Amerikanka Ivon Anderson nova je košarkašica reprezentacije Srbije
Bruks, Jovanović, Anderson i Maljković; Foto: KSS

Ženska košarkaška reprezentacija Srbija počela je pripreme za kvalifkacione mečeve za plasman na Evropsko prvenstvo sledeće godine u junu. U ekipi je i Amerikanka Ivon Anderson.

Posle devet meseci košarkašice Srbije očekuju zvanični mečevi, pošto će u „balonu“ u Istanbulu, u četvrtak od 16 sati odigrati utakmicu protiv Litvanije, a dva dana kasnije u istom terminu očekuje ih duel protiv domaćina Turske.

Selektorka Marina Maljković za ovu akciju okupila je 14 igračica, koje treniraju u Hali sportova „Ranko Žeravica“.

PROČITAJTE JOŠ

Na spisku su: Jelena Bruks (kapiten), Sonja Vasić, Katarina Zec, Nevena Jovanović, Sara Krnjić, Nikolina Milić, Jovana Nogić, Aleksandra Stanaćev, Dragana Stanković, Teodora Turudić, Aleksandra Crvendakić, Saša Čađo, Maja Škorić i Ivon Anderson.

„Znali smo da je ovaj kvalifikacioni prozor najteži, jer imamo dve utakmice na strani. Čeka nas težak posao, jer ukoliko želimo da odemo na Evropsko prvenstvo, moramo da pobedimo i Litvaniju i Tursku, a videli ste pre godinu dana kakav je protivnik Turska i kako smo ih jedva dobile u Beogradu. Nema nikakvih izgovora, već ćemo pokušati da uradimo najbolje u datom trenutku i da obavimo posao koji je ispred nas“, rekla je Maljković za sajt Košarkaškog saveza Srbije.

Novo ime je Ivon Anderson, koja se sa sistemom rada selektorke Srbije upoznala pre nekoliko sezona u Galatasaraju, na čijoj klupi je sedela Marina Maljković.

„Mi smo u prethodne dve godine pratili svaku košarkašicu na planeti koja ima srpski pasoš i one najinteresantnije smo testirali i proveravali. U ovom trenutku dogodila se potpuno ista situacija kao i kada sam 2015. godine pred Evropsko prvenstvo u Budimpešti osetila potrebu da dovedem Danijel Pejdž. Smatram da je pred dva velika takmičenja u 2021. godini našem timu potrebno nešto novo. Ivon je sličan karakter kao i Danijel, kako u košarkaškom, tako i u ljudskom smislu. Igra na poziciji plejmejkera, dolazi iz košarkaške porodice i ima onu crtu koja je potrebna da bude deo ove grupe devojaka“, istakla je Maljković.

Sve ekipe će biti u neobičnoj situaciji, jer će se širom Evrope ovaj kvalifikacioni prozor igrati u zatvorenim „balonima”. Selektori će imati dodatne probleme, s obzirom na to da su se tek pojedine lige igrale redovno, a dosta igračica nema dovoljan broj utakmica “u nogama”.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Svesne smo teškog gostovanja… Drago mi je što smo ponovo na okupu i što možemo da se pripremimo za ono što nas čeka u Istanbulu. Poznajemo oba rivala i uz dobar pristup i našu prepoznatljivu igru, nadamo se pozitivnom ishodu“, istakla je kapitenka Jelena Bruks.

Srpske reprezentativke posle tri treninga u Beogradu u utorak putuju u Istanbul.

„Okupile smo se u malo čudnim uslovima i trenutnoj situaciji, ali moramo da se što pre naviknemo na to i da se fokusiramo na naš zadatak, a to je igra. Čekaju nas dve teške utakmice. Spremićemo se što bolje, kako bi na terenu Marinine zamisli pretočile u pozitivan rezultat“, rekla je Nevena Jovanović.

Srbija vodi u grupi E posle trijumfa pre godinu dana protiv Turske u Beogradu (59:56) i Albanije u Draču (139:34).

Do kraja kvalifikacija, početkom februara Srbija treba da dočeka Albaniju i Litvaniju, a plasman na Evropsko prvenstvo ostvariće pobednici grupa, kao i pet najboljih drugoplasiranih timova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare