Broni i Lebron Džejms Foto: Sports Illustrated / Newscom / Profimedia

Odlukom Los Anđeles Lejkersa da izaberu Bronija Džejmsa kao 55. pika na draftu označila je početak novog poglavlja u istoriji NBA lige.

Broni, koji će u oktobru napuniti 20 godina. će tako dobiti šansu da zaigra sa svojim ocem i jednim od najboljih košarkaša sveta, Lebronom, po čemu će njih dvojica postati prva kombinacija otac-sin koja je zaigrala u ovoj ligi.

PROČITAJTE JOŠ...

No, oni nisu prvi otac i sin u istoriji sporta koji su se našli u istom sastavu.

Štaviše, bilo je dosta takvih situacija, a u ovom tekstu ćemo izdvojiti neke od njih.

Kada je u pitanju teritorija SAD i tamošnji sport, prvi takav slučaj dogodio se 1921. godine, kada su Ted Neser i njegov sin Čarls igrali zajedno u redovima Kolumbus Penhendlsa, NFL tima iz Ohaja koji se takmičio od 1901. do 1926. godine.

Njih dvojica su zajedno odigrali tri meča.

Kada je u pitanju hokej na ledu, čuveni Gordi Hau je u nekoliko ekipa igrao sa svojim naslednicima, Markom i Martijem.

Oni su nastupali zajedno za ekipu Harford Vejlers u sezoni 1979/1980, i to u trenutku kada je Gordi imao 51 godinu. Da stvar bude još neverovatnija, na 80 utakmica postigao je 41 poen (kombinovani golovi i asistencije), dok je Mark bio još bolji – 80 poena na 74 utakmice.

Ken Grifi stariji i Ken Grifi junior postali su prvi otac-sin duo koji je zaigrao u MLB ligi, kada je 1990. godine otac Ken stigao među Sijetl Marinerse.

I ne samo da su odigrali 51 meč zajedno, već su 14. septembra postali jedini otac-sin duo koji je uspeo da postigne houm-ran u uzastopnim udarcima.

Takođe, zanimljivo je spomenuti i oca i sina, Tima Rejnsa starijeg i Juniora, koji su 2001. igrali zajedno u Baltimor Oriolsima.

U fudbalu smo imali nekoliko takvih situacija – Rivaldo je, primera radi, igrao zajedno sa svojim sinom, Rivaldinjom, u Brazilu, a interesantno je da su 2015. i jedan i drugi postigli gol u pobedi svog tima Mogi Mirim nad Makaeom od 3:1.

Ime Džordža Isthema Juniora dobro je poznato ljubiteljima fudbala, najviše u Engleskoj, pošto je sa ovom reprezentacijom osvojio titulu prvaka sveta 1966. godine, a malo je poznato da je 12 godina ranije, kao mladić od 18 godina zaigrao sa svojim ocem Džordžem Isthemom starijim u finalu Zlatnog kupa Severne Irske, gde je otac postigao gol za pobedu ekipe Ards.

Ruski dvojac istog imena – Aleksej Eremenko – dve sezone je delio svlačionicu u Finskoj gde su osvojili dve vezane titule sa Helsinkijem, dok je Aleksej stariji igrao i sa drugim sinom, Romanom, u ekipi Jaro.

A tu je i čuveni Henrik Larson, koji je igrao sa 15-godišnjim sinom Džordanom u Hogabordsu, švedskom četvrtoligašu.

Istorija je ispisana, sad nas očekuje prvi nastup i novi korak Džejmsa ka večnosti.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar