Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

U noći između nedelje i ponedeljka od 02.00 igra se meč svih zvezda NBA lige, a još jednom će Srbiju predstavljati Nikola Jokić. Očekuje se da ovaj susret u Klivlendu bude poseban spektakl, jer liga proslavlja jubilarnu 75. sezonu.

Ipak, to je samo jedna od mnogih brojki koje su privukle navijače da isprate susret najboljih košarkaša današnjice. U centru pažnje biće i tokom poluvremena kada će biti upriličena specijalna ceremonija u kojoj će učestvovati Ašer, Spajk Li, Tifani Hediš i Entoni Andreson. Ovo su samo neke od mnogih poznatih ličnosti koje će se pojaviti u toku Ol-star vikenda.

PROČITAJTE JOŠ

Lebron Džejms je kapiten svog tima, a Jokića je izabrao tek u četvrom krugu. Uz njih dvojicu će od početka igrati i Janis Adetokumbo, Stef Kari, Demar Derozan. Kevin Durent, koga će zbog povrede menjati Lamelo Bol, izabrao je Džoela Embida, Dža Moranta, Džejsona Tejtuma, Endrjua Viginsa i Treja Janga.

Rezerve Lebronovog tima su Džimi Batler, Luka Dončić, Darijus Garland, Džaret Alen, Donovan Mičel, Kris Pol, Fred Vanvlit. S druge strane, Durentovu ekipu kompletiraće Devin Buker, Rudi Gober, Zek Lavin, Kris Midlton, Dedžonte Marej i Karl-Entoni Tauns.

Čast Evrope braniće četvorica predstavnika, pored Jokića tu su još i Adetokumbo (Grčka), Luka Dončić iz Slovenije (prošle godine bio starter) i Francuz Rudi Gober. Na samoj utakmici, van SAD ukupno će biti šestorica igrača, kada se pomenutom kvartetu dodaju starteri Vigins (Kanada) i Embid (Kamerun), čime je izjednačen rekord po broju igrača van Amerike na Ol-star.

Među svim zvezdama učestvuju i petorica igrača koji se nalaze na spisku 75 najboljih u istoriji NBA, uz Džejmsa, Karija, Adetokumba, Durenta, tu je i Kris Pol, trebalo je i Džejms Harden, ali će odsustvovati zbog povrede.

Svi igrači se takmiče za MVP nagradu koja se zove „Trofej Kobija Brajanta“. Baza trofeja ima osam strana u čast osam decenija Ol-stara i broja 8 koji je Kobi nosio na dresu, dok drugi broj koji je nosio, 24, predstavlja i broj zvezdica na trofeju.

Sa samo 20 godina će Lamelo Bol postati četvrti najmlađi učesnik meča u istoriji, dok će Lebron odigrati svoj 18. Ol-star susret i po tome je izjednačen sa Karimom Abdul-Džabarom sa najviše nastupa u istoriji. Od sezone 2004/2005. je Lebron uvek bio starter.

Tim Lebron Džejms

Lebron Džejms

Nikola Jokić

Janis Adetokumbo

Demar Derozan

Stef Kari

Džaret Alen

Džimi Batler

Luka Dončić

Darijus Garland

Donovan Mičel

Kris Pol

Fred Vanvlit

Tim Kevin Durent

Džoel Embid

Lamelo Bol

Dža Morant

Džejson Tejtum

Endrju Vigins

Trej Jang

Devin Buker

Rudi Gober

Zek Lavin

Kris Midlton

Dedžonte Marej

Karl-Entoni Tauns

Kris Pol će moći dodatno da uveća rekord po broju asistencija (trenutno 128), dok će Janis pokušati još jednom da ispiše istoriju, jer je prošle godine poneo MVP nagradu pogodivši svih 16 šuteva iz igre, što je bio jedini put u istoriji.

Prvi tripl-dabl na Ol-staru ostvario je Majkl Džordan 1997. godine kada je upisao 14 poena, 11 skokova i 11 asistencija, upravo u Klivlendu, koji je i sada poprište svojevrsnog spektakla.

Ukupno će 15 internacionalnih igrača nastupati na Ol-star vikendu iz 12 zemalja.

U istoriji je znatno uspešniji tim Istoka koji ima čak osam pobeda više od ekipe koja predstavlja Zapadnu konferenciju (37-29). Poslednji put je u ovakvom formatu meč održan još 2017. godine, a od tada su kapiteni birali timove. Sva četiri puta do sada je jedan od kapitena bio Lebron Džejms, jer je uvek imao najviše glasova navijača, igrača i predstavnika medija.

Takmičenje u trojkama

Zek Lavin će ukoliko trijumfuje postati prvi igrač u istoriji koji je pobedio i u brzom šutiranju trojki i u zakucavanjima. Pored njega će se u trojkama takmičiti još i Desmond Bejn (Memfis), Luk Kenard (LA Klipers), Si Džej Mekolum (Nju Orleans), Pati Mils (Bruklin), Karl-Entoni Tauns (Minesota), Fred Vanvlit (Toronto) i Trej Jang (Atlanta).

Novi šampion u zakucavanju

NBA će dobiti novog kralja zakucavanja, jer će debitovati Kol Entoni iz Orlanda, Džejlen Grin iz Hjustona i Huan Toskano-Anderson, dok je Obi Topin iz Njujorka prošle godine bio drugoplasirani. U prvoj rundi će svi zakucavati po dva puta, a dvojica finalista će imati još dva zakucavanja posle kojih će biti izabran najbolji.

BONUS VIDEO  Ulazak igrača na teren u meču FMP-a i Partizana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar