Foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©

Filip Petrušev odigrao je jednu od najdominantnijih sezona u istoriji ABA lige i potpuno zasluženo osvojio MVP nagradu u dresu Mege.

Impresivne partije bivšeg studenta Gonzage nisu nikoga ostavile ravnodušnim, a gotovo je izvesno da će mu sledeća destinacija biti NBA liga.

PROČITAJTE JOŠ

Centar Mege je nakon odustajanja od prošlogodišnjeg drafta, koji je održan tek krajem 2020. zbog pandemije koronavirusa, odlučio da se ove godine prijavi, a posle ovakve sezone i činjenice da je igrao na prestižnom koledžu, gotovo je izvesno da će ga neki od NBA timova odabrati i dati mu šansu da se oproba protiv najboljih igrača na svetu.

Kada se osvrnemo na istoriju regionalnog takmičenja, samo su još trojica košarkaša dobijala priznanje za najkorisnijeg igrača u sezoni pred izlazak na draft.

Prvom je to uspelo Tadiji Dragićeviću koji je u sezoni 2007/2008 bio najbolji igrač lige u dresu Crvene zvezde.

Njega je te godine draftovala sa 53. pozicije, u drugoj rundi, ekipa Jute Džez.

Ipak, Dragićević nikada nije dobio priliku da zaigra u NBA. On je ostao još jednu sezonu u dresu crveno-belih, da bi posle igrao u Virtusu iz Rima, Albi, Bjeli, Azovmašu, Efesu pa ponovo u Zvezdi.

Do kraja karijere još je branio boje Strazbura, Budućnosti, Arisa, turskog Jesilgiresuna i Breogana.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kada je u pitanju NBA, njegovo ime se spominjalo nekoliko puta u okviru različitih trejdova. Prvo su Džezeri 2012. godine u okviru trejda četiri ekipe poslali u Dalas Maverikse. Dve godine kasnije ga je ekipa iz Teksasa prosledila Čikagu, da bi iz Bulsa postao deo trejda za Karmela Entonija u Hjuston 2019. godine.

Iako nije zagrao u najjačoj ligi na svetu, poslužio je kao deo nekoliko razmena NBA timova da bi trejdovi mogli da funkcionišu.

Posle njega, prvi sledeći MVP koji je u istoj sezoni dobio nagradu i izašao na draft bio je Dario Šarić.

On je 2013/2014. u dresu Cibone osvojio titulu i priznanje za najkorisnijeg igrača regionalne lige, da bi ga sa visoke 12. pozicije izabrala ekipa Orlando Medžika i iste večeri trejdovala u Filadeldiju.

Ipak, Šarić je odlučio da ostne u Evropi i iz Zagreba otišao u Istanbul, gde je postao igrač Efesa i gde ga je trenirao Duda Ivković. Posle dve godine igranja na najvećoj evropskoj sceni, otišao je u Filadelfiju za koju je igrao dve sezone, pre nego što je trejdovan u Minesotu u kojoj je proveo godinu dana.

Usledio je još jedan trejd i početkom 2019. godine Šarić je stigao u Arizonu gde je postao član Finiksa, sa kojim igra vrhunsku sezonu i nalazi se na vrhu Zapada u borbi sa Jutom za prvo mesto konferencije pred plej-of.

U NBA karijeri ima prosek od 11,8 poena, 5,9 skokova i dve asistencije.

Pet godina nakon Darija Šarića, MVP priznanje u godini u kojoj je izašao na draft osvojio je Gruzin Goga Bitadze.

Sezonu 2018/2019. započeo je kao igrač Mege, da bi tokom godine pozajmljen Budućnost i sa njom osvojio titulu u ABA ligi.

Foto: EPA-EFE/Jose Mendez

Kao igrač koji je privukao veliku pažnju američkih skauta, Bitadze je izabran sa visoke 18. pozicije od strane Indijana Pejsersa.

Iako se mnogo očekivalo, još uvek nije pokazao ni približno svoj kvalitet.

U prvoj sezoni je odigrao 54 utakmice, sa manje od devet minuta u proseku na terenu, i 3,2 poena po meču, uz period proveden u razvojnoj ligi u timu Fort Vejna.

PROČITAJTE JOŠ

Ove sezone je odigrao 37 utakmica, u proseku nešto više od 11 minuta na parketu i 5,2 poena, i pružio nekoliko dobrih partija.

Ipak, evidentno je da ga čeka još mnogo truda, kako bi se izborio za značajniju ulogu i opravdao bar deo očekivanja.

Kada je Petrušev u pitanju, rane prognoze ga prema eminentnim sajtovima stavljaju u prvu rundu, ali bi trebalo sačekati sa procenama dok se sam draft ne približi.

Treba istaći i da su još dvojica košarkaša, koji su dobijali MVP priznanja u ABA ligi, birani na draftu, ali su u oba slučaja, birani sezonu pre nagrade.

Tako je Nikola Jokić godinu dana pre nego što je postao MVP ABA lige izabran od strane Denvera sa 41. pozicije, što ga nije sprečilo da napravi spektakularnu karijeru.

Hrvatski centar Ante Tomić je kao igrač Zagreba postao najkorisniji igrač u sezoni 2008/2009, a godinu dana ranije ga je draftovala Juta, s tim što Tomić nikad nije zaigrao preko okeana.

Na draft je 1997. godine izašao i Milan Gurović ali nije bio izabran, a 10 godina kasnije je u dresu Crvene zvezde odigrao treću najdominantniju sezonu u istoriji regionalne košarke, i samo je Dejan Milojević dva puta imao bolje sezone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar