki Vuković je zaslužan za uspon brojnih karijera u ženskoj košarci, cenjen je naročito zbog toga u Španiji, a i dalje mnogi veruju da je jedna „anegdota“ sa Mikijem i Razom istinita.

Naime, 1989. je publika u Beogradu skandirala „Raza je muško“, što je navodno iznerviralo košarkašicu.

Trener Vuković je „prekorio“ zbog lošije igre, i pitao u čemu je problem:

„Viču mi, da sam muško!“

Miki je samo odgovorio: Igraj Razo, boli te k…c!

Ovom pričom ćete možda nasmejati nekog za stolom u kafani, ali, jednostavno – nije se desilo.

„Znate kako to ide. Na terenima su ljudi iz publike često su znali da provociraju, svašta su govorili, sve moguće provokacije da bi vas sprečili u igranju, ali da je Miki to rekao – nikada! Miki je pre svega bio velik pedagog, on pred nama nikada nije opsovao, nikada nije upotrebio reč j… ga. On je velik i dobar trener. Mi smo imali i vaspitne na treninzima, morali smo da znamo da se ponašamo i na terenu i izvan njega. A što se publike tiče nema šta mi nisu dobacivali, ali što su oni više provocirali ja sam bolje igrala, a oni to nisu znali“, rekla je jednom prilikom Razija Mujanović za 24sata.hr.

Čak i da je priča bila istinita, Miki Vuković i Razija Mujanović su svojim karijerama zaslužili da se pamte po uspesima i ispisivanju istorije košarke.

Od Mikija se naročito emotivno oprostila Valensija, košarkaši poput Klavera i Gasola, a posebno mesto Miki zauzima u srcu još jedne slavne košarkašice Amaje Valdemoro, koja je 2018. godine dobila nagradu “Gigante Legend”. Tada je na ceremoniji upravo ponosno u prvim redovima gledala Mikija, kome je zahvalila na svemu što je učinio za nju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar