FOTO: EPA-EFE/BUTCH DILL SHUTTERSTOCK OUT
FOTO: EPA-EFE/BUTCH DILL SHUTTERSTOCK OUT

Nikola Jokić ima sezonu iz snova, iako je početak bio trnovit zbog povreda dvojice najboljih saigrača u Denveru.

Mnogi su bili sumnjičavi zbog Jokićeve potencijalne odbrane MVP trona, ali sudeći po aktuelnim rezultatima i individualnom učinku, nema mu ravnog.

PROČITAJTE JOŠ

Nepisano je pravilo da je teže braniti titule nego ih osvajati, to je ipak uspelo Janisu Adetokumbu, Jokićevom prethodniku i MVP-ju 2019. i 2020. godine.

Somborac je pokupio vredno priznanje prošle godine, sada grabi ka drugom i to potvrđuje dominantna partija protiv Golden Stejta.

Voriorsi su drugi najbolji tim Zapada iza Finiksa, predvodi ih miljenik američke javnosti Stef Kari, pa je to bila idealna prilika da se vidi ko je MVP.

Denver je u završnici meča gubio sa osam poena razlike, i kada je bilo najvažnije, Jokić se poigravao sa čuvarima kao da se radi o meču u bloku sa ortacima.

Laganim lob pasovima je servirao zakucavanja Gordonu, na kraju je „navukao“ baš Karija i Monte Moris je ostao sam. Trojica čuvara za Jokića – otvoren pas za saigrača, video je Montea Morisa i nije pogrešio.

Usledila je trojka posle koje je Jokić trijumfalno otišao na Ol-star, baš sa Karijem i biće zajedno u Lebronovom timu.

„Nikola Jokić večeras: 35 poena, 17 skokova, osam asistencija i ispomoć u šutu za pobedu, za 34 minuta. Bolje bi vam bilo da ovog čoveka čeka flaša rakije u privatnom avionu za Klivlend“, napisao je novinar Denver Sportsa Harison Vind, potvrdivši koliko se dobro zna odakle je Jokić.

Usput, Jokić će na Ol-staru proslaviti 27. rođendan, 19. februara,  s time da se meč između Lebronovog i Durentovog tima igra 21. februara u 2.00 po našem vremenu.

Napravio je idealnu uvertiru, još 11. februara je prestigao Džoela Embida kao vodeći prema rang listi NBA za MVP priznanje, sa tadašnjim prosekom od 25,8 poena uz 13,6 skokova i 7,9 asistencija po meču.

Somborac je obeležio početak kalendarske godine nestvarnom statistikom – u januaru je imao 425 poena, 212 skokova i 144 asistencije, prvi je NBA igrač koji je imao najmanje 400 poena, 200 skokova i 100 asistencija u jednom mesecu još od Karima Abdula Džabara, koji je od ovakvog učinka došao u martu davne 1976.

Čak 16 utakmica odigrao je Denver u januaru, imao je 11 pobeda i pet poraza, a u samoj završnici meseca nanizao je pet pobeda, poslednja je upisana protiv šampionskog tima Milvokija. Srpski centar je u januaru čak sedam puta zabeležio tripl-dabl i to mu je prvi slučaj u karijeri da ima ovakav učinak za mesec dana.

Denver Nuggets-Brooklyn Nets
Nikola Jokić, Denver Nuggets-Brooklyn Nets Foto:Jamie Schwaberow / Getty images / Profimedia

Kada je u pitanju cela karijera, Jokić je u januaru postao jedini igrač u NBA istoriji koji je došao do 5.000 skokova i 3.000 asistencija u svojih prvih 500 NBA utakmica! U januaru je čak imao i dva tripl-dabla za manje od 24 sata, prvo protiv Lejkersa u pobedi, zatim u porazu od Jute.

U februaru je samo nastavio u istom ritmu. To potvrđuje i partija protiv Voriorsa, na kraju je i Kari morao da prizna: „S razlogom je bio MVP prošle godine“.

Pokazao je Jokić i da su Durent i Džejms podbacili na draftu za Ol-star, izabran je tek kao sedmi pik.

Jokić će četvrti put igrati na Ol-star utakmici, ali prvi put kao zvanično najbolji igrač NBA lige.

Somborac je drugi put uzastopno starter Ol-stara, pridružio se Aleksu Inglišu i Karmelu Entoniju kao treći igrač Denvera koji je nastupio na četiri ili više Ol-star mečeva.

BONUS VIDEO Pokoškali se Hajns i Gudurić, umalo tuča na terenu posle utakmice Milano – Fenerbahče

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare