Raste tenzija pred borbu za finale

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Petak, 10.45 po srpskom vremenu (16.45 po lokalnom), Srbija – Kanada, za finale Mundobasketa. Prvi put su bila dva dana pauze za „orlove“, pošto su do sada igrali svaki drugi dan od početka turnira.

To je značilo manje aktivnosti i prvi slobodan dan bez treninga u hali za četu Svetislava Pešića.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija će treći put igrati u polufinalu Mundobasketa, posle 2010. i 2104. godine, što je najviše učešća zajedno sa SAD (takođe tri) gledajući poslednja četiri svetska prvenstva. Zanimljivo da su prethodna dva polufinala „orlovi“ završili sa najviše pet poena razlike, izgubili su 83:82 od Turske 2010. i pobedili Francusku sa 90:85 četiri godine kasnije.

S druge strane, Kanada je prvi put u istoriji u polufinalu Mundobasketa. I na ovom turniru pobedila je sve četiri evropske selekcije sa kojima je igrala, nakon što je prethodno izgubila čak 21 susret zaredom sa ekipama iz Evrope. Vreme je da se vrati na staro…

Da će ovaj meč biti istinski spektakl, ne samo zbog prilike da „orlovi“ odu u finale, govori i to da će igrati dve ekipe sa najboljim napadačkim rejtingom na turniru.

Kanada postiže čak 134,4 poena na 100 poseda, dok je Srbija malo lošija sa 130,2, ali i jedni i drugi garantuju fenomenalnu košarku.

Toliko puta je selektor Pešić istakao kako je ključ u odbrani, a kako je Kanada poražena 11 puta zaredom kada je svedena ispod 80 poena, računica je jasna…

Šej Gildžes-Aleksander protiv Španije; Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

„Naravno da smo gledali rivala, kao što gledamo svaku utakmicu, pogotovo sada kada dolaze ove važne. Znamo kakva je Kanada, to je fantastična ekipa koja igra ‘smol bol’, sa četiri spoljna i jednim visokim igračima. To je NBA košarka i ništa nije novo. Interesantno je na koji način ćemo se mi organizovati i podeliti zadatke u odbrani. Najvažnije je koliko ćemo biti spremni da neutrališemo njihov napad u tranziciji i kontranapade gde su fantastični“, naglasio je Pešić.

Najveća pretnja u taboru Kanade je svakako Šej Gildžes-Aleksander je vezao dve utakmice sa po najmanje 30 poena i samo je Luis Skola imao više takvih utakmica na SP u 21. veku, čak pet na turniru 2010. godine.

„Za mene je tenzija pozitivna stvar. Da si spreman, zategnut i naravno, ponoviću ono što sam rekao i pre dolaska ovde, da koliko god je moguće damo sve od sebe i odemo na Olimpijske igre. Na jedan način ova generacija je napravila veliki uspeh i to može da bude dobra motivacija“, zaključio je Pešić.

Neka bude „svi za jednog, jedan za svi“, pa da sanjamo svetsku medalju.

„Orlovi“ su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar