Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Selektor je možda ponudio i previše detalja kada je pričao zbog čega je otpisao Miloša Teodosića, ali je to mnoge navelo da se zapitaju šta je time, zaista, želeo da postigne pred prvi otvoreni meč Srbije.

Košarkaši Srbije od 20.15 igraju prvi meč koji će moći da gleda javnost u našoj zemlji, nakon što je protiv Crne Gore (82:73) susret odigran iza zatvorenih vrata.

PROČITAJTE JOŠ

Pravi ispit za našu selekciju nije mogao da bude teži, jer će u sklopu priprema za kvalifikacije za Mundobasket i Evropsko prvenstvo (1. – 18. septembar) Srbija najpre odmeriti snage sa Slovenijom, aktuelnim prvakom Starog kontinenta.

Ipak, prvo obraćanje Svetislava Pešića nakon okupljanja navelo je mnoge da se zapitaju zbog čega je selektor odlučio da upotrebi baš ovakvu formulaciju (sve vreme je držao papir kao podsetnik šta bi trebalo da prenese medijima).

„Teo je možda malo iznenađen, ali to je sastavni deo života i sporta. Njemu sam direktno rekao da ne mogu nakon ovog svega što sam video nakon svega što sam video, njega i ostalih igrača na njegovoj poziciji, rekao sam mu da ne mogu da mu ponudim status i mesto koje je imao do sada. Okrećem se igračima koji po mom mišljenju mogu više da daju. On je vrhunski igrač, rekoh ajde da ostane u ekipi, razmišljali smo da bude bekap igrač. To nikada nije bio, a iskreno imam bolje igrače od njega za te pozicije“, poručio je Pešić.

Ima i boljih od Tea

Upravo poslednja rečenica je navela mnoge da osude potez Pešića, jer bi objašnjenje bez toga („bolji igrači“) bilo sasvim dovoljno da navijači „progutaju“ otpisivanje dugogodišnjeg kapitena.

Postoje dva potencijalna objašnjenja. Pešić je preveliki egoista, da bi mogao da koegzistira sa još jednom takvom osobom. Želeo je da svima pokaže da se disciplina ne može kršiti i da sve mora da bude baš onako kako je on to zacrtao. To nije nova osobina kod našeg stručnjaka (iako je, doduše, sa godinama malo „omekšao“) i svi su znali da će tu nemačku disciplinu i rad tražiti od prvog do poslednjeg minuta.

PROČITAJTE JOŠ

Odlučio je da javno prekorači i da praktično umanji značaj Teodosića za ovu selekciju, iako su njegove reči u raskoraku sa postpukom.

Ipak, druga strana medalje kaže da se možda Pešić služi taktikom Žozea Murinja koja je godinama i te kako prolazila u savremenom fudbalu. Baš kao što je temperamentni Portugalac svesno sebe izlagalo svetlima reflektora kako bi umanjio pritisak na igrače, sada to čini selektor Srbije.

Osigurao je sebi Pešić da do kraja bude jedini i isključivi krivac u očima javnosti, koliko god da neki igrač odigra loše. Neće biti kriv sam košarkaš, već će kritika biti svaljena na pleća Pešića. To bi moglo da funckioniše sasvim dobro, ali svakako ne opravdava do kraja odluku Pešića.

Utakmice košarkaša Srbije pratite na kanalima Sport kluba uz SBB, na EON i Total TV platformama.

Nije diktatura

Selektor je tako sada u situaciji da bi sve sem osvajanja zlata bacilo senku na njegove poteze sa početka i da će mu se spočitavati ukoliko dođe do lošeg rezultata – da je to bilo upravo zbog odluke da udalji Teodosića.

Ostaće pitanje da li je postojao suptilniji način da se rastanak sa Teodosićem obavi, ali je jasno da je pokazao da se u ovom timu zna „ko kosi, a ko vodu nosi“ (to je najavio još 4. avgusta).

Dobra vest je što nije u pitanju nikakva diktatura, već dobro postavljena hijerarhija. Pešić je više idejni vođa, nego Napoleon (kako ga percipira javnost), jer je jedna od ključnih poruka obraćanja bila ova.

Karijevo sredstvo i cilj

Pešić je poznat ponekad po makijavelističkim principima da cilj opravdava sredstvo, a jedini cilj koji je sebi zacrtao su dve pobede u kvalfikacijama za Mundobasket i osvajanje zlata na Evropskom prvenstvu. Iako sam tvrdi da Srbija nije na listi favorita, to ne znači da neće uraditi sve da se iz Berlina vrati za medaljom oko vrata.

BONUS VIDEO Teodosić i reprezentativci pevaju „Ostaće pesma i uspomena na Tea kapitena“

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar