Foto: Nemanja Jovanvić/Nova.rs

Nisu zadovoljni sezonom u crno-belom taboru

Košarkaši Partizana ostali su bez titule i ove sezone, iako su mogli da konkurišu za čak četiri trofeja.

PROČITAJTE JOŠ:

Dolaskom Željka Obradovića u klub prošlog leta, apetiti svih bliskih klubu odmah su se povećali, a navijači su verovali da će u vitrine kluba stići makar jedan trofej.

Dolazak Kevina Pantera i Zeka Ledeja iznenadio je mnoge, a od Obradovića se očekivalo da brzo složi sve kockice, ukomponuje tim i prekine višegodišnju dominaciju Crvene zvezde.

Nije mogao odmah Partizan u Evroligu, ali je zato važio za jednog od najvećih favorita u Evrokupu. Tim Željka Obradovića nije briljirao na startu sezone, ali to nikoga nije brinulo, jer je bilo evidentno da je potrebno vreme kako bi sve došlo na svoje mesto.

Doživeo je Partizan neuspeh u Evrokupu, već u osmini finala, kada je Bursa bila bolja usred Beograda sa 103:95. Tu je bio kraj evropskih snova za crno-bele. Pre toga klub iz Humske neuspeh je doživeo i u finalu Kupa Radivoja Koraća, kada je „večiti rival“ bio bolji sa ubedljivih 85:68.

Nije uspela četa Željka Obradovića da izbori ni prvo mesto u regularnom delu ABA lige, te nije imala prednost domaćeg terena u finalu, što se ispostavilo kao ključno. Majstorica u finalu ABA lige je presudila da će trofej otići u crveno-beli tabor, a Partizan je zbog nereda i skandala sa navijačima odlučio da istupi i iz Košarkaške lige Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kada sam dolazio ljudi su mi pričali da mogu da očekujem sve i svašta, ali ovakve stvari nisam očekivao. Mnogo sam srećan što mogu da radim posao koji volim i veoma volim Partizan, te ne vidim nijedan razlog da sve ovo ne krene u boljem svetlu. Šta mogu ja da uradim, da napustim srpsku košarku? Verujem da bi se mnogi obradovali. Neki bi bili zaista srećni“, rekao je Obradović po završetku majstorice ABA lige.

Najtrofejniji evropski trener jasno je stavio do znanja svima da neće odustati i da će predvoditi ekipu i sledeće sezone i to verovatno u Evroligi. Postavlja se pitanje samo sa kojim timom.

Četvorici prvotimaca ističe ugovor na kraju ovog meseca, a među njima su Dalas Mur, Nemanja Dangubić, Rade Zagorac i Matijas Lesor.

Mur je od dolaska imao velike amplitude kada je u pitanju minutaža, ali je pokazao odvažnost u nekim ključnim momentima utakmica, kada je pogađao bitne trojke. Za njega se sada interesuju klubovi iz Kine i sva je prilika da će ovog leta promeniti sredinu, a Partizan potražiti novu uzdanicu na poziciji plejmejkera ili šutera.

Onaj koji je takođe na izlaznim vratima kluba je Dangubić, koji je u završnici sezone bio potpuno van stroja. Nije se snašao i uklopio u Obradovićeve zamisli, a njegov prosek od 3,1 poena po meču u regionalnoj ligi je zaista minimalan.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sličnu sudbinu kao Dangubić mogao bi da ima i Rodions Kuruc, koji je odigrao ispod svih očekivanja. Poslednji put je na parketu bio još u martu, a tokom trajanja finalne serije sa Zvezdom otišao je za Letoniju gde individualno trenira i sanira povredu koja ga muči. Svima je jasno da bi bilo pravo čudo videti Kuruca i sledeće sezone u dresu crno-belih, iako mu ugovor ističe tek sledećeg leta.

Letonac je bio najavljivan kao NBA pojačanje, ali njegov doprinos ni u napadu ni u odbrani nije bio zadovoljavajuć.

Što se Zagorca tiče, on je bio kapiten, ali na terenu nije bio ni blizu lidera – svega pet poena i 3,2 skoka po meču. Njegova sudbina je u rukama Obradovića, koji treba da odluči koga želi da vidi u rosteru za narednu sezonu u kojoj se očekuje da se ne ponove greške iz prethodne.

Velike šanse da ostane u klubu ima Matijas Lesor, koji je na kraju sezone „procvetao“ i pokazao da može biti uzdanica u reketu. Svakako da će tu zavisiti mnogo od situacije na tržištu i opcija koje Partizan ima. Iako je imao oscilacija tokom sezone, Lesor je u finalnoj seriji protiv Zvezde pokazao da je počeo da se uklapa u koncepciju crno-belih.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Francuz je bez sumnje kalibar za Evroligu, ali je potrebno da Partizan pronađe i pravog plejmejkera kojeg bi upario sa njim.

Ugovore do kraja sledeće sezone imaju Ledej, Aleksa Avramović i Kevin Panter, koji bi trebalo da čine osnovu „Žocove mašinerije“. Sva trojica su nosila tim tokom cele sezone uz manje oscilacije, pa se očekuje da budu predvodnici i sledeće godine.

Bilo je reč o Panterovom odlasku u Ameriku, ali je on to odmah demantovao, a ukoliko Partizan stvarno i zaigra u Evroligi, Kevinov ostanak se čini kao neminovan.

Obradović ima ugovor sa klubom do 2024. godine, baš kao i Gregor Glas, Uroš Trifunović, Balša Koprivica, Jam Madar i Alen Smailagić, dok je Tristan Vukčević potpisao višegodišnji ugovor kada je dolazio.

Svi navedeni spadaju u grupu mladih i još uvek „zelenih“ igrača, kojima je potrebna još bar jedna sezona na vrhunskom nivou kako bi se profilisali i razvili, a ako neko zna da radi sa takvim to je Željko.

Koprivica i Smailagić, Foto: Starsport

Znajući njegove ideje veorvatno će se odlučiti da zadrži mlade talente, koji bi mogli da dobiju nešto veću ulogu naredne godine. Koprivica je imao nekoliko odličnih partija, ali u završnici sezone nije imao previše prostora.

Smailagić je obećavao na početku sezone, imao je i partije sa 30+ poena, jedno vreme je bio povređen, a u završnici sezone je imao dosta propusta u odbrani, koje nije nadoknadio dobrim učinkom u napadu.

Madar je s vremena na vreme pokazivao zašto je bio na meti Boston Seltiksa, ali ono najbolje se od njega tek očekuje.

Glas je dobijao šansu na kašičicu, ali je pokazao da se od njega može očekivati da pogodi šuteve sa distance. Ništa veću minutažu nije imao ni Vukčević, kome je želja da ode u NBA ligu, kada za to dođe vreme. Onaj koji je pod znakom pitanja je Trifunović, koji nikako ne uspeva da „skoči“ na stepenik, odnosno nivo iznad i raskošni talenat maksimalno iskoristi.

Željko Obradović i Tristan Vukčević; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kada se sve sabere i oduzme biće zanimljivo videti sa kakvim timom će Partizan ući u narednu sezonu, a od potencijalnih pojačanja se još uvek nijedno ime nije izdvojilo.

Primarna pozicija na kojoj se očekuje promene je krilna, gde bi mesto moglo biti upražnjeno odlascima Kuruca i Dangubića. Umesto Mura mogao bi da stigne neki „pravi“ plejmejker, dok bi se pojačanje moglo očekivati i na poziciji centra.

PARTIZAN – UGOVORI IGRAČA I TRENERA

Željko OBRADOVIĆ (jun 2024)

Gregor GLAS (jun 2024)

Uroš TRIFUNOVIĆ (jun 2024)

Balša KOPRIVICA (jun 2024)

Jam MADAR (jun 2024)

Alen SMAILAGIĆ (jun 2024)

Tristan VUKČEVIĆ – višegodišnji ugovor

Rodions KURUC (jun 2023)

Zek LEDEJ (jun 2023)

Aleksa AVRAMOVIĆ (jun 2023)

Kevin PANTER (jun 2023)

Dalas MUR (jun 2022)

Matijas LESOR (jun 2022)

Rade ZAGORAC (jun 2022)

Nemanja DANGUBIĆ (jun 2022)

BONUS VIDEO Ovacije navijača Partizana za Željka Obradovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare