Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Olimpijakosa 94:79 u meču 28. kola Evrolige u "Dvorani mira i prijateljstva" u Atini.

PROČITAJTE JOŠ

Olimpijakos je tokom meča uglavnom vodio i kontrolisao rezultat, Zvezda je imala svojih dobrih perioda, kako u odbrani, tako i u napadu, ali nije uspevala da zadrži taj nivo tokom celog meča.

Falilo joj je i sreće u finišu treće četvrtine kada je Ognjen Dobrić promašio bitan zicer posle ukradene lopte, a onda i slobodno bacanje.

Rezultat je u tim trenucima bio u egalu i posle toga je odbrana Beograđana popustila, što se uz izostanak Hola pokazalo dovoljnim da se Olimpijakos odlepi i reši meč početkom četvrte deonice.

Najefikasniji je kod pobednika bio Šakil Mekisik sa 20 poena, Saša Vezenkov je dodao 17, a Kostas Slukas 14 uz sedam asistencija. Zvezdi nije pomogao ni odlični Marko Simonović koji je postigao 19 poena. Džordan Lojd je ubacio 11, a Ognjen Dobrić deset.

Ne treba zanemariti ni učinak Lengstona Hola, koji je bio glavni razlog zašto je Zvezda u jednom trenutku uspela da nadoknadi dvocifrenu prednost rivala i uopšte dođe u šansu da pobedi sve do loše završnice treće četvrtine.

Hol je na terenu proveo 16 minuta, imao je četiri poena, ali sedam asistencija i dve ukradene lopte u trenucima kada je odbrana Beograđana delovala, u najmanju ruku neubedljivo.

Foto: Djordje Kostic / STARSPORT

Zvezda tokom prvog poluvremena nije igrala dobru odbranu u prvoj četvrtini, ali jeste počela da zaustavlja rivale u drugoj.

Razlog za to su četiri ofanzivna skoka Olimpijakosa koji je tokom prvih deset minuta svaki put iz dodatnih pokušaja kažnjavao crveno-bele iz Beograda.

Iako je na terenu bio Lendri Noko, nije mogao da kontroliše Vezenkova, Slukasa i Oktavijusa Elisa. Samo je Elis dvaput u kratkom roku hvatao lopte pod košem Zvezde.

Dejan Radonjić se zbog tih skokova i poena u jednom trenutku uhvatio za glavu, a Olimpijakos je pre isteka deset minuta imao dvocifrenu prednost.

Ne treba u tom periodu zanemariti ni šut. Nabrijan je od starta bio Šakil Mekisik koji je ubacio dve, a Saša Vezenkov je ubacio još jednu trojku.

Olimpijakos je tako tokom prvog perioda imao prednost od 11 poena i sa 30:19 je ušao u drugu deonicu.

Foto: Djordje Kostic / STARSPORT)

U njoj se raspucao Marko Simonović, a srpski tim je malo zategao odbranu. Bolje se trčalo oko blokova, sa više energije se čuvao obruč i tome je doprinelo uvođenje Ognjena Kuzmića.

Na spoljnim pozicijama se našao Ognjen Dobrić, a uz domišljatost Dejana Davidovca, Zvezda je malo-pomalo topila prednost Grka.

Kada je Simonović pred završnicu poluvremena vezao dve trojke, crveno-beli su prišli na -4, da bi na poluvreme otišli sa dostižnih pet poena zaostatka – 53:48.

Treća četvrtina pripala je jednom čoveku – Lengstonu Holu. On je, počev od odbrane, diktirao ritam igre. Najpre je Zvezda zahvaljujući njemu ukrala tri lopte Slukasu i Mekisiku, a onda je Hol asistirao saigračima.

U dva navrata mu se na dodavanjima u lakim kontrama zahvaljivao Džordan Lojd, da bi posle trojke Branka Lazića Zvezda povela serijom 7:0 sa 59:58, sredinom treće četvrtine.

Igralo se u egalu do kraja tog perioda, iako je Zvezda malo popustila u odbrani, a Mekisik je ubacio još jedan šut za tri poena.

Simonović je na isti način poentirao pod faulom, a kad se borba premestila u reket, tamo su poene razmenjivali Kuzmić i Kufos do 66:66.

Tada je Zvezda ukrala loptu, do kraja četvrtine je ostalo oko dva minuta, ali je onda Dobrić promašio čist zicer.

Ubrzo je bio pod faulom, pogodio je jedan od dva penala, Vezenkov je ubacio trojku i naterao Radonjića da traži tajm-aut jer je Olimpijakos opet odmakao na 73:67.

Hol, koga nije bilo neko vreme u igri, vratio se na parket. Voldenu je prethodno sviran čudan faul kada je dobio laktom u glavu od igrača atinskog tima, a njemu je suđen prekršaj.

Posle Dobrićevog promašaja momentum se jasno promenio, Olimpijakos je u poslednjem minutu poentirao preko Livija Žan-Šarla još jednom i pravo niotkuda otišao na osam razlike – 75:67.

Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Četvrta četvrtina počela je novom dobrom odbranom gostiju, ali i trojkom Larenzakisa za 78:67.

Već tada je bilo jasno da će Zvezda teško do preokreta, ali je Simonović trojkom za minus sedam u 35. minutu sačuvao nadu.

Dobrić je promašio još jedno polaganje u ovoj deonici i čini se da nije zaboravio zicer iz završnice trećeg perioda, a Grci su kontrolisali tok meča.

U završnici je Olimpijakos stavio tačku na „i“ košem Mekisika uz faul za 87:79 na tri minuta pre kraja susreta. Time su Pirejci ostvarili i 12. pobedu u Evroligi, što ih uz 16 poraza smešta na 13. poziciju.

Zvezda je sa skorom od sedam pobeda i 21 poraza na pretposlednjem, 17. mestu elitnog košarkaškog takmičenja.

Olimpijakos – Crvena zvezda 94:79 (30:19, 23:29, 22:19, 19:12)

Dvorana: Mir i prijateljstvo. Gledalaca: Bez prisustva publike. Sudije: Danijel Jerezuelo, Jakub Zamojski, Sinan Isguder.

Olimpijakos: Nikolaidis, Harison, Čaralampopulos, Larencakis, Spanulis, Slukas, Martin, Vezenkov, Printezis, Papanikolau, Žan-Šarls, Dženkins, Koloveros, Kufos, Elis, Kristidis, Mekisik.

Crvena zvezda: Volden, Lojd, Uskoković, Šaranović, Vujičić, Davidovac, Lazić, Rit, Radanov, Dobrić, Simonović, Jagodić-Kuridža, Simanić, Kuzmić, Noko, Kolom.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Pobeda Olimpijakosa 94:79

Na kraju još i ubedljiv trijumf Pirejaca, meč je završio poenima Slukas na desetak sekundi pre kraja.

38′ Koš Mekisika, preokret Zvezde sve dalje

Crveno-belima treba čudo jer je Mekisik prošao po desnoj strani i ubacio loptu u obruč uz prekršaj Lojda – 87:79.

36′ Simonović opet sa distance!

Nažalost po Zvezdu, nije dao trojku, već dugu dvojku jer je zgazio liniju – 84:77 za domaće.

35′ Trojka Simonovića!

Drži krilo Zvezde svoj tim u igri. Posle jednog promašaja iz teške pozicije, Marko je ubacio otvoren šut posle povratne Noka. Vezenkov je počeo da „zida“, a tada je Livio Žan-Šarl već prekardašio tri sekunde u reketu – 82:75 za Olimpijakos.

33′ Opet nedovoljno dobar zicer Dobrića

Možda mu je još u glavi promašaj iz završnice treće četvrtine…

32′ Dobrić pogađa uz faul

Larenzakis neprecizan u šutu za tri – 80:72 za Grke. Drži se Zvezda nekako u igri.

31′ Trojka Larenzakisa, Olimpijakos na +11

U najgorem trenutku po Beograđane pogađa Larenzakis šut za 78:67. Hol je fauliran u napadu Zvezde – 78:69.

Treća četvrtina:

30′ Trojka Vezenkova, Olimpijakos ima +8

Dženkins dobija faul u prodoru, Vezenkov ubacuje trojku za 72:67. Volden i Lojd ne mogu da odmene Hola, Elis je udario Korija laktom, ali je nekako dobio faul – 73:67 za Olimpijakos. Spanulis je u poslednjem napadu četvrtine proigrao Žan-Šarl Livija za 75:67.

28′ Šta promaši Dobriću?!

Zicer je posle ukradene lopte promašio Ognjen Dobrić. Položio je loptu u obruč, ali se ona išunjala iz njega. Već su bili upisani ti poeni… Na suprotnoj strani je Vezenkov ubacio poene sa slobodnih bacanja, zatim je fauliran i Dobrić – 68:67 za Olimpijakos.

27′ Simonović pogađa pod (nedosuđenim) faulom

Trojka Simonovića, brzo je uzvratio Kufos pod košem, da bi se i Kuzmić revanširao kolegi sa centarske pozicije – 66:65 za Zvezdu.

26′ Alej-up Hola i Noka!

Egal na semaforu, razigrao se Lengston Hol koji je upisao već šestu asistenciju, ali diktira sve od strašne odbrane – 61:61.

25′ Trojka Lazića za vođstvo Zvezde!

Nakratko je povela Zvezda trojkom sa velike distance 59:58 za Zvezdu. Serija Zvezde je do trojke Mekisika bila čak 7:0. Mekisik je prekinuo seriju trojkom – 61:59 za Grke.

24′ Bitan skok Lazića i krađa Hola

U napadu je kapiten Zvezde uhvatio promašaj saigrača i sa linije penala smanjio zaostatak. Mekisik je zaustavljen pre šuta, izgubio je loptu, a Lojd posle ukradene lopte Hola opet profitira u kontri – 58:56 za Olimpijakos.

23′ Mekisik ne namerava da promaši trojku

Ubacuje treću iz isto toliko pokušaja a Olimpijakos opet beži Zvezdi – 58:52.

Foto: Djordje Kostic / STARSPORT

22′ Hol sjajan!

Nova dobra odbrana na Slukasu i opet izgubljena lopta, Lojd u kontri pogađa. Precizan i Kufos, Zvezda je prišla bila na samo poen zaostatka ali je sada 55:52.

21′ Simonović gubi loptu, Hol se upisao

Simon je probao da asistira i izgubio je loptu, ali je Slukasu nju ukrao Hol koji je pokrenuo kontru. U kontri je bio Lazić, zaustavio se i vratio pas za Hola koji pogađa za dva – 53:50.

Druga četvrtina:

20′ Bravo za kontru

Marko Simonović 10. na večnoj listi Crvene zvezde po broju odigranih utakmica
Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Lojd je istrčao nakon promašenog šuta Grka, dodaje Davidovcu, a ovaj zakucava. Kuzmić je potom sačuvao Slukasa na šutu, pa je poluvreme završeno sa 53:48 za Olimpijakos.

19′ Simonoviiiić!

Lojd je lepo prošao kroz sredinu izbacio pas za Simonovića, a Marko pogodio spolja. Zatim je Davidovac uradio isto što i Lojd, a Simon je ubacio novu trojku za 50:46. Jednu je trojku potom vratio Dženkins – 53:46.

18′ Serija Slukasa, opet „beži“ Olimpijakos

Teško mogu da ga zaustave igrači Zvezde. Dvaput je pogodio za dva, prvo u ranoj fazi napada, a onda još jednom posle neorganizovane akcije Beograđana – 48:40.

17′ Herison iz vrlo teške pozicije

Pogađa Aron Herison iako je odbrana Zvezde bila dobra. Nekako je uspeo da digne loptu preko Kuzmića i uz odbitak od obruča ubaci je unutra. Lojd je fauliran na drugoj strani – 44:40 za atinske crveno-bele.

Foto: Đorđe Kostić/Starsport

16′ Proradio je i Kuzmić

Potvrdio je da je najsnažniji Zvezdin centar u ovom trenutku. Prvo skok, a onda i kontra i zakucavanje – 40:35. Printezis je sprečen pod košem da ubaci lake poene, a Volden je dobio faul na šutu za tri – 42:38 vodi Olimpijakos.

15′ Opet skokovi u napadu Olimpijakosa…

Prvo Printezis posle loše trojke, a onda i Livio posle promašenog polaganja Slukasa. Poništeno je tim poenima Livija odličan prodor Dobrića – 38:33 za Grke.

14′ Trojka Dobrića, smanjena razlika Zvezde

Livio Žan-Šarl je ubacio koš posle dodavanja Spanulisa, ali je na drugoj strani trojku ubacio Dobrić posle sjajnog poteza i „kikauta“ Marka Jagodić-Kuridže – 36:30 vode Atinjani.

Foto: Djordje Kostic/Starsport

13′ Konačno Noko!

Spanulis je promašio trojku, Dobrić je prošao do ispod koša gde je bio zatvoren i pronašao je Noka, a ovaj je pogodio uz faul – 34:27 za Olimpijakos.

12′ Strašno kucanje Dobrića!

Promašio je trojku Dobrić, ali je u sledećem napadu prošao uz čeonu liniju i veoma atraktivno zakucao. U međuvremenu je i Jagodić-Kuridža iz odbojke i ofanzivnog skoka poentirao baš posle Dobrićevog promašaja – 34:25.

11′ Simonović „izradio“ Spanulisa

Bar nakratko pošto je iznudio kontakt za faul na šutu za tri poena. Marko je ubacio dva od tri bacanja, brzo je to anulirao Jorgos Printezis „zidanjem“ pod košem – 32:21 za Olimpijakos.

Prva četvrtina:

Foto:BETAPHOTO/KK CRVENA ZVEZDA mts

10′ Odoše Pirejci na dvocifrenu razliku…

Spanulis je prošao pored Dobrića, bio je brži u prvom koraku i izdržao je kontakt za poene blizu obruča – 30:19 za Olimpijakos posle deset minuta.

9′ Jagodić-Kuridža uz faul, ali raste prednost Grka

Lepo se snašao krilni centar Zvezde pod košem grčkog tima i dobio i faul, Međutim, u ovim trenucima ništa ne ide Beograđanima u odbrani, pa Vasilis Spanulis koristi i kontru za 28:19.

8′ Četvrti skok u napadu Olimpijakosa i svaki put kazna

Vezenkov neprecizan, Slukas hvata loptu i daje dugu dvojku. U međuvremenu je Kori Volden dao flouter, a Davidovac horog pod košem. Oli je i četvrti skok u napadu uhvatio i realizovao ga – 24:16.

7′ Druga trojka Zvezde!

Pogađa Simonović trojku, ali Elis još jednom hvata ofanzivni skok, a Slukas ispravlja promašaj svog saigrača naskokom za dva. Mekisik je u kontri posle promašaja Lojda doneo najvećih +8 do sada: 20:12 za Olimpijakos.

6′ Mora bolje ta odbrana

Oktavijus Elis je uhvatio skok u napadu posle promašaja Kostasa Slukasa, Lendri Noko ga je faulirao i Elis je ubacio jedno od dva slobodna bacanja – 16:9.

5′ Trojka Lazića!

Vraća kapiten Zvezde jednu pogođenu trojku Olija, ali treba odati priznanje i Lojdu koji je iz prodora poslao loptu u ćošak za kapitena. Vezenkov je sa četiri metra u međuvremenu bio neumoljiv – 15:9 za Grke.

4′ Kufos na iskustvo, Mekisik cepa mrežicu

Promašaj Lojda kaznio je Kufos, Uskoković je izgubio loptu, Šakil Mekisik je dao dve trojke, a Olimpijakos vodi 13:6 posle tri pogođene trojke iz tri šuta.

3′ Lep flouter Lojda, vođstvo Zvezde

Precizan je bio bek Zvezde uz malo sreće i pomoć obruča. Kostas Kufos je odmah zatim odgovorio horogom i vratio je prednost Olimpijakosu – 5:4. Zvezda je imala 4:3 pre toga.

2′ Hrabri Uskoković

Promašio je dvaput od starta meča, krenuo je na obruč i možda bio fauliran od Dženkinsa, ali to sudije nisu sankcionisale. U nastavku akcije je ofanzivni skok uhvatio Kuzmić i poentirao – 3:2 za Olimpijakos.

1′ Vezenkov pogađa prve poene

Posle nekoliko loših napada na obe strane, Vezenkov ostaje sam na trojci i ubacuje poene za 3:0.

Evroliga, 28. kolo:

Četvrtak

Zenit – Real Madrid 71:75

Efes – CSKA 100:70

Makabi – Valensija 84:72

Bajern – Panatinaikos 76:71

Petak:

18.00 Himki – Alba

19.00 Žalgiris – Milano

20.00 Olimpijakos – Crvena zvezda

20.45 Asvel – Fenerbahče

21.00 Barselona – Baskonija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare