Nikola Topić u dresu reprezentacije
Foto: KSS

Više ne mora da se priča da će biti igrač, on je to već postao, sad je samo pitanje do kojih visina će stići

Nikola Topić briljirao je i u trećoj utakmici za Megu ove sezone i već pokazuje da priče o njegovom meteorskom uspehu i velikoj karijeri nisu bez osnova, baš naprotiv.

Mladi srpski plejmejker, kome je tek 18 godina (da dobro ste pročitali), sezonu u ABA ligi sjajno je otvorio protiv Cedevita Olimpije kojoj je ubacio 25 poena uz pet skokova i četiri asistencije, zatim je briljirao protiv Borca iz Čačka sa 28 poena uz osam asistencija i tri skoka, dok je neverovatnu seriju nastavio protiv FMP-a sa 21 poenom i 10 asistencija.

PROČITAJTE JOŠ:

Posebno je privukla pažnja poslednja četvrtina protiv „pantera“, u koju je Mega ušla sa +1 (55:54), a onda je Topić stupio na scenu i rešio meč. Do kraja utakmice učestvovao je u 22 od 28 poena svog tima, od kojih je 17 direktno došlo preko njega, dok je imao i po asistenciju za dvojku i trojku.

Mega je na kraju slavila sa 83:73, dok je u prethodna dva kola gubila u neizvesnim završnicama, praktično poslednjim napadima, pa je vrlo lako umesto 1-2 mogla da ima 3-0 u ABA ligi, što jasno govori da je borba za plej-of, možda čak i neku visoku poziciju sasvim realna ove sezone.

I na ABA Superkupu, koji je bio uvertira u novu sezonu, Topić je igrao briljantno, jer je tada Zadru i Cedeviti ubacio ukupno 48 poena, dok je jedinu slabu partiju do sada u dresu Mege imao protiv Partizana – šest poena, devet skokova i pet asistencija.

Topić ima sjajnu promenu ritma, veoma je brz, što mu omogućava da u tranziciji bude veoma uspešan. Iz prodora uvek preti, odličan je pik-en-rol igrač i asistent, a deluje da igra i te kako zrelo bez obzira na tinejdžerske godine i manjak iskustva na najvećoj sceni.

Šut sa distance možda nije još uvek „doteran“, ali Topić se ne libi da potegne trojku, čak i u nekim bitnim trenucima, pa deluje da će u budućnosti pojačati i procente. Ne važi Topić ni za specijalistu u defanzivi, ali daleko od toga da je „rupa“, pa deluje da će i u budućnosti moći da se nosi sa različitim tipovima plejmejkera i bekova. U prilog tome ide i njegova visina (1,98 m), a treba očekivati da će i fizički mnogo napredovati, iako ni sada ne stoji loše, što se vidi po intenzitetu kojim igra u ABA ligi.

Setimo se da je letos Topić bio i MVP Evropskog prvenstva za košarkaše do 18 godina, te je vodio Srbiju do zlata, koje će se dugo pamtiti.

I tada se moglo videti da je Topić tripl-dabl potencijal, da ima „glavu“ za velika dela i da je prava i svetla budućnost srpske košarke.

Posle Evropskog prvenstva doneta je i odluka da ode na pozajmicu u Megu iz Crvene zvezde, što se već pokazuje kao odličan potez.

Foto: ABA liga / Cedevita Olimpija / Ales Fevzer

Mnogi su mišljenja da je za Topića bilo mesta i u Zvezdi, kako prošle, tako i ove sezone, bar s ulogom trećem plejmejkera, s povremenom minutažom i u Evroligi. Međutim, zaboravlja se da Zvezda tokom cele sezone putuje mnogo više od Mege, da „drndanja“ po aerodromima i dalekih gostovanja ima mnogo, te je samim tim manje vremena za kvalitetan trening i individualni napredak.

Mega je potpuno druga priča. Topić uglavnom sarađuje i trenira sa svojim vršnjacima, putuje samo u zemlje regiona i ima vremena da kvalitetno radi na sebi.

I nije samo to razlog zbog kojeg je Mega blagoslov za mlađeg Topa. U roze dresu Topić ima najveću minutažu i slobodu u igri, dok bi u Zvezdi mnogo manje bio na parketu, dok je veliko pitanje koliko bi i kada dobijao šansu u Evroligi.

Pored toga u Zvezdi je akcenat na rezultatima, pa je imperativ pobede prisutan, za razliku od Mege, gde se rezultati ne zapostavljaju, ali u prvom planu su mladi igrači, njihov razvoj i sticanje iskustva.

PROČITAJTE JOŠ:

Nesumnjivo je da Topić već sada ima kvalitet da igra u Zvezdi, makar ABA ligu, možda čak i na evropskoj sceni, ali ne bi imao ni blizu bitnu ulogu kao što je to slučaj u Megi, gde je glavni na terenu i lopta je uglavnom kod njega kada se utakmica lomi, iako on nije igrač koji po svaku cenu mora da završava akcije u tim trenucima.

U svakom slučaju, pred Topićem je svetla budućnost, nema sumnje da bi mnogi želeli već sledeće sezone da ga vide u dresu Zvezde, a ne bi bilo čudno da dogura i do NBA veoma brzo, pogotovo zato što je Mega poznata po slanju igrača u Ameriku.