Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO, Schneider-Press/John Farr / Sipa Press / Profimedia TOM PENNINGTON / Getty images / Profimedia

Nikola Jokić, ukoliko postane MVP, biće tek treći Evropljanin kom je pošlo za rukom da bude najkorisniji u NBA.

PROČITAJTE JOŠ

„Probio je led“ Dirk Novicki titulom u sezoni 2006/2007, a Janis Adetokumbo je za sada jedini Evropljanin sa dve titule.

Bio je najbolji u prethodne dve sezone, ove godine nije u najužoj konkurenciji. Nikola Jokić je najveći favorit, iza njega su Stef Kari iz Golden Stejta i Džoel Embid iz Filadelfije.

Kari je bio nešto više protežiran nego Embid kao ozbiljan konkurent jer je imao nestvarne šuterske brojke u završnici sezone, ali mu ipak nije uspelo da izbori plej-of, izgubio je od Memfisa.

To će ga dodatno udaljiti od titule, Embid je propustio mnogo utakmica, a Jokić je za nijansu bio bolji od obojice u većini statističkih parametara.

U prošlosti je impresivne brojke imao Adetokumbo, a Novicki je daleko više očaravao ljubitelje košarke elegantnim stilom igre, za razliku od Janisa koji je surovim fizikalijama sebi prokrčio put do zvezda.

I sam Dirk se divi Jokiću, što je potvrdio porukom Zeku Louu, novinaru ESPN-a, koji je uporedio Jokićev i Dirkov šut sa jedne noge.

„Novicki, u svom stilu, umalo je odbio poređenje sa Nikolom. ‘Čoveče’, odgovorio mi je. ‘To je kompliment (za mene). Voleo bih da sam imao njegovu veštinu. Njegova dodavanja su toliko dobra, da su nerealna. Nažalost, uvek sam više gledao da postignem koš nego da dodam’. Da, mislim da su Dalas i njegovi navijači prilično kul sa načinom na koji si igrao“, pisao je Zek u svom tekstu od prošle godine.

Foto: EPA PHOTO/Paul BUCK

Dirk iza sebe ostavio ozbiljna imena

Dirk je odigrao 78 utakmica kao starter, sa prosekom od 24,6 poena, 0,8 blokada, 3,4 asistencije, 8,9 skokova, 0,7 ukradenih lopti i 2,1 izgubljenu loptu.

Bila je to sezona kada je najbolji košgeter lige bio Kobi Brajant, a godina će biti upamćena i kao prva u kojoj su Evropljani uzeli MVP titulu u sezoni i NBA finalu. Toni Parker je bio najkorisniji u završnici, doneo je titulu protiv Klivlenda.

Što se Dirka tiče, priznanje je uzeo ispred Stiva Neša, Kobija Brajanta, Tima Dankana i Lebrona Džejmsa, u stravičnoj konkurenciji.

Foto: Basketball-reference

Janis prvo nadmašio Hardena, Jokić tad bio četvrti

Adetokumbo je 2019. bio MVP uz prosek od 27,7 poena, 12,5 skokova, 5,9 asistencija, 1,3 ukradenu loptu i 1,5 blokadu.

Ostavio je iza sebe Džejmsa Hardena i Pola Džordža, a Nikola Jokić je u ovoj sezoni bio četvrti, sa prosekom od 20,1 poena, 10,8 skokova i 7,3 asistencija, dobar prosek je imao i za ukradene lopte (1,4) i blokade (0,7).

Peti je bio Stef Kari, šesti Demijan Lilard, a Džoel Embid, aktuelni finalista, bio je sedmi.

Foto: basketball-reference.com

Adetokumbo je 2020. bio ispred Lebrona i Hardena

Janis je prošle godine, koju je obeležila pandemija koronavirusa, odigrao 63 meča, što mu je donelo prosek od 29,5 poena, 13,6 skokova, 5,6 asistencija, uz po jednu ukradenu loptu i blokadu.

Lebron je ostao praznih šaka, isto važi i za Džejmsa Hardena, dok je Luka Dončić bio četvrti.

Nikola Jokić je u ovoj sezoni bio tek deveti, ispred su bili još Kavai Lenard, Entoni Dejvis, Kris Pol i Demijan Lilard.

Foto: Basketball reference

Jokićeva godina iz snova

Ove godine, Jokić ima impresivne brojke, naročito kada se pogleda presek sve tri najvažnije statističke kategorije, kroz poene, skokove i asistencije, napravio je najveći balans i vukao je Denver najjače kada je ekipa bila na najvećem udaru povreda.

Odigrao je sve utakmice u sezoni, a bilo ih je 72. Došao je do 26,4 poena, 0,7 blokada, 8,3 asistencija, 10,8 skokova, uz 1,3 ukradenu loptu.

Po šuterskim brojkama, i Dirk i Nikola su ispod Janisa, ali kada se pogleda celokupan uticaj na igru i ekipu, ipak su ispred Nemac i Srbin.

Jokić je priznao da mu je i dosadila MVP rasprava, ali je ona neizbežna i ako postane zvanično najkorisniji igrač, brojke sve govore – Jokiću najmanje nedostaje da bude na proseku tripl-dabla.

Ostaje mu da u budućim godinama, ukoliko Denver bude imao pravi kadar i ako povrede zaobiđu, učini isto što je i Dirk 2011, kada je osvojio titulu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar