Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Snimak ubistva srpskog studena iz Filadelfije uznemirio je ovdašnju javnost, a tim povodom su se oglasili i pojedini sportisti.

Nekadašnji košarkaš Partizana Ratko Varda pita se gde je sada jednakost, prisećajući se prošlogodišnjeg slučaja iz Mineapolisa i ubistva Džordža Flojda koje je inspirisalo pokret „Black lives matter“ (životi crnaca su važni prim. prev).

PROČITAJTE JOŠ:

Dvadesetpetogodišnji Milan Lončar je ubijen u sredu, dok je šetao psa u naselju Brueritaun u popodnevnim satima.

Dvojica mladića afroameričkog porekla su probala da ga opljačkaju, jedan mu je prislonio pištolj na grudi dok ga je drugi pretresao.

Pištolj je opalio, razbojnici su pobegli, a Milan je probao da pozove pomoć telefonom. Odvezen je u univerzitetsku bolnicu „Templ“ gde je proglašen mrtvim oko 19 sati i 30 minuta.

„I?! Šta sad? ‘Black lives matter’? Da li je ‘white lives matter’? Upucan je srpski student dok je šetao psa! Sramna propaganda koja zaboravlja da smo svi jednaki. Da smo svi ljudi!“, napisao je Varda na društvenim mrežama.

Da podsetimo, „Black lives matter“ je slogan nastao prošlog maja, kada je Derek Šovin, policajac ubio spomenutog Flojda tako što mu je duže od osam minuta kolenom pritiskao vrat dok ga je privodio, a Flojd ležao na zemlji.

Ovo ubistvo snažno je odjeknulo u svetu sporta, pa su i oni najpoznatiji, poput Lebrona Džejmsa, Luisa Hamiltona i brojni drugi, počeli da protestuju i bune se zbog policijske opresije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare