Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Veliko finale NBA lige između košarkaša Finiksa i Milvokija počinje u noći između utorka i srede u Arizoni.

PROČITAJTE JOŠ

To će biti prvi put od 1998. godine da će se veliko finale igrati bez Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kobija Brajanta, Tima Dankana ili Dvejna Vejda.

Oba kluba igraće treći put u finalu. Milvoki nije igrao u finalu lige od 1974. godine, a Finiks od 1993.

Milvoki igra za drugu šampionsku titulu, nakon što je bio najbolji 1971. godine, a Finiks, koji u poslednjih 10 sezona nije igrao u plej-ofu, za prvu.

Najveća zvezda Finiksa je 36-godišnji Kris Pol, koji je izborio svoje prvo NBA finale u 16. sezoni, što je rekord lige. On je odigrao 123 utakmice u plej-ofu, a da nije igrao u finalu i po toj statistici ispred njega su samo Pol Milsap sa 129 utakmica i Al Horford sa 124.

Osvajanjem titule mogao bi da uđe u mali klub igrača koji su prvi put postali šampioni NBA lige u 16. sezoni ili kasnije – Džuvon Hauard i Kevin Vilis su u svojim 18. sezonama bili šampioni, Džejson Kid je prvi šampionski prsten osvojio u 17. sezoni, a Dvajt Hauard i Geri Pejton u svojim 16. sezonama.

Uz njega ove sezone dobro su igrali Devin Buker, Deandre Ejton, Džej Krauder, Dario Šarić.

U ekipi Milvokija najveća zavezda je Janis Adetokunbo, koji ima problema sa povredom lista i neizvestan je njegov nastup u prvoj utakmici, koja se igra u Finiksu, u 3 sata ujutro po srednjeevropskom vremenu.

Grečki centar je u obe ovosezonske utakmice protiv Finiksa u proseku postizao 40 poena, uz šut od 60 odsto. Nijedan igrač nije šutirao toliko precizno protiv Finiksa u regularnom delu lige još od sezone 1992/1993, kada je Majkl Džordan imao prosek od 42 poena, uz šut 60,3 odsto.

Oba ovosezonska meča protiv Milvokija dobio je Finiks jednim poenom razlike, u februaru sa 125:124 i u aprilu posle dva produžetka, kada je bilo 128:127.

Najzaslužniji za dobre ovosezonske rezultate u ekipi Baksa bili su Kris Midlton, Džru Holidej, Bruk Lopez, Bobi Portis.

Finiks u finale ulazi kao drugi nosilac u Zapadnoj konferenciji, a Milvoki kao treći na Istoku.

U ovogodišnjem plej-ofu najbolje odbrane imali su Baksi i Sansi.

Finalna serija igra se na četiri pobede.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar