Foto: Tanjug/AP Photo/LM Otero

NBA as Denvera blistao je u januaru i još jednom ispisao istoriju najjače lige na svetu, uz priznanje Košarkaškog saveza Srbije.

Nikola Jokić na dobrom je putu da odbrani MVP titulu u NBA ligi, januar je apsolutno bio njegov mesec.

PROČITAJTE JOŠ

Somborac je obeležio početak kalendarske godine nestvarnom statistikom – u januaru je imao 425 poena, 212 skokova i 144 asistencije, prvi je NBA igrač koji je imao najmanje 400 poena, 200 skokova i 100 asistencija u jednom mesecu još od Karima Abdula Džabara, koji je od ovakvog učinka došao u martu davne 1976.

I daleko od toga da je to sve… Jokić predvodi Denver u poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama, blokadama, procentu šuta iz igre i „true shooting“ procentu, koji obuhvata naprednu statistiku (kombinacija slobodnih bacanja i šuta iz igre). Jednostavno, praktično sam nosi igru Nagetsa, što dodatno dobija na relevantnosti zbog činjenice da igra bez Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora, drugog i trećeg najboljeg igrača kluba.

Čak 16 utakmica odigrao je Denver u januaru, imao je 11 pobeda i pet poraza, a u samoj završnici meseca nanizao je pet pobeda, poslednja je upisana protiv šampionskog tima Milvokija. Srpski centar je u januaru čak sedam puta zabeležio tripl-dabl i to mu je prvi slučaj u karijeri da ima ovakav učinak za mesec dana.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

U trijumfu nad Milvokijem došao je do rekorda sezone sa 15 asistencija, prethodno je pobedio Bruklin uz još jedan zastrašujuć podatak. Postao je najbrži igrač u istoriji NBA koji je u jednoj sezoni došao do 1.000 poena, 500 skokova i 250 asistencija, za to mu je bilo potrebno svega 39 mečeva. Prethodni rekord držao je Oskar Robertson sa 41 utakmicom u sezoni 1961/1862.

Kada je u pitanju cela karijera, Jokić je u januaru postao jedini igrač u NBA istoriji koi je došao do 5.000 skokova i 3.000 asistencija u svojih prvih 500 NBA utakmica! U januaru je čak imao i dva tripl-dabla za manje od 24 sata, prvo protiv Lejkersa u pobedi, zatim u porazu od Jute.

U međuvremenu je dobio i veliku počast od Košarkaškog saveza Srbije, proglašen je za najboljeg košarkaša Srbije u 2021. godini, ozvaničeno je i da će biti starter na Ol-staru drugi put uzastopno. Biće četvrti put u karijeri igrač na utakmici svih zvezda, pridružio se Aleksu Inglišu i Karmelu Entoniju kao treći igrač Denvera koji je nastupio na četiri ili više Ol-star mečeva.

Jokić nije propustio nijednu utakmicu od 26. novembra 2021. godine, a u januaru je bio najzaslužniji za pobede protiv Hjustona, Sakramenta, Oklahome, Portlanda, Lejkersa, Klipersa, Detroita (dva puta), Bruklina, Nju Orleansa i Milvokija, Nagetse su pobedili Memfis, Juta (dvaput), Klipersi i Dalas.

Kao najveći triler izdvaja se pobeda nad Klipersima posle produžetka. Bilo je 130:128 za Denver, Jokić je upisao 49 poena, 14 skokova i 10 asistencija za ukupno 67. tripl-dabl u karijeri. Postao je tako postao tek drugi centar u NBA koji je ostvario tripl-dabl sa 45 i više poena, posle Karima Abdula Džabara.

Jokić je sada na 70 tripl-dabl učinaka (uz korekciju NBA lige koja ga je zakinula za skok protiv Milvokija), sedmi je na večnoj listi i ostaje samo da uživamo u svemu što je spreman da pruži.

BONUS VIDEO Najbolji potezi utakmice između Zvezde i Milana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar