Foto: Cibona/Ivana Dergez

Košarkaši Partizana pobedili su Cibonu 87:74 u meču 16. kola ABA lige u Draženovom domu u Zagrebu.

Crno-beli su odigrali tek onoliko koliko im je bilo potrebno i u različitim fazama meča su se isticali različiti igrači. Glavni utisak je da je većina dobrih stvari po Partizan krenula od odbrane i kada je ona bila čvršća, Cibona je delovala kao neravnopravan protivnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Zagrepčani su u ranoj fazi meča vodili, u nešto kasnijoj jurili prednost nadmoćnijeg protivnika i u četvrtoj četvrtini samo zaplašili goste iz Beograda serijom 10:0 za 67:63.

Ognjen Jaramaz je tada iznudio faul za tri slobodna bacanja, onda je Domagoj Proleta napravio faul u napadu, a Bruno Kaboklo ispod koša završio akciju za +9 i komotnije „disanje“ posle kog Ciboni nije bilo povratka.

Kaboklo je nakon toga nastavio da pogađa i iznuđuje faulove, pa je samo preveo Partizan preko cilja u regionalnom klasiku. Najefikasniji kod pobednika bio je upravo Kaboklo sa 18 poena, Danilo Anđušić je ubacio 17, a po 10 su postigli Jaramaz, Balša Koprivica i Zek Ledej. Kevin Panter je imao osam poena, ali i pet asistencija.

Na drugoj strani je Aleksandar Aranitović imao 17 poena, Krešimir Radovčić 16 uz pet asistencija, Jakov Mustapić je ubacio 13 poena i imao je četiri asistencije, a Matej Bošnjak je imao 11 poena.

Prvo poluvreme nije bilo baš jednosmerna ulica za Partizan što se videli i kad je Željko Obradović posle nešto više od tri minuta morao da traži tajm-aut. Vikao je na svoje igrače, ne verujući kako su smušeno ušli u meč u kom ih gledaju oko četiri hiljade ljudi u „Draženovom domu“.

Obradović je morao da odmori Džejmsa Nanelija i Pi Džej Doužera, dok je Alen Smailagić rano ušao u problem s faulovima i zaradio tri prekršaja.

Cibona je krenula raspoloženo, dobrim protokom lopte i kombinacijom njenog spuštanja u reket i izbacivanjem na šuteve za tri, prednost joj je postepeno rasla.

Aleksandar Aranitović, Matej Bošnjak i Tomislav Buljan su rano davali ritam svom timu, pa je Cibona posle Aranitovićeve trojke otišla na 11:4, a posle mini-serije od pet poena Krešimira Radovčića, Zagrepčani su otišli na 18:9.

Foto: Cibona/Ivana Dergez

I nisu se tu zaustavili jer jer Jakov Mustapić trojkom doneo svom timu i +12, tri i po minuta pre kraja prve četvrtine. Tek nakon toga se Partizan malo trgnuo iz letargije i Kevin Panter ga je poveo ka preokretu.

Odbrana je postala čvršća, reket je bio zatvoreniji, a Balša Koprivica se u napadu uz Pantera razigrao i Partizan je do kraja prve deonice već sveo zaostatak na pet poena.

To je delom bila zasluga i Ognjena Jaramaza koji je ubacio trojku sa zvukom sirene za 25:20 na kraju prve deonice. Tokom druge je Partizan nastavio u sličnom ritmu, pa je trojkom Džejlina Smita izjednačio na 29:29, sredinom tog perioda.

Do kraja poluvremena je trajala „klackalica“ u kojoj je Cibona uspevala da održi korak zbog teških šuteva spolja i uz malo sreće, dok je Partizan posle 20 minuta vodio sa 40:38.

Foto: Cibona/Ivana Dergez

Treću četvrtinu je Partizan otvorio dobrim napadima iz kojih su Kaboklo, Anđušić i Jaramaz pogađali za tri i dva poena, dok se u tom delu igre razigrao i Zek Ledej.

Dao je koš iz okreta za dva, onda i jednu trojku i pre njegovog udaranja Buljana laktom u prodoru, Partizan je imao deset poena viška – 55:45.

Dodatno ju je uvećao Koprivica na 13 poena i već tada se naziralo da će Cibona teško moći da izađe na kraj sa Partizanom. Vrlo brzo će njeni igrači demantovati sve koji nisu verovali.

Cibona je gotovo prepolovila prednost crno-belih u poslednja dva minuta trećeg perioda i spustila se do -8, ali je Koprivica snažnim zakucavanjem vratio dvocifreni plus svom timu – 61:51.

Foto: Cibona/Ivana Dergez

Anđušić je četvrtu četvrtinu otvorio sa dve trojke i Partizan se odlepio na 67:53, dok su Zagrepčani odgovorili trojkama Radovčića i Majcunića, te serijom 10:0.

Od sredine poslednjeg perioda opet se nije moglo sa sigurnošću reći ko može da izvuče deblji kraj. Odgovor je ubrzo postao poznat jer je Partizan do kraja ostao smireniji.

Njegovi igrači nisu grešili, Anđušić i Kaboklo su zablistali i pogađali penale, Brazilac je ubacio i dvojku, a tačku na „i“ stavio je Uroš Trifunović trojkom za 83:72 na minut i po pre kraja.

Uroš i Danilo su svojim poenima postavili i konačan rezultat utakmice posle koje Partizan ima 12 pobeda i četiri poraza u regionalnom takmičenju i zauzima drugo mesto iza Crvene zvezde, dok je Cibona sa šest pobeda i deset poraza na 11. mestu.

Standings provided by Sofascore

Cibona – Partizan 74:87 (25:20, 13:20, 13:21, 23:26)

Hala: Košarkaški centar Dražen Petrović; Gledalaca: 4.000; Sudije: Matej Boltauzer, Miloš Koljenšić, Edo Javor;

Cibona: Vuković 2, Radovčić 16. Perasović 6, Mustapić 13, Proleta 1, Majcunić 3, Aranitović 17, Buljan 5, Katanović 0, Bošnjak 11; Trener: Dino Repeša.

Partizan: Smit 7, Ledej 10, Koprivica 10, Panter 8, Smailagić 0, Jaramaz 10, Trifunović 7, Anđušić 17, Ponitka 0, Kaboklo 18; Trener: Željko Obradović.


Cibona - Partizan 74:87 (25:20, 13:20, 13:21, 23:26)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar