Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sve se pomera u NBA ligi i to je bilo objavljeno pre desetak dana, ali su nove informacije potpuno šokantne za ostatak košarkaškog sveta.

Start nove NBA sezone je bio planiran za 1. decembar, ali je izvesno da se to neće dogoditi u tom terminu.

PROČITAJTE JOŠ

Mediji su izveštavali o tome da je ideja da sezona startuje oko katoličkog Božića, međutim…

„Po mom mišljenju, nova sezona neće početi pre početka 2021. Što više saznajemo, sve više verujem da je bolje da počnemo u januaru. Cilj nam je da sledeća sezona bude normalna, sa 82 utakmice i plej-ofom, u halama sa publikom. Iako je idealno početi za Božić, mislim da je malo verovatno. Početak januara je najbolji kompromis jer je cilj da se igra pred navijačima“, rekao je komesar NBA lige Adam Silver.

Takav scenario bi značio da će se sezona dobrano odužiti i da će zbog toga biti ugrožen nastup vrhunskih igrača na Olimpijskim igrama u Tokiju.

To je košarkaškom svetu Silver i sam stavio do znanja.

„Moguć je scenario u kom bi 15 najboljih NBA igrača propustilo OI, ali bi mogli da igraju drugi sjajni Amerikanci. Očigledno je da ima mnogo NBA momaka iz drugih zemalja koji bi da učestvuju na Olimpijskim igrama. To je nešto što ćemo morati da rešimo”, rekao je Silver za CNN.

Ukoliko bude 82 utakmice, regularni deo sezone bi bio završen u junu ili julu, kada je planirano održavanje olimpijskih kvalifikacija. Mnoge reprezentacije koje imaju NBA igrače, poput Kanade, Srbije, Grčke, Slovenije, Litvanije, Hrvatske i Turske, učestvovaće na tim turnirima.

To znači da će biti nemoguće da se igrači kao što su Janis Adetokumbo, Luka Dončić, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Domantas Sabonis pridruže nacionalnim timovima u kvalifikacijama.

Ako njihovi NBA timovi doguraju daleko u plej-ofu, najverovatnije neće moći da budu ni u u Tokiju.

„To su izuzetno jedinstvene i neobične okolnosti, kako za MOK, tako i za nas. Moraćemo nekako da pronađemo način da spojimo i povežemo ta dva konkurentska razmatranja“, dodao je Silver.

Imajući u vidu da srpski košarkaši nastupaju u timovima koji pretenduju na dugu sezonu i učešće u plej-ofu, gotovo je izvesno da će selektor Igor Kokoškov imati težak posao u sastavljanju tima, kako za kvalifikacije, tako i za same Olimpijske igre, ukoliko se srpski sastav plasira.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare